Νέο ρεκόρ για την τρύπα του όζοντος

Συντάκτης: Παναγιώτης Γουρνάς, Blogger

Νέο ρεκόρ για την τρύπα του όζοντοςΝέες επιστημονικές έρευνες μας ενημερώνουν πως η τρύπα του όζοντος, πάνω από την Ανταρκτική, τον Οκτώβριο του 2015, ξεπέρασε σε μέγεθος τη Ρωσία και τον Καναδά μαζί. Συγκεκριμένα, οι μετρήσεις έδειξαν πως η συνολική της έκταση στις 02/10/2015 ήταν 28,2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (σημειώστε ότι η Ρωσία και ο Καναδάς είναι οι δύο πρώτες χώρες του κόσμου, με βάση την έκτασή τους, η οποία αθροιστικά είναι 27 εκ. τ.χλμ.).

Αν και έκπληκτοι, οι αρμόδιοι επιστήμονες δεν κρούουν ακόμα τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς θεωρούν πως το φαινόμενο είναι παροδικό και η τρύπα κατά πάσα πιθανότητα θα μειωθεί ξανά. Οι λόγοι της αύξησής της ποικίλουν, ωστόσο υπάρχει μια σιωπηρή αποδοχή της πολύ πιο κρύας στρατόσφαιρας από το συνηθισμένο (που θα μπορούσε να οδηγήσει σ’ αυτήν την αύξηση). Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός φαίνεται βέβαιος πως η σταδιακή πορεία συρρίκνωσης της τρύπας δεν είναι αναστρέψιμη και άρα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Η έκταση της τρύπας του όζοντος ποτέ δεν είναι σταθερή και επηρεάζεται από τα καιρικά και γεωγραφικά φαινόμενα. Επειδή το όζον που υπάρχει στην ατμόσφαιρα μας προστατεύει από την επιβλαβή, υπεριώδη, ηλιακή ακτινοβολία, το Πρωτόκολλο που υπεγράφη το 1987 στο Μόντρεαλ απαγορεύει μια σειρά χημικών ενώσεων που οδηγούν στην καταστροφή του. Σταδιακά η κατάσταση βελτιώνεται, αλλά βάσει έγκυρων εκτιμήσεων, η τρύπα θα παραμείνει μεγάλη σίγουρα μέχρι το 2025, αφού οι χημικές ενώσεις που έχουν ήδη απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα (προ απαγόρευσης) χρειάζονται δεκαετίες για να διαλυθούν.

Συντάκτης: Παναγιώτης Γουρνάς, Blogger

Influence:

Ο Παναγιώτης Γουρνάς είναι οικονομολόγος, με σπουδές σχετικά με τη διοίκηση επιχειρήσεων, τα πληροφοριακά συστήματα και τα διεθνή οικονομικά…