Νομπέλ Λογοτεχνίας 2012 στον Κινέζο Μο Γιαν!

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Νομπέλ Λογοτεχνίας 2012 στον Κινέζο Μο Γιαν!Ο κινέζος Μο Γιαν βραβεύτηκε με το φετινό Νομπέλ Λογοτεχνίας καθώς σύμφωνα με τη σουηδική ακαδημία καταφέρνει «να ενώνει με ψυχεδελικό ρεαλισμό το λαϊκό παραμύθι, την Ιστορία και τη σύγχρονη ζωή».

Ο Μο Γιαν είναι ο πρώτος κινέζος πολίτης και κάτοικος της Κίνας που του απονέμεται το μεγαλύτερο λογοτεχνικό βραβείο στον κόσμο. Το πραγματικό όνομα του συγγραφέα είναι Γκουάν Μογιέ και ο τρόπος γραφής και το ύφος του είναι τόσο χαρακτηριστικά που όπως υποστηρίζεται, μπορείς να τον αναγνωρίσεις, διαβάζοντας απλά μια σελίδα του βιβλίου του.

Το παράδοξο είναι πως το όνομά του είναι ψευδώνυμο και σημαίνει «μη μιλάς» και το επέλεξε από το πρώτο του βιβλίο. Το χρησιμοποίησε επειδή αν και μιλούσε πάντοτε ανοιχτά, έπρεπε να υπενθυμίζει στον εαυτό του ότι πρέπει κάποτε και να σωπαίνει για να γίνεται αρεστός. Κινέζοι συγγραφείς τον έχουν κατηγορήσει πως όταν φυλακίστηκαν, παρότι το σύνταγμα κατοχυρώνει την ελευθερία της έκφρασης, ο Μο Γιαν σιώπησε. Ωστόσο, έπεσε και εκείνος θύμα λογοκρισίας και απαγορεύσεων.

Συνολικά έχει εκδώσει αρκετά βιβλία με συλλογές διηγημάτων, αλλά και μυθιστορήματα. Εχει λάβει και άλλα βραβεία για το έργο του, με πιο πρόσφατο, το κορυφαίο κινεζικό βραβείο λογοτεχνίας, για το 2011, με το μυθιστόρημα «Ο βάτραχος». Ακόμα, τρία βιβλία του έχουν γίνει ταινίες. Αξιοσημείωτο είναι πως το «Κοκκινοι Αγροί (1982) και «Ευτυχισμένες Στιγμές» (2000) μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη από το διάσημο Ζανγκ Γιμού.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr