«Νιώθω καταπίεση»: Τρόποι να μην ακούσεις ποτέ κάτι τέτοιο στη σχέση σου!

Συντάκτης: Κατερίνα Σπαθαράκη

Καταπίεση. Μια λέξη με τόσο αρνητικές υποδηλώσεις που όλοι θέλουμε να απουσιάζει από τις σχέσεις μας. Τελικά αυτό περνάει από το χέρι μας. Αναγνώρισε τα σημάδια και βοήθησε τον εαυτό σου ή το σύντροφό σου να νιώσετε ελεύθεροι αν κ δεσμευμένοι!

Ο έρωτας όχι μόνο είναι ένα έντονο συναίσθημα αλλά επίσης είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστεί κανείς με τη λογική, κι αυτό γιατί μπορεί να πυροδοτήσει και κάποια αρνητικά συναισθήματα εκτός από τα θετικά. Επίσης, συχνά αναδύει άλυτα ζητήματα που μπορεί να είχαμε με τον εαυτό μας πριν καν να νιώσουμε το σκίρτημα στην καρδιά μας και τα οποία ίσως δεν είχαμε μάθει να τα διαχειριζόμαστε.

Μήπως η ζήλεια κι η ανασφάλεια κυριαρχούν;

Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι όταν εισέρχονται σε μία σχέση δεν έχουν μάθει να ελέγχουν στα συναισθήματα της ανασφάλειας και της ζήλιας, με αποτέλεσμα να νιώθουν αυξημένη την ανάγκη να ελέγχουν, ή χειρότερα, να εξουσιάζουν τον/την σύντροφό τους. Έτσι, το άλλο μέλος της σχέσης σχεδόν χωρίς να το καταλάβει μπορεί να βρεθεί σε μία καταπιεστική σχέση. Σε μια τέτοια σχέση, όσο κανείς δεν αποστασιοποιείται, συνήθως απωθεί και παγώνει τα συναισθήματά του, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να συνειδητοποιήσει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Παραθέτουμε μερικές ισχυρές ενδείξεις που δείχνουν ότι πιθανότητα βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση που σε καταπιέζει, ή που στην οποία είσαι εσύ αυτός που καταπιέζει τον σύντροφό του.

  • Ένα σύνηθες σύμπτωμα μιας καταπιεστικής σχέσης, είναι ότι ο σύντροφός σου γκρινιάζει ή είναι αντίθετος με το να έχεις φίλους ή να συμμετέχεις δραστηριότητες που δεν τον περιλαμβάνουν. Οι ερωτευμένοι πράγματι στην αρχή της σχέσης διεκδικούν την αποκλειστικότητα και θέλουν συνεχώς ο ένας να είναι δίπλα στον άλλο. Όσο περνάει ο καιρός ο καθένας ξαναθυμάται του φίλους και τα ενδιαφέροντά του, τα οποία ενδεχομένως να μην αρέσουν εξίσου στον/στην σύντροφό του, αλλά είναι στοιχεία της δικής του προσωπικότητας. Ένας «ελεγκτικός» σύντροφος όμως, νιώθει ανασφάλεια όταν λόγω της φυσικής απόστασης δεν μπορεί να ελέγξει άμεσα τον σύντροφό του και για αυτό μπορεί να είναι αρνητικός στο να βγει ο/η σύντροφός του με φίλους, χωρίς εκείνον ή να πάει ένα ταξίδι χωρίς αυτόν.
  • Η υπερβολική ή παράλογη ζήλια έχει ως αποτέλεσμα μια σχέση να καταντά πιεστική, καθώς το άτομο δεν νιώθει ότι έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη του συντρόφου και πρέπει να προσέχει τις επαφές του ώστε να μην πυροδοτήσει τη ζήλια του. Πολλές φορές δηλαδή το καταπιεσμένο άτομο αρχίζει και νιώθει ενοχές, και πείθει τον εαυτό του ότι εάν αλλάξει συμπεριφορά, αν αποκοπεί από τον περίγυρό του, ο/η σύντροφός του θα ηρεμήσει και θα του φέρεται όπως του αξίζει. Στις μέρες μας, ο ελεγκτικός σύντροφος συχνά εκφράζει την ανασφάλεια και την έλλειψη εμπιστοσύνης που νιώθει με έλεγχο στο κινητό του/της συντρόφου ή με έντονα αρνητική αντίδραση λόγω αυτών για όσα δημοσιοποιεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Ένα άλλο καμπανάκι που προειδοποιεί για καταπίεση στη σχέση, είναι όταν ο ένας σύντροφος έχει αυξημένες προσδοκίες ή απαιτήσεις από τον άλλο, ενώ ο ίδιος δεν δείχνει ανάλογο ενδιαφέρον για τις προσωπικές του επιθυμίες. Το άλλο μέλος της σχέσης προσπαθεί μάταια να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, πιστεύοντας αυτό θα αυξήσει τον έρωτα και την αγάπη του συντρόφου που απαιτεί. Όμως, όπως είναι φυσικό, αυτό γίνεται ένα ατέρμονο κυνήγι της ικανοποίησης του άλλου που όταν μάλιστα αυτή δεν έρχεται, τα συναισθήματα της καταπίεσης μεταλλάσσονται σε θυμό. Θεωρούμε πως ο/η σύντροφός μας δείχνει αχαριστία και αρχίζουμε να απομακρυνόμαστε ψυχικά.
  • Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που ο καταπιεστικός σύντροφος προσπαθεί να επιβάλει στον άλλο τις απόψεις και τις προτιμήσεις του σε θέματα προσωπικά, αλλά και πολιτικά, θρησκευτικά ή επαγγελματικά. Για παράδειγμα, σκεφτείτε τις περιπτώσεις που κατ’επανάληψη μόνο ο ένας σύντροφος επιλέγει πού θα πάτε όταν κανονίζετε κάποια έξοδο και οι δικές σας επιθυμίες και ανάγκες σπάνια εισακούγονται.
  • Επίσης αν μιλάμε για άνθρωπο εγωιστή, απόλυτο ή και νάρκισσο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι σύντομα η σχέση μαζί του σύντομα θα καταλήξει καταπιεστική για εμάς. Ένα εγωκεντρικό άτομο που δεν μπορεί να μπει στη θέση του άλλου, δεν δείχνει ενσυναίσθηση και αρνείται να δει και να παραδεχθεί τα λάθη του. Ένα τέτοιο άτομο αδυνατεί να καλύψει συναισθηματικά τον/την σύντροφο του.  Ως αποτέλεσμα, ο/η καταπιεζόμενος σύντροφος προσπαθεί διαρκώς να  δικαιολογεί συμπεριφορές και να μειώσει τη σημασία των δικών των ανεκπλήρωτων ή ανέκφραστων αναγκών. Στην ουσία όμως αυτό που καταφέρνει είναι να τις απωθεί και να νιώθει μονίμως ένα απροσδιόριστο συναίσθημα δυσαρέσκειας και καταπίεσης από τη σχέση.
  • Παρόμοια κατάληξη μπορεί να έχει και η σχέση με έναν νευρικό σύντροφο, στην οποία το πιο διαλλακτικό άτομο επιλέγει να μην εκφράζει τις επιθυμίες του, για να αποφύγει έναν ακόμα τρικούβερτο και αδιέξοδο καβγά.

Συντάκτης: Κατερίνα Σπαθαράκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.