Networking: Καλή ή κακή συνήθεια… είναι απαραίτητη (Μέρος Γ΄)

Συντάκτης: Flowmagazine

Έχετε αποστείλει βιογραφικά και συνοδευτικές επιστολές, έχετε μιλήσει με ειδικούς, έχετε ερευνήσει τις αγγελίες τις αγοράς και εν τέλει, νιώθετε πως έχετε εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για εύρεση εργασίας, χωρίς αποτέλεσμα… μήπως όμως σας διέφυγε κάτι; Στο μέρος θα επικεντρωθούμε στις πιο συχνές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσετε στην προσπάθειά σας να δικτυωθείτε.

Networking: Καλή ή κακή συνήθεια…είναι απαραίτητη

Αν και είναι απαραίτητη, πλέον, η κοινωνική δικτύωση των επαγγελματιών κάθε είδους, τόσο για την ανεύρεση μιας εργασίας όσο και για την επίτευξη μια επαγγελματικής συνέργειας/συνεργασίας ή και για την διεύρυνση πιθανών επαγγελματικών ευκαιριών προς εξερεύνηση, το networking δεν έχει πάντα πολλούς οπαδούς.

Για πολλούς, το networking υποδηλώνει μια πρόθεση των στελεχών, να δημιουργήσουν ανθρώπινες σχέσεις βασισμένες, εξ ολοκλήρου, στο συμφέρον και όχι στο αληθινό ενδιαφέρον για ανθρώπινη επαφή και ανταλλαγή απόψεων.

Για κάποιους, είναι επίσης μια ψυχοφθόρα διαδικασία. Δεν έχουν όλοι την ικανότητα και το ψυχικό σθένος, να ξεκινήσουν μια συζήτηση με κάποιον που γνωρίζουν ελάχιστα έως και καθόλου, να κρατήσουν την επαφή μαζί του και στην συνέχεια, να προσπαθήσουν να χτίσουν μια επαγγελματική σχέση σε βάθος χρόνου.

Η γνώμη μου ωστόσο είναι, ότι στην συγκεκριμένη εποχή, δεν είναι η τύχη που βοηθάει τους τολμηρούς. Η πίστη σε ένα καλύτερο αύριο βοηθάει τους ανθρώπους που θέλουν να προχωρήσουν μπροστά και να πετύχουν τους στόχους τους και η διάθεση τους να βελτιώσουν τις συμπεριφορές τους, εάν οι περιστάσεις το απαιτούν. Γιατί η επικοινωνία, η στρατηγική σκέψη και η ανάπτυξη πρωτοβουλίας είναι συμπεριφορές, που μπορεί και πρέπει να βελτιωθούν, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπου η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί από κάποιον για να βρει εργασία ή να αλλάξει τον προσανατολισμό του ή να διευρύνει το πελατολόγιο του, είναι μεγαλύτερη από παλιά. Οι επαγγελματίες που θέλουν να πετύχουν τα μέγιστα, επομένως, δεν βλέπουν την κοινωνική δικτύωση ως «αναγκαίο κακό», αλλά ως ένα τρόπο να γνωρίσουν νέους ανθρώπους, να επικοινωνήσουν, να μοιραστούν και να αξιοποιήσουν τις γνωριμίες που τους προκύπτουν τυχαία μεν, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο δε, που στρατηγικά έχουν βάλει τον εαυτό τους, ευθύς εξαρχής. Τόσο απλά!

Επομένως, μέσα από την κοινωνική δικτύωση, δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι τις ευκαιρίες μας για επαγγελματική εξέλιξη, κάνουμε τα πράγματα να συμβούν και δεν ανταποκρινόμαστε απλά στις ευκαιρίες, αν και εφόσον αυτές προκύψουν. Σίγουρα, δεν πρέπει κανείς να εκβιάζει τον εαυτό του να δικτυωθεί κοινωνικά, εάν ό ίδιος δεν το επιθυμεί.

Πιστεύω όμως, ότι όσο κανείς μπαίνει σε ένα διαφορετικό πλαίσιο επικοινωνίας με τους ανθρώπους από αυτό που έχει συνηθίσει (οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να επικοινωνούν μόνο με οικεία πρόσωπα από τον χώρο εργασίας τους, για να εξελιχθούν επαγγελματικά και όχι να γνωρίσουν ανθρώπους εκ νέου), τόσο πιο πολύ έχει να κερδίσει σε έμπνευση, σε δημιουργία και σε ανταλλαγή ιδεών και απόψεων. Όσο πιο γρήγορα κάποιος επιλέξει να «ξεβολευτεί», από ένα οικείο τρόπο σκέψης και δράσης, τόσο πιο γρήγορα είναι πιθανό να βιώσει καινούργιες γνωριμίες και συνεργασίες, που μπορεί να είναι και πολύ καλύτερες από τις προηγούμενες!

ΠΗΓΗ

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…