Νήσοι Φερόες

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Στα βόρεια του Ατλαντικού στο μέσο Ισλανδίας, Σκωτίας, Νορβηγίας στέκουν οι Νήσοι Φερόες.

Ιστορία και όνομα

Το όνομα οφείλεται στη λέξη για τα πρόβατα, που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Σκανδιναβοί, οι οποίοι ζούσαν στη σημερινή Δανία και Νορβηγία. Εικάζεται πως τον 6ο αιώνα μ.Χ. Ιρλανδός μοναχός περιέπλευσε τα νησιά. Έναν αιώνα αργότερα εισρέουν Ιρλανδοί μοναχοί προς ερημητισμό, τότε έχουμε και τις πρώτες καταγεγραμμένες πληροφορίες για τα νησιά. Τον 14ο αιώνα επικρατεί θολό τοπίο για τα τεκταινόμενα στα νησιά και η κύρια πηγή είναι η Φερόϊγκα Σάγκα. Στην τοπική μυθολογία, αλλά και της λοιπής Σκανδιναβίας, αναφέρεται ότι τον 9ο  προς 10ο αιώνα και αργότερα ήρθαν Νορβηγοί άποικοι. Ακολουθώντας την Σκανδιναβική ιστορία, τελικά να βρίσκονται υπό την Δανική επικυριαρχία ως αυτόνομη περιοχή.

Γεωγραφία

Αποτελείται από 18 νησιά, ένα ακατοίκητο και 17 κατοικούμενα. Τα νησιά είναι αρκετά ορεινά και οι κάτοικοι είναι σε στενή σχέση με την θάλασσα

Αξιοθέατα

Τα αξιοθέατα είναι πιο πολύ φυσιολατρικού ενδιαφέροντος.

  • Το Cleft of Gjogv
  • η πρωτεύουσα Τρονσχαβ
  • το καταφύγιο πάφιν στις Μυκήνες
  • οι καταρράκτες Μουλαφοσουρ και Φοσσα
  • το άγαλμα της γυναίκας-φώκιας
  • η λίμνη Σορβαγσβατν που είναι σε υψόμετρο με θέα τον ωκεανό

Μετάβαση, διαμονή, εστίαση

Η διαμονή και η εστίαση είναι κάπως περιορισμένη και με πιο παραδοσιακές επιλογές. Η μετάβαση γίνεται κυρίως μέσω Κοπεγχάγης αεροπορικώς. Ανάμεσα στα νησιά γίνεται οδικώς ή με πλοίο.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.