Νερό ή άμμος; Οι κίνδυνοι των βακτηρίων εντός και εκτός!

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Νερό ή άμμος; Οι κίνδυνοι των βακτηρίων εντός και εκτός!Και άλλοι παραθεριστές-μικροοργανισμοί έχουν εισβάλλει στα φιλόξενα νερά μας. Μερικοί παραθεριστές αγνοούν τα σημάδια, ενώ άλλοι παραιτούνται από το μαύρισμα και παίζουν στην παραλία. Όσοι αποφεύγουν το νερό θα πρέπει να είναι δύσπιστοι όσον αφορά την άμμο; Νέα έρευνα στην επιστημονική επιθεώρηση ACS journal Environmental Science & Technology ερευνά τους λόγους για τους οποίους η απάντηση θα μπορούσε να είναι “ναι”.

Σύμφωνα με μια έκθεση από το περασμένο έτος, περίπου το 10% των παραλιών είχαν μολυνθεί από τη ρύπανση ως επί το πλείστον εξαιτίας των ακατέργαστων λυμάτων. Η ανησυχία, στην περίπτωση αυτή, ήταν για τους κολυμβητές, καθώς ήταν πολύ πιθανό να έρθουν σε επαφή με βακτήρια και να αναπτύξουν διάφορες λοιμώξεις, συνήθως γαστρεντερικού είδους, αλλά και εξανθήματα και ηπατίτιδα.

Ωστόσο, πλέον το νερό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει εδώ και χρόνια ότι η άμμος είναι γεμάτη από μικροοργανισμούς, όπως ο E. coli, Enterococcus και C. Perfringens. Αυτά επιβιώνουν περισσότερο στη γη από ό, τι στο νερό.

Ο Tao Yan και οι συνεργάτες του θέλησαν να μάθουν το γιατί. Γιατί τα επίπεδα μόλυνσης της άμμου ήταν έως και 100 φορές υψηλότερα από ό, τι στο θαλασσινό νερό; Στο εργαστήριο, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν μικρόκοσμο της παραλίας με άμμο και θαλασσινό νερό μολυσμένο με λύματα για να διερευνήσουν πώς οι βακτηριακοί πληθυσμοί αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Πιο ειδικά, βρήκαν ότι οι μικροβιακές κοινότητες είχαν την τάση να διασπώνται πολύ πιο αργά σε ένα προσομοιωμένο περιβάλλον άμμου σε σχέση με το νερό, το οποίο θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα περισσότερα κολοβακτήρια που βρίσκονται στις αμμώδεις παραλίες επηρεάζονται από τη ρύπανση των λυμάτων περισσότερο από ό, τι μέσα στο νερό. Με άλλα λόγια, τα βακτήρια που συσσωρεύονται στην άμμο επιβιώνουν για περισσότερο καιρό απ’ ό,τι τα βακτήρια που βρίσκονται στο θαλασσινό νερό.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…