Νίκησε την αλλεργία στο κρύο
Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά στην Ελλάδα και με αφορμή το ψύχος που επικρατεί αυτές τις ημέρες, στο σημερινό άρθρο θα ήθελα να αναφερθώ σε μία όχι και τόσο γνωστή μορφή φυσικής αλλεργίας, την αλλεργία στο κρύο ή αλλιώς κνίδωση εκ ψύχους (cold urticaria).
Η κνίδωση εκ ψύχους δεν είναι πολύ συχνή πάθηση, αλλά αφορά το 3% όλων των κνιδώσεων και κατέχει την 3η θέση μεταξύ των φυσικών κνιδώσεων. Πιο πολύ επηρεάζει άτομα που ζουν σε χώρες μεγάλης διάρκειας του χειμώνα και διακρίνεται σε πρωτοπαθής και δευτεροπαθής. Η πιο συχνή είναι η επίκτητη ιδιοπαθής μορφή.
Συμπτώματα
Ένα ερώτημα που εύκολα ανακύπτει είναι το πώς καταλαβαίνει κανείς αν έχει αλλεργία στο κρύο: Το άτομο εμφανίζει κνιδωτικούς πομφούς (δηλαδή το δέρμα του είναι κόκκινο και φουσκωμένο) και φαγούρα στο σημείο επαφής με το κρύο. Επίσης, κάποιος μπορεί να καταλάβει ότι είναι ευαίσθητος στο κρύο όταν πίνει παγωμένα ροφήματα και παρουσιάζει πρήξιμο στο στόμα, τον φάρυγγα, τα χείλη κλπ. Αυτό βέβαια είναι μία τοπική εκδήλωση της νόσου, αλλά όσο περισσότερο εκτίθεται το αλλεργικό άτομο, τόσο πιο μαζική είναι η έκκριση ισταμίνης και άλλων μεσολαβητών της αλλεργικής φλεγμονής με αποτέλεσμα την εμφάνιση αλλεργικού σοκ (πτώση πίεσης, λιποθυμία, ανακοπή). Αυτό μπορεί να συμβεί σε κολυμβητές, αθλητές χειμερινών σπορ (όπως σκι), σε ναυαγούς κ.ο.κ.
Διάγνωση
Η διάγνωση συμπεραίνεται από το ιστορικό του ασθενούς και το ice test που πολλές φορές αποβαίνει θετικό, όχι όμως σε όλες τις περιπτώσεις. Ορισμένες φορές απαιτείται ολική έκθεση στο ψύχος.
Το ice test είναι η τοποθέτηση παγωμένου αντικειμένου στο αντιβράχιο και η θετική ή αρνητική ανταπόκριση του ασθενούς σε λίγα λεπτά. Το αρνητικό αποτέλεσμα στο ice test δεν αποκλείει τη νόσο, καθώς, όπως προαναφέραμε, έχει σημασία τόσο το ιστορικό του ασθενούς όσο και η ολική επαφή του με το κρύο.
Προφυλάξεις
Τα ευαίσθητα στο κρύο άτομα, λοιπόν, πρέπει να προσέχουν πολύ. Τον χειμώνα οφείλουν να λαμβάνουν όλες τις προφυλάξεις και φυσικά να έχουν φάρμακα μαζί τους όπως είναι τα αντιϊσταμινικά και η κορτιζόνη. Παράλληλα, καλό θα ήταν να μην ασχολούνται με σπορ όπως το σκι στο βουνό και το πατινάζ, και βέβαια να προσέχουν το ντύσιμό τους, ενώ σε ακραίες καταστάσεις, θα πρέπει πάντα να συνοδεύονται και από άλλα άτομα που να γνωρίζουν το πρόβλημά τους. Κατά τους θερινούς μήνες, θα πρέπει να προσέχουν τη θάλασσα, τα air-condition και τα παγωμένα ποτά.
Εκτός βέβαια από την πρωτοπαθή νόσο έχουμε και τη δευτεροπαθή που καλό είναι να τη διερευνήσουμε όσον αφορά τα αίτια (λοιμώξεις, αιματολογικά νοσήματα, αυτοάνοσα, λήψη φαρμάκων κλπ.).
Τέλος, η διάρκεια της νόσου μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, εμφανίζεται σε μεγάλο ηλικιακό φάσμα, αλλά συνήθως αφορά νεότερες ηλικίες. Απαιτείται η συμβουλή του ειδικού έτσι ώστε να αποτραπεί κάποιο πιθανό σοβαρό επεισόδιο.
«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον αλλεργιολόγο κο Τσαπτσίνο. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ»