Νευροποικιλότητα: Τι είναι και πώς επηρεάζει τις σχέσεις

Συντάκτης: Flowmagazine

Τι συμβαίνει όταν συνυπάρχουν σε μια σχέση δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες;                                    

Οι νευροτυπικοί (νευρολογικά παρόμοιοι) σύντροφοι νιώθουν ότι ο άλλος δεν είναι πρόθυμος να προσπαθήσει παραπάνω, ότι δεν νοιάζεται αρκετά. Οι νευρολογικά ανόμοιοι σύντροφοι αισθάνονται έλλειψη υπομονής ήαίσθημα του ανικανοποίητου από τον σύντροφό τους.

Ωστόσο, η νευροποικιλότητα υποστηρίζει ότι ο τρόπος επεξεργασίας τωνπληροφοριών είναι μοναδικός για κάθε άνθρωπο και ότι οι σύντροφοι μπορούν να διαχειριστούν τις συγκρούσεις που προκύπτουν μεταξύ τους.

Αίσθημα ότι δεν μας κατανοούν

Οι συντροφικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από συγκρούσεις, τις οποίες μπορεί να αιτιολογήσει ο διαφορετικός τρόπος θεώρησης και ερμηνείας των δεδομένων από κάθε σύντροφο.

Νευροποικιλότητα: Τι είναι και πώς επηρεάζει τις σχέσεις

Κάθε σύντροφος μπορεί να δυσκολεύεται να κατανοήσει τον τρόπο αποκωδικοποίησης που υιοθετεί ο άλλος.Έτσι, οι συντροφικές σχέσεις μπορεί να δυσχεραίνουν εξαιτίας παρερμηνειών ή βιαστικών συμπερασμάτων – εξάλλου στις συγκρούσεις είναι χαρακτηριστικό να εξάγουμε βιαστικά συμπεράσματα.

Τασυμπεράσματά μας όμως διαμορφώνονται βάσει της δικής μας ερμηνείας. Ένας ή και οι δύο σύντροφοι πιθανώς να παρανοούν ή να παρερμηνεύουν το ίδιο γεγονός.Οι διαφορετικές προσεγγίσεις δημιουργούν την αίσθηση ότι δεν μας καταλαβαίνουν.


Διαβάστε επίσης: Τα 10 λάθη που κάνεις ασυνείδητα και σαμποτάρεις τη σχέση σου!


Αμυντικότητα: πραγματική ή νοούμενη

Η αμυντικότητα είναι συχνή κατάσταση στις συντροφικές σχέσεις, ειδικάανάμεσα σε νευρολογικά ανόμοιους συντρόφους.

Οι άνθρωποι κυριεύονται από τη διαρκή ανάγκη να εξηγούνται, μια κατάσταση πουδημιουργεί ανησυχία,ενοχή και ντροπή. Το μόνιμο αδιέξοδο δημιουργείδυναμικές έντασης μέσα στη σχέση. 

Υποβάθμιση των διαφορών

Μπορεί να είναι δύσκολο να θυμόμαστεότι ο εγκέφαλος του συντρόφου μας λειτουργεί διαφορετικά και ότιεπεξεργάζεται τα δεδομένα με τον μοναδικό του τρόπο.

Μπορεί ναέχουμε την προσδοκία ο σύντροφός μας να σκέφτεται, να αποκρίνεται καινα συμπεριφέρεται όπως εμείς.

Συχνές διαφορές:

 • δυσκολία ελέγχου παρορμητικότητας
 • δυσκολία αποκωδικοποίησης της μη λεκτικής επικοινωνίας
 • δυσφορία-υπερβολική ευαισθησία στην απόρριψη
 • αισθητηριακή και συναισθηματική υπερφόρτωση
 • εμμονή με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα
 • χαμηλή ανοχή της απογοήτευσης

Το συναίσθημα της απόγνωσης που φέρνει η απουσία συνεννόησης μπορεί να οδηγήσει τη σχέση στη διάλυση.

Νευροποικιλότητα: Τι είναι και πώς επηρεάζει τις σχέσεις


Διαβάστε επίσης: 10 συμβουλές για αρμονικές διαπροσωπικές σχέσεις


Αλλάζοντας το αφήγημα

Για να ανθίσει μια σχέση είναι σημαντικό να εστιάσουμε στηνκατανόηση των διαφορών και της επίδρασής τους στην αμοιβαία κατανόηση.

Κατανόηση και σεβασμός των διαφορών: Είναι απαραίτητο νασυνειδητοποιήσετε ότι ο σύντροφός σας επεξεργάζεται τα δεδομένα μετον δικό του τρόπο και να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες.

Συνεννόηση: Συζητήστε με τον σύντροφό σας τα σημεία που σας δυσκολεύουν. Είναι η συνήθειά του να σας διακόπτει; Η υπερφόρτωση; Η απομόνωση; Συνεννοηθείτε για τους τρόπους επίλυσή τους. Αποφασίστε πώς θα αντιμετωπίσετε τα ζητήματα πριν πάρουν διαστάσειςπροβλήματος.

Καλλιεργήστε την ανοιχτή, ειλικρινή επικοινωνία. Κάντε την άμεσηκαι σαφή συνεννόηση προτεραιότητα της σχέσης. Υιοθετήστε ήπιους τρόπους επικοινωνίας και μην ξεχνάτε να αφήνετε στον σύντροφοπεριθώρια λάθους.

Εφόσον ο τρόπος τους εξακολουθεί να αρμόζει σε μια υγιή σχέση, δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος- απλώς διαφορετικές προσεγγίσεις.

Αισθητηριακή ευαισθησία: Οι νευρολογικά διαφορετικοί σύντροφοιέχουν διαφορετικές αισθητηριακές ευαισθησίες στο φως, τον θόρυβο,την αφή, την όσφρηση και την αντίληψη του χώρου.

Συζητήστε τις δικές σας με τον σύντροφό σας, επειδή η κατανόησή τους είναι σπουδαία γιατην ανάπτυξη της εγγύτητας.

Νευροποικιλότητα: Τι είναι και πώς επηρεάζει τις σχέσεις

Παράγοντες που οδηγούν σε υπερδιέγερση:

 • συνωστισμός
 • δυνατοί θόρυβοι/ομιλίες
 • έντονες μυρωδιές
 • ορισμένες υφές
 • οπτική επαφή
 • έντονος φωτισμός
 • υπερφόρτωση πληροφοριών

Ανασυγκρότηση και ανάταξη: Όταν κατακλύζεστε ή όταν νιώθετε ναφτάνετε σε αδιέξοδο, συνεννοηθείτε να κάνετε μία παύση προτού επανέλθετε στο θέμα.

Οι συντροφικές σχέσεις είναι μια πρόκληση και βασίζονται στηνικανότητα της επικοινωνίας και στη διάθεση βελτίωσης μέσα από τονάλλον.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…