Νησιά καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες τους από τον ήλιο

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Νησιά καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες τους από τον ήλιοΔυστυχώς δεν πρόκειται για ελληνικά νησιά. Το σύμπλεγμα νησιών Τοκελάου, στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι το πρώτο έδαφος που καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του από τον ήλιο. Πρόκειται για πρωτοβουλία με περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους των νησιών, που δεν θα εξαρτώνται πια από την Νέα Ζηλανδία, στην οποία ανήκουν διοικητικά.

Η κατασκευή του δικτύου φωτοβολταϊκών στις ατόλες (κοραλλιογενείς νήσοι), οι οποίες βρίσκονται μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Χαβάης και έχουν σχεδόν 1.500 κατοίκους, στοίχισε περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια. Το οικονομικό όφελος υπολογίζεται σε περίπου 1 εκατομμύριο τον χρόνο, ποσό που θα αποσβέσει άμεσα τα έξοδα κατασκευής. Στον αντίποδα, οι δαπάνες για την εισαγωγή πετρελαίου σε απομονωμένα κράτη και περιοχές του Ειρηνικού, φθάνουν έως και το 30% του εθνικού τους εισοδήματος.

Οι επικεφαλής του εγχειρήματος αναφέρουν πως με τον τρόπο αυτό, θα επιτραπεί στη διοίκηση να διοχετεύσει τα χρήματα που θα εξοικονομήσει σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας. Εξάλλου πολλά έθνη του Ειρηνικού αγωνίζονται για να δώσουν στους πολίτες τους πρόσβαση στον ηλεκτρισμό και κυρίως, πρόσβαση στον οικονομικά προσιτό ηλεκτρισμό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Μάρεϊ Μακάλι, υπουργού Εξωτερικών της Ν. Ζηλανδίας, «Το Πρόγραμμα Ανανεώσιμης Ενέργειας του Τοκελάου αποτελεί παγκόσμια πρωτιά, καθώς οι τρεις κεντρικές ατόλες έχουν πλέον τόσο ηλιακό δυναμικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τους σε ηλεκτρικό ρεύμα».

Το παράδειγμα του Τοκελάου σκοπεύουν να ακολουθήσουν έως το 2020 τα νησιωτικά κράτη Σαμόα και Τουβαλού, ενώ και οι Αρχές των Νήσων Κουκ και της Τόγκα εξετάζουν την στροφή στην ηλιακή και αιολική ενέργεια σε συνεργασία με τη Νέα Ζηλανδία.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr