Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός: πόση δύναμη έχουν οι λέξεις

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός—στα αγγαλικά NLP δεν είναι κάτι μαγικό. Είναι μια ψυχολογική προσέγγιση που αφορά την προσωπική εξέλιξη και την επικοινωνία.

Δημιουργήθηκε από ιδέες που προέκυψαν από τη μελέτη των συνηθειών επιτυχημένων ανθρώπων τη δεκαετία του ’70. Οι επιστήμονες τότε συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις Νευρολογικές διαδικασίες, την γλώσσα και στα μοτίβα συμπεριφοράς που μαθαίνουμε μέσα από τις εμπειρίες (προγραμματισμός) και αυτά μπορεί να αλλάξουν, ώστε να επιτύχουμε συγκεκριμένους στόχους στη ζωή μας.

Τι είναι, λοιπόν;

Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός NLP είναι ένα εργαλείο για την αλλαγή και την εξέλιξη. Επαναπροσδιορίζει τις περιοριστικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές, διευκολύνει την αλλαγή, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση, και δίνει την ώθηση που χρειάζεται ο άνθρωπος για να επιτύχει στη ζωή τους στόχους του, επαγγελματικούς και προσωπικούς.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σεμινάριο Believe In You «Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός: Παίρνοντας δύναμη από τις λέξεις»


Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός (NLP) είναι ένα μοντέλο διαπροσωπικής επικοινωνίας που εφαρμόζεται στην ψυχοθεραπεία αλλά και στις οργανώσεις /επιχειρήσεις και επικεντρώνεται κυρίως στη μελέτη επιτυχημένων σχημάτων συμπεριφοράς καθώς και τον τρόπο σκέψης από τον οποίο αυτά τα σχήματα υποκινούνται.

Με απλά λόγια, ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός είναι μια προσέγγιση που ενδιαφέρεται να εξερευνήσει και να ενισχύσει την δυνατότητα του κάθε ατόμου να φτάσει την άριστη απόδοση, να έχει αποτελεσματικότερη διαπροσωπική επικοινωνία και να βελτιώσει την πληρότητα και την ποιότητα της ζωής του.

Τι σημαίνει;

Νευρο-: Αναφέρεται στο μυαλό μας και το νευρικό σύστημα. Οι σκέψεις μας επηρεάζουν το σώμα μας και αντίστροφα.

Γλωσσικός: Αναφέρεται στις λέξεις και πώς τις χρησιμοποιούμε. Πώς επηρεαζόμαστε από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε και πώς οι αντιλήψεις μας διαμορφώνονται από τις λέξεις που διαλέγουμε.

Προγραμματισμός: Όρος δανεισμένος από την επιστήμη της Πληροφορικής. Μέσα στη διαδρομή της ζωής συλλέγουμε διαφόρων ειδών «προγράμματα». Όπως ένας υπολογιστής εκτελεί όλες τις οδηγίες του προγράμματος, έτσι και οι άνθρωποι τείνουμε να πράττουμε σύμφωνα με τον τρόπο που μας έχουν «προγραμματίσει» οι εμπειρίες μας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο σεμινάριο Believe In You «Οι ταμπέλες που μας φοράνε και πώς να τις ξεφορτωθούμε»


Τύποι και μορφές

Δεν υπάρχει μία μόνο τεχνική νευρογλωσσικού προγραμματισμού NLP και δεν ταιριάζει μια τεχνική σε κάθε περίπτωση. Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός NLP είναι μία μέθοδος αναγνώρισης, μοντελοποίησης και αντιγραφής επιτυχημένων στρατηγικών που ακολουθούν άλλοι άνθρωποι.

