Νερό βρύσης: Τι μπορεί να προκαλέσει σε δέρμα και μαλλιά;

Συντάκτης: Flowmagazine

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις επιπτώσεις που έχει το νερό της βρύσης στο δέρμα και τα μαλλιά, σύμφωνα με τους experts.

Εκτός από το άγχος, ο κύριος λόγος για τον οποίο όταν αλλάζετε πόλεις βλέπετε τα μαλλιά σας να αλλάζουν και να βρίσκονται στην καλύτερη ή στη χειρότερη εκδοχή τους, είναι λόγω της σκληρότητας του νερού. Το πλύσιμο με νερό της βρύσης είναι κακό για το δέρμα και τα μαλλιά, σύμφωνα με τις περισσότερες Γαλλίδες, οι οποίες στο TikTok συνηθίζουν να κάνουν τον πρωινό καθαρισμό μόνο με σπρέι Evian. Εκτός από περιβαλλοντικά και οικονομικά μη βιώσιμη, αυτή η συνήθεια φαίνεται σαν μια από τις συνηθισμένες των social media, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να έχει επιστημονική βάση.

Ταξιδεύοντας πολύ, ειδικά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι εύκολο να παρατηρήσετε πώς τα μαλλιά και το δέρμα μπορεί να επηρεαστούν από την αλλαγή και μετά από ένα ντους φαίνονται πιο στεγνά, χωρίς όγκο και συχνά ερεθισμένα σε σύγκριση με το πλύσιμο με νερό της βρύσης στο σπίτι. Πίσω από αυτό δεν υπάρχει ενσυναίσθηση ή συνήθεια, αλλά μια αντίδραση μαλλιών και δέρματος στην αλλαγή της σκληρότητας του νερού από πόλη σε πόλη. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό της βρύσης περιέχει ουσίες όπως χλώριο, φθόριο, βαρέα μέταλλα και μέταλλα σε διαφορετικές συγκεντρώσεις που ποικίλλουν από πόλη σε πόλη και αν είναι σε υψηλά ποσοστά μπορούν να στεγνώσουν, να ερεθίσουν και ενδεχομένως να βλάψουν το δέρμα και τα μαλλιά.

Οι βλαβερές συνέπειες του πολύ σκληρού νερού μπορούν να φανούν στο δέρμα και τα μαλλιά, λόγω των συσσωρεύσεων και των υπολειμμάτων που απελευθερώνουν τα μέταλλα που περιέχονται σε αυτό, όπως οξειδωτικά, ασβέστιο, μαγνήσιο, πυρίτιο και σίδηρος, αφαιρώντας τα φυσικά έλαια, ενώ προκαλεί ξηρότητα και ερεθισμό, όπως αποδεικνύεται από κλινικές μελέτες του δερματολόγου Howard Mailbach.

Πότε το νερό της βρύσης είναι κακό για το δέρμα σας;

Το σκληρό νερό μπορεί να είναι προβληματικό με διάφορους τρόπους σε όλους τους τύπους δέρματος, επειδή αφήνει πίσω του διαλυμένα μέταλλα που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Για όσους υποφέρουν από ξηρότητα, το σκληρό νερό μπορεί να βλάψει όχι μόνο την εμφάνιση αλλά και τον επιδερμικό φραγμό, αλλά η κύρια αντίδραση στο δέρμα είναι η αυξημένη ξηρότητα όπου υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση σκληρού νερού, ακόμη και σε συνδυασμό με πιο ξηρό κλίμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μάλιστα, το δέρμα τείνει να ευαισθητοποιεί και να ξηραίνει το σμήγμα, επιδεινώνοντας καταστάσεις χρόνιας ξηρότητας όπως έκζεμα, δερματίτιδα, ψωρίαση αλλά και ακμή. Η σκληρότητα του νερού, και συγκεκριμένα των επιφανειοδραστικών που περιέχει, μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με το απορρυπαντικό ή το σαπούνι, δημιουργώντας ένα στρώμα που θέτει σε κίνδυνο τον φραγμό του δέρματος και παρεμβαίνει στην παραγωγή σμήγματος.

Νερό βρύσης: Τι μπορεί να προκαλέσει σε δέρμα και μαλλιά;

Πότε το νερό της βρύσης είναι κακό για τα μαλλιά;

Τα μέταλλα στο σκληρό νερό μπορούν επίσης να επηρεάσουν την υγεία και την ομορφιά των μαλλιών σας. Τα φυσικά έλαια των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής μπορούν να στεγνώσουν και να εξασθενήσουν από τη σκληρότητα του νερού, προκαλώντας αυξημένη τάση για σπάσιμο, εμφάνιση ηλεκτρισμού και απώλεια όγκου. Εάν έχετε βαμμένα μαλλιά, τα υπολείμματα των υδραυλικών από χαλκό μπορεί επίσης να αφήσουν ίχνη μετάλλου στα μήκη που επηρεάζουν το χρώμα των μαλλιών με την πάροδο του χρόνου, λέει ο χημικός Trefor Evans, διευθυντής έρευνας στην TRI Princeton, μια εταιρεία συμβούλων και αναλύσεων των μαλλιών.

Αν σκεφτείτε ότι ορισμένα δημόσια συστήματα ύδρευσης χρησιμοποιούν αυτές τις χημικές ουσίες για να απολυμάνουν το νερό ακόμη και σε υψηλά επίπεδα που μπορεί να θαμπώσουν ή να αφαιρέσουν το χρώμα των μαλλιών ή ακόμα και να το αλλάξουν εντελώς. Το νερό της βρύσης μπορεί επίσης να περιέχει χλωραμίνες ή χλώριο, επομένως, εάν έχετε ξηρό τριχωτό της κεφαλής, ξηρά ή βαμμένα μαλλιά, η λύση είναι να ελέγξετε τη σκληρότητα του νερού και την παρουσία χλωρίου και μετάλλων στην περιοχή που επιλέγετε να ζήσετε.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…