Νομπέλ Ιατρικής για τα βλαστοκύτταρα

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Νομπέλ Ιατρικής… για τα βλαστοκύτταραΟ Βρετανός Τζον Γκάρντον και ο Ιάπωνας Σίνια Γιαμανάκα αποτελούν τις ιδιοφυίες του 2012… αφού κέρδισαν το Νόμπελ Ιαρικής και Φυσιολογίας, αναδεικνύοντας τον τρόπο που ένα ενήλικο κύτταρο μπορεί να επαναφέρει τις ικανότητες εμβρυακών βλαστοκυττάρων. Πρόκειται για μια ανακάλυψη που άλλαξε τον τρόπο που βλέπει η επιστήμη την ανάπτυξη και τα είδη των κυττάρων. Και, όμως, η «ηλικία» ενός κυττάρου μπορεί να αντιστραφεί!

Εκτός από το Νόμπελ και την αναγνώριση, οι δυο επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και το Πανεπιστήμιο του Κιότο δέχθηκαν και το οικονομικό βραβείο των 1,2 εκατομμυρίου δολαρίων. Δικαίως μεν, αφού απέδειξαν ότι τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε κύτταρα κάθε ιστού, προσφέροντας ένα «παραθυράκι» ελπίδας για μερικές ανίατες ασθένειες. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη αποκάλυψη έφερε στο φως νέα στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην εξιχνίαση νόσων, όπως είναι το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ ή ακόμα και η παράλυση. Ωστόσο, πολλοί μάχονται κατά της συλλογής πολύτιμων κυττάρων, αφού αυτό συνεπάγεται με την καταστροφή εμβρύων λίγων ημερών.

Πάντως, η επιστροφή των ημερών ανάπτυξης των ενήλικων κυττάρων, ώστε να φτάσουν στο στάδιο των βλαστοκυττάρων, αποτελούσε μια πρόταση χωρίς λογική! Μέχρι που αποδείχθηκε το αντίθετο από τον Γιαμανάκα και το Γκάρντον! Βέβαια, ο Γκάρντον ήταν ο πρώτος που απέδειξε το 1962 ότι οι διαφορές και οι ιδιότητες των κυττάρων μπορούν να αλλάξουν τελικά. Το πείραμά του εκείνη την εποχή αφορούσε την αντικατάσταση ενός ωαρίου βατράχου με έναν ενήλικου κυττάρου. Αποτέλεσμα δεν ήταν άλλο από το να εξελιχθεί το ωάριο σε έναν ανάλογο κανονικού γυρίνου…

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.