Οι τεχνικές του νευρογλωσσικού προγραμματισμού που είναι γνωστές σήμερα είναι αποτέλεσμα βελτιστοποίησης δεξιοτήτων και στρατηγικών που ακολουθούν επιτυχημένοι επαγγελματικά άνθρωποι και ψυχοθεραπευτές. Οι τεχνικές δεν είναι ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός NLP αυτός καθαυτός, αλλά το αποτέλεσμα της εφαρμογής του νευρογλωσσικού προγραμματισμού.

Οι στρατηγικές που χρησιμοποιούνται από ένα επιτυχημένο άτομο στον τομέα που μας ενδιαφέρει, μπορεί να γίνουν πρότυπα και να εφαρμοστούν σε κάθε κατάσταση που θέλουμε. Με αυτό τον τρόπο, βρίσκουμε λύσεις/τεχνικές/στρατηγικές στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Αν επικεντρωθούμε μονάχα στις τεχνικές του νευρογλωσσικού προγραμματισμού, χάνουμε την ουσία του NLP, μετατρεπόμαστε απλά σε ρομπότ που εφαρμόζουν τεχνικές NLP. Από την άλλη πλευρά, αν στρέψουμε την προσοχή μας και την ενέργειά μας προς την βελτιστοποίηση δεξιοτήτων και συμπεριφορών, τότε σύντομα θα δημιουργήσουμε τις δικές μας μοναδικές τεχνικές.

Οι 9 βασικές αρχές του

  • Γνωρίστε τι είναι αυτό που θέλετε με ακρίβεια. Πρώτα απ’ όλα λοιπόν ρωτήστε τον εαυτό σας ‘Τι ακριβώς θέλω;’. Έπειτα, εκφράστε αυτό που θέλετε με τρόπο καταφατικό/θετικό. Για παράδειγμα, δε θα είχε νόημα να πείτε ‘Αυτό που θέλω είναι να μην είμαι σε τόσο κακή οικονομική κατάσταση πια’. Στην πρόταση αυτή υπάρχει μια λέξη που υποδηλώνει άρνηση, το «μην». Το ασυνείδητο δεν επεξεργάζεται αρνητικές λέξεις. Αυτό που ακούει είναι : ‘θέλω…κακή οικονομική κατάσταση’.
  • Αναρωτηθείτε σε ποιο σημείο βρίσκεστε τώρα σε σχέση με την απόκτηση του στόχου σας. Τι χρονικό διάστημα νομίζετε ότι θα χρειαστεί για να φτάσετε το στόχο σας;
  • Όπως ειπώθηκε παραπάνω, οι σκέψεις μας έχουν τη δύναμη να καθορίσουν τον τρόπο που νιώθουμε και πράττουμε. Όταν οραματίζεστε με λεπτομέρειες πως θα είναι η ζωή σας όταν έχετε αποκτήσει το στόχο σας, δημιουργείτε ένα είδος θετικού ‘προγραμματισμού’ του νού σας για να έρθετε πιο κοντά σε αυτό που θέλετε. Φανταστείτε λοιπόν εκείνη τη μέρα που θα έχετε ήδη κατορθώσει να επιτύχετε το στόχο σας.

  • Πώς θα ξέρετε ότι φτάσατε τον στόχο σας; Ποιες λεπτομέρειες θα αποτελέσουν για εσάς την ένδειξη ότι πετύχατε;

  • Τι θα κερδίσετε με το να πετύχετε αυτό το στόχο; Τι θα σας επιτρέψει να κάνετε;

  • Θέλετε να επιτύχετε αυτό τον στόχο μόνο για εσάς ή και για τους άλλους;

  • Έχετε θέσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος;

  • Τι πόρους χρειάζεστε για να πραγματοποιήσετε τον στόχο σας; Ίσως να μην τους έχετε ή να τους έχετε αλλά να χρειάζεστε κάτι παραπάνω.

  • Πώς αυτός ο στόχος δένει με την κοσμοθεωρία σας;


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος κύκλος σεμιναρίων «Χτίζω το πιο θετικό μου προφίλ»: 5 σεμινάρια για να αναδείξετε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.