Networking: Καλή ή κακή συνήθεια… είναι απαραίτητη (Μέρος Β΄)

Συντάκτης: Flowmagazine

Έχετε αποστείλει βιογραφικά και συνοδευτικές επιστολές, έχετε μιλήσει με ειδικούς, έχετε ερευνήσει τις αγγελίες τις αγοράς και εν τέλει, νιώθετε πως έχετε εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για εύρεση εργασίας, χωρίς αποτέλεσμα… μήπως όμως σας διέφυγε κάτι; Στο δεύτερο μέρος, θα δείτε τους βασικούς κανόνες αλλά και τις μεθόδους για να χτίσετε το δικό σας δίκτυο.

Βασικοί κανόνες της κοινωνικής δικτύωσης

Η κοινωνική δικτύωση θέλει χρόνο και δέσμευση. Το network you need to work! Θα χρειαστεί χρόνος για να εντοπίσετε πιθανά μέρη ή διοργανώσεις, που θα μπορούσατε πάτε και να συμμετέχετε για να διευρύνετε τον κύκλο γνωριμιών με επιρροή, σε αποφάσεις προσλήψεων. Θα χρειαστεί, επίσης, δέσμευση στο αποτέλεσμα από πλευράς σας και θετική ενέργεια για να μην κάνετε πίσω την τελευταία στιγμή, γιατί ένας εχθρός της κοινωνικής δικτύωσης είναι η αναβλητικότητα. Όσο αναβάλετε την συμμετοχή σας σε εκείνο το σεμινάριο που σας ενδιέφερε ή σε εκείνο το open coffee event, που μάθατε μέσω του facebook, χάνετε πιθανές ευκαιρίες να γνωρίσετε σημαντικούς ανθρώπους, αλλά και ανθρώπους που θα μπορούσαν να σας εμπνεύσουν να αλλάξετε ή και να δραστηριοποιηθείτε!

Ο φόβος για καθετί καινούργιο, επίσης, μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην κοινωνική δικτύωση, όπως και η προκατάληψη ότι η δικτύωση δεν μπορεί να είναι και εκτός των άλλων, διασκεδαστική. Πολλές επαγγελματικές συνεργασίες ή ακόμα και φιλίες έχουν ξεκινήσει από μια απλή συνομιλία και νέα γνωριμία. Και αν είμαστε δεκτικοί στις τυχαίες γνωριμίες, γιατί όχι και σε αυτές που δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι?

Επιπλέον, η επιτυχία της κοινωνικής δικτύωσης βασίζεται, κατά κύριο λόγο, στην διάθεση και ικανότητά σας να παρακολουθείτε συστηματικά τις επαφές σας και να επιδιώκετε την συνέχεια της πρώτης επαφής και της δεύτερης, προκειμένου να χτίσετε μια πιθανή σχέση συνεργασίας. Η κοινωνική δικτύωση δεν έχει ιδιαίτερο αποτέλεσμα, αν απλά μοιράσετε επαγγελματικές κάρτες στους γύρω σας και μετά δεν επικοινωνήσετε ξανά. To network you need to follow up!

Αν μάλιστα, σας βοηθάει να κρατάτε σημειώσεις σε ότι αφορά τις επαφές που έχετε κάνει, το διάστημα που έχει μεσολαβήσει μετά από μια τελευταία επικοινωνία κτλ, τότε θα είναι καλό να το κάνετε. Θα είναι ευχάριστο αν ανακαλύψετε κάποια στιγμή, ότι έχετε φτάσει σε σημείο να κάνετε τόσες γνωριμίες, που πιθανώς να πρέπει να οργανωθείτε για να τις παρακολουθείτε!

Έχει μεγάλη σημασία επίσης, να είστε ξεκάθαροι ως προς τα θέλω σας, γιατί έτσι θα έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να εστιάσετε το ενδιαφέρον σας στους σωστούς ανθρώπους, που μπορούν να σας βοηθήσουν. Στο τέλος της ημέρας, θα πρέπει να αναρωτηθείτε κατά πόσο καταφέρατε, τελικά, να γνωρίσετε αξιόλογους ανθρώπους, με τους οποίους θέλετε να κρατήσετε επαφή και όχι στον κατά πόσο ο αριθμός των επαφών που έχετε κάνει είναι μεγάλος ή όχι.

