Νέοι γονείς: Τα συχνότερα λάθη τους
Όλοι οι γονείς κάνουν λάθη. Απλά σκεφτείτε τους δικούς σας. Μπορείτε αναμφίβολα να καταγράψετε έναν μακρύ κατάλογο των λανθασμένων πρακτικών που ακολούθησαν. Η αλήθεια είναι ότι ουδείς αλάνθαστος, και πόσο μάλλον οι νέοι. Σας προστατεύουμε από τα συνηθισμένα σφάλματα κατά την ανατροφή των νεογνών βάζοντας τέλος στη διαιώνισή τους.
Πανικοβάλλεστε χωρίς αιτία και αφορμή
«Πολλοί νέοι γονείς αντιδρούν υπερβολικά σε κάποιες συνήθειες των μωρών, όταν φτύνουν και κάνουν εμετό» εξηγεί ο ψυχαναλυτής Leon Hoffma. «Και μεταδίδεται στο μωρό αυτό το άγχος.» Ο ίδιος, μάλιστα, επισημαίνει ότι πολλοί γονείς κυριολεκτικά έχουν περάσει όλο το πρώτο έτος της ζωής του μωρού με ιδρώτα για μικρά πράγματα. Μήπως φτύνει πάρα πολύ; Μήπως τρώει πολύ ή λίγο; Μήπως κλαίει πάρα πολύ ή δεν είναι αρκετό; Ο Hoffman τονίζει: «Αυτή η ανησυχία πρέπει να αντικατασταθεί από ψυχραιμία για να απολαύσετε το πρώτο έτος του μωρού σας. Τα μωρά είναι πολύ πιο ανθεκτικά από ό, τι νομίζετε».
Δεν αφήνετε το μωρό σας να κλάψει
«Εμείς, ως γονείς, η δουλειά μας είναι να βεβαιωθούμε ότι το μωρό δεν θα κλαίει» μεταφέρει τη λανθασμένη αντίληψη γονιών μία γιατρός. Αυτό συμβαίνει γιατί συνδέουμε το κλάμα με το γεγονός ότι κάνουμε κάτι λάθος και πρέπει να το διορθώσουμε. Όμως, τα μωρά έχουν «φτιαχτεί» για να κλαίνε. Πράγματι, το κλάμα είναι κύριο χαρακτηριστικό των μωρών. Σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε ότι το κλάμα δεν οφείλεται σε πυρετό, εξάνθημα, επίμονο εμετό, κοιλιακό πρήξιμο ή οποιαδήποτε ασυνήθιστη φυσική αιτία.
Ξυπνάτε το μωρό για να το θηλάσετε
Λάθος ή παρανόηση; Οι παιδίατροι τονίζουν ότι τα μωρά που θηλάζουν μπορούν και πρέπει να κοιμούνται όλη τη νύχτα. Αλλά υπάρχει μια κοινή παρερμηνεία ότι το μητρικό γάλα δεν είναι αρκετά πηχτό, ώστε το μωρό να χορτάσει. Γι’ αυτό οι μητέρες τα ξυπνάνε.
Υπάρχει σύγχυση στη διάκριση σάλιων και εμετού
Η διαφορά σάλιων και εμετού είναι δυσδιάκριτη από πολλούς γονείς. Οι παιδίατροι ξεκαθαρίζουν ότι η διαφορά εμετού από τα σάλια εντοπίζεται στη συχνότητα και όχι στην ένταση. Το φτύσιμο μπορεί να έχει μεγάλη ένταση, ενώ ο εμετός σχετίζεται με τη συχνότητα. Μπορεί το μωρό να κάνει εμετό εξαιτίας μίας γαστρεντερικής ίωσης κάθε 30 ή 45 λεπτά ανεξάρτητα από τη διατροφή.
Πυρετός χωρίς να έχει ιδρώσει
Ο πυρετός στους τρεις πρώτους μήνες της ζωής του μωρού είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η μόνη εξαίρεση είναι ο πυρετός που εξελίσσεται μέσα σε 24 ώρες μετά από εμβολιασμό. Μερικοί γονείς μπορεί απλώς να θεωρήσουν ότι το μωράκι τους είναι πολύ ζεστό και να του χορηγήσουν κάποιο φάρμακο. Να θυμάστε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους μπορεί να αντιμετωπίσει μια μόλυνση από μόνο του.
Δεν τοποθετείτε σωστά το κάθισμα του αυτοκινήτου
Κάθε νέος γονέας γνωρίζει ότι η εγκατάσταση ενός καθίσματος είναι, ή τουλάχιστον δείχνει να είναι, πυρηνική φυσική. Οι παιδίατροι προτρέπουν μόλις επιλέξετε το σωστό κάθισμα για το μωρό σας να επισκεφτείτε έναν πυροσβεστικό σταθμό ή το κατάστημα της αλυσίδας για να βεβαιωθείτε ότι το έχετε εγκαταστήσει σωστά. Η ζωή του μωρού σας κάποια στιγμή μπορεί να εξαρτηθεί από τον τρόπο τοποθέτησης του καθίσματος. Μην το αμελήσετε.
Αδιαφορείτε για τον σύντροφό σας
Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε ενωμένοι με τον σύντροφό σας με την έλευση του παιδιού. Σε αντίθετη περίπτωση οποιαδήποτε αδυναμία σε αυτή τη σχέση θα υπερμεγεθύνεται. Και ενώ θα πρέπει να επικεντρωθείτε στο νέο μωρό, θα πρέπει παράλληλα να διατηρήσετε την ιδιότητά σας ως ζευγάρι και να περνάτε στιγμές μαζί.
Καβγάδες μπροστά στο μωρό σας
Ακόμα και ένα μωρό 3 μηνών θα νιώσει την αρνητική ένταση. Στο πλαίσιο λοιπόν των καβγάδων ρωτήστε τον εαυτό σας: «Προκαλούν φόβο στο μωρό; Είναι συχνοί;» Δώστε σημασία στην ένταση και στη συχνότητα των διαφωνιών σας, τονίζουν οι ψυχολόγοι. Ωστόσο, οι τσακωμοί είναι μέρος της ζωής, ενώ η καταπίεση όσων θέλετε να πείτε στον σύντροφό σας δεν είναι φυσιολογική συνθήκη.
Εμπιστεύεστε αναξιόπιστες πηγές για γονεϊκές συμβουλές
Πολλοί νέοι γονείς δεν καταφεύγουν σε έγκυρες πηγές για συμβουλές ανατροφής των παιδιών τους. Οι παιδίατροι επισημαίνουν ότι αυτό είναι ένα κλασικό λάθος και συμβουλεύουν να είστε προσεκτικοί σχετικά με την πηγή των πληροφοριών. Η ασφαλέστερη λύση είναι ο παιδίατρός σας και κάθε φορά εκεί να ανατρέχετε σε οτιδήποτε σας απασχολεί. Στο άρθρο αυτό εμείς απλά θίξαμε ορισμένα λάθη των γονέων χωρίς να έχουμε την ιδιότητα γιατρού. Απλά αποτελούν κάποιες γενικές πληροφορίες που συλλέξαμε από επισημάνσεις παιδιάτρων.