Νιώθω ενοχές όταν φροντίζω τον εαυτό μου

Συντάκτης: Flowmagazine

Η φροντίδα του εαυτού αφορά τόσο την αυτοεικόνα όσο και εκείνη που έχουν οι άλλοι για εμάς. Επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους.

Ως ενήλικες, λοιπόν, οφείλουμε να προσέχουμε τον εαυτό μας και να μην περιμένουμε από τους άλλους να φέρονται σαν να είναι γονείς μας. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι εύκολο για όλους.

Τα άτομα με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το αίσθημα της ενσυναίσθησης συχνά αντιμετωπίζουν ενοχικά την όποια τάση τους να φροντίσουν τον εαυτό τους, πιστεύοντας ίσως πως προέχει να φροντίσουν πρώτα τους άλλους. Η συναισθηματική μας εξάρτηση από τους άλλους πολλές φορές επηρεάζει αρνητικά την αυτοφροντίδα.

Επιπλέον, συχνά δυσκολευόμαστε να ξεχωρίσουμε την εγωπάθεια από τον υγιή εγωισμό. Η φροντίδα του εαυτού δεν συνεπάγεται την απουσία ενδιαφέροντος προς τους άλλους ή την έλλειψη διαθεσιμότητας σε ό,τι αφορά τους κοντινούς μας ανθρώπους. Σημαίνει πως επικεντρωνόμαστε στην ανθρώπινη ανάγκη μας να προσέξουμε τον εαυτό μας και να θέσουμε όρια, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι οι οποίοι μπορούν να μας βοηθήσουν να φροντίσουμε τον εαυτό μας χωρίς να νιώθουμε ενοχές:

  • Παίρνουμε τον χώρο και τον χρόνο μας. Αν οι άνθρωποι γύρω μας απαιτούν την παρουσία μας αλλά εμείς αισθανόμαστε πίεση, τότε είναι απαραίτητο, αφού τους μιλήσουμε ειλικρινά γι’ αυτό, να μείνουμε λίγο με τον εαυτό μας.
  • Μαθαίνουμε να λέμε «όχι» εκεί που χρειάζεται. Η τάση μας να ευχαριστήσουμε τους άλλους συχνά έχει ως αποτέλεσμα να δυσαρεστεί εμάς. Είναι σημαντικό να λέμε «όχι» όταν δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε κάτι και το θεωρούμε αχρείαστο, χωρίς να αισθανόμαστε άσχημα για την άρνησή μας.
  • Δεν ξεχνάμε ότι αξίζουμε. Πολλές φορές αφηνόμαστε στις σχέσεις με τους άλλους και δεν αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Συχνά, μάλιστα, τον παραμελούμε. Το κλειδί βρίσκεται στη συνειδητοποίηση ότι αξίζουμε πραγματικά την φροντίδα, την αγάπη, τον χώρο και τον χρόνο μας, κι αυτό αποτελεί ίσως τον μόνο τρόπο να μπορέσουμε να φροντίσουμε με ουσιώδη τρόπο και τους γύρω μας.

Φροντίζουμε τον εαυτό μας γιατί δεν θα έρθει κανένας άλλος να το κάνει για εμάς, καλύτερα από εμάς. Δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…