Τέλος, ένας βασικός κανόνας της κοινωνικής δικτύωσης, είναι να είστε προετοιμασμένοι πριν παρακολουθήσετε π.χ. ένα σεμινάριο, και να γνωρίζετε όσο το δυνατό περισσότερα για τους συμμετέχοντες και τους ομιλητές που θα παρευρίσκονται και το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο θα κινηθείτε. Υπάρχει περίπτωση να έχετε μόνο 3-5 λεπτά μετά την ομιλία ενός ομιλητή, για να συνομιλήσετε και σίγουρα όσο πιο «διαβασμένοι» είστε, τόσο το καλύτερο!

Ποιοι είναι οι τρόποι κοινωνικής δικτύωσης;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι κοινωνικής δικτύωσης.

Η συμμετοχή σε διοργανώσεις επαγγελματικού αλλά και κοινωνικού χαρακτήρα που λαμβάνουν χώρα, αποτελεί ενδεδειγμένος τρόπος κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικά στις μέρες μας που, λόγω της κρίσης, η ανάγκη για έμπνευση και μοίρασμα ιδεών είναι πολύ μεγάλη, διοργανώνονται διάφορες διοργανώσεις, πιο συχνά από πριν, είτε έναντι κάποιας συνδρομής σε μια λογική τιμή, είτε και δωρεάν. Ανεξάρτητα από το αν η διοργάνωση αφορά την σύσταση start-up εταιριών, θεμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, νέων τεχνολογιών, ηγεσίας, επιχειρηματικών ιδεών ή και όχι, η συμμετοχή των ομιλητών και των πιθανών παρευρισκομένων είναι η λεπτομέρεια που θα πρέπει να σας κινήσει το ενδιαφέρον και θα κάνει την διαφορά. Εάν δηλαδή βλέπετε, ότι οι ομιλητές είναι άνθρωποι που θα σας εμπνεύσουν ή έχουν θέση επιρροής ή είναι τα άτομα, στα οποία είχατε αποστείλει το βιογραφικό σας στο παρελθόν και θα θέλατε να τους γνωρίσετε από κοντά, τότε να η ευκαιρία να τους γνωρίσετε!

Η συμμετοχή σε πρωτοβουλίες οργανισμών που σας ενδιαφέρουν, μπορεί να σας βοηθήσει να διευρύνετε τον κύκλο σας, ανάλογα βέβαια με τις προτιμήσεις σας και τα ενδιαφέροντά σας. Υπάρχουν διάφοροι οργανισμοί μάλιστα, που θεωρούν το networking αναπόσπαστο κομμάτι των δραστηριοτήτων τους και λειτουργούν μέσα από τις συναντήσεις που διοργανώνουν, ως πλατφόρμα για τους συμμετέχοντες, να κάνουν κοινωνική δικτύωση και συνέργειες μεταξύ τους.

Ο εθελοντισμός σε οργανώσεις της αρεσκείας σας, μπορεί να σας φέρει πιο κοντά σε ανθρώπους που θα θέλατε να γνωρίσετε, όπως και η συμμετοχή σε σεμινάρια που σας αφορούν και ούτως ή άλλως, θα σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε επαγγελματικά.

Συστήνεται επίσης, η συμμετοχή σε διοργανώσεις κοινωνικού χαρακτήρα όπως τα TEDx events ή και σε ομάδες ανθρώπων που εκπροσωπούν μια ιδέα σημαντική για εσάς ή ακόμα και σε αθλητικές διοργανώσεις ή σε συναντήσεις γνωστών και φίλων με παρόμοιο επαγγελματικό προσανατολισμό, που θα σας βοηθήσουν να διευρύνετε τον κύκλο σας, αλλά και να εμπνευστείτε και να νιώσετε καλύτερα!

Η αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων όπως το Linkedin, το Facebook και το Twitter, μπορεί επίσης να συμβάλλει στην κοινωνική σας δικτύωση, είτε στη αρχική φάση δικτύωσης, είτε στην φάση παρακολούθησης των επαφών που έχετε κάνει σε κάποια συνάντηση ή διοργάνωση και πρώτης επικοινωνίας.

Δείτε ακόμα: 20+ κορυφαίες πλατφόρμες Social Media για την ανάπτυξη του brand σας το 2025

Η συνέχεια στο Γ΄ Μέρος.

ΠΗΓΗ

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…