Νέα ηλεκτρονική συσκευή κατά του καρκίνου

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Η τεχνολογία προοδεύει και εξελίσσεται για καλό όλων μας στον τομέα της υγείας. Είναι συνεχείς οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της επάρατης νόσου με όσο το δυνατόν πιο σύγχρονα μέσα. Πρόσφατα εφευρέθηκε και ακολούθως εγκρίθηκε μια νέα ηλεκτρονική συσκευή κατά του καρκίνου. Η έγκριση δόθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κάτι που την καθιστά ασφαλή.

Πρόκειται για φορητή ηλεκτρονική συσκευή και προορίζεται για χρήση κατά του γλοιοβλαστώματος του εγκεφάλου. Η συσκευή αυτή ενδείκνυται για μόνιμη χρήση στο σπίτι. Έχει βάρος 3 κιλά και μεταφέρεται μέσα σε μικρή τσάντα. Η λειτουργία της βασίζεται στην αποστολή ενός ασθενούς ηλεκτρικού ρεύματος στο στόχο, μέσω ενός καλωδίου συνδεδεμένου με ηλεκτρόδια που συνδέονται στο ξυρισμένο κεφάλι του ασθενούς. Tα ηλεκτρικά πεδία που δημιουργούν τα ηλεκτρόδια εμποδίζουν την ταχεία διαίρεση των καρκινικών κυττάρων, η οποία επιτρέπει στους όγκους να μεγαλώνουν με μεγάλη ταχύτητα.

Σημαντικό στατιστικό στοιχείο είναι πως μόνο το 2% των ασθενών με γλοιοβλάστωμα παραμένει στη ζωή. Η συσκευή αυτή δοκιμάστηκε σε ασθενείς με επανεμφάνιση όγκων μετά από χημειοθεραπεία ή άλλες παρεμβάσεις. Το διάστημα της ζωής των ασθενών που χρησιμοποίησαν το μηχάνημα ήταν 6 μήνες, δηλαδή όσο και αυτών που τους χορηγήθηκε επιπλέον χημικοθεραπεία. Το θετικό στοιχείο και μεγάλο ψυχολογικό «ατού» είναι πως η μέθοδος αυτή δεν έχει παρενέργειες (ναυτία, λοιμώξεις κ.α) όπως συμβαίνει με τις χημειοθεραπείες.

Οι συνήθεις λοιπόν τρόποι καταπολέμησης του καρκίνου (χειρουργικές επεμβάσεις, χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες) υποδέχονται τη νέα μορφή θεραπείας με ηλεκτρικά πεδία. Πρόκειται να δοκιμαστεί και σε άλλες μορφές καρκίνου. Μάλιστα λέγεται πως η εταιρεία παραγωγής της θα εφαρμόσει τη νέα αυτή τεχνολογία σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr