Νέο μωρό: Οι αλλαγές για το ζευγάρι και η αντιμετώπισή τους
Ο ερχομός ενός μωρού, ειδικά αν αυτό είναι και το πρώτο, φέρνει απίστευτη χαρά και ενθουσιασμό στους νέους γονείς, αλλά προκαλεί και τεράστια αποσταθεροποίηση στο ζευγάρι.
Μετά τον ερχομό του παιδιού ο άντρας μου δεν έχει μάτια παρά μόνο για το μωρό μας. Είναι σαν να μην υπάρχω. Φταίω εγώ;
Η απειρία, ο φόβος, η κούραση, η χαρά της καινούριας ζωής μπορεί να οδηγήσει το ζευγάρι στο να αφήσουν για λίγο στην άκρη την σχέση τους, για να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στον καινούριο τους ρόλο. Για αυτό είναι ωφέλιμη η επικοινωνία ανάμεσα στο ανδρόγυνο, να συζητούν τα συναισθήματα τους, τις δυσκολίες τους, τις ανησυχίες τους και να τις επιλύουν μαζί και όχι ο καθένας ξεχωριστά. Εάν νιώσετε παραμελημένοι, μιλήστε το με τους συντρόφους σας και υπενθυμίστε τους το πόσο σημαντικό είναι να μην σταματήσετε να τροφοδοτείτε την σχέση σας. Τα μωρά έχουν ανάγκη από γονείς, που να είναι και συντροφικά ευτυχισμένοι.
Από τότε που ήρθε το μωρό στο σπίτι, το σεξ «μετακόμισε» αλλού. Γιατί;
Πολλά ζευγάρια παραπονιούνται, ότι μετά τον ερχομό του μωρού στο σπίτι, μειώνεται σημαντικά η σεξουαλική επαφή ανάμεσα τους και αναρωτιούνται τι μπορεί να φταίει. Οι γυναίκες μετά τον τοκετό αντιμετωπίζουν απίστευτα σκαμπανεβάσματα ορμονολογικά και κατά την περίοδο της λοχείας φορτίζονται πολύ συναισθηματικά, καθώς προσπαθούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες ενός βρέφους. Η σεξουαλική τους εικόνα φαίνεται να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στον μητρικό τους ρόλο. Ο σύντροφος είναι καλό να δείξει μία κατανόηση στην λοχειακή φάση της συντρόφου και να μην το αντιμετωπίσει με θυμό και ζήλεια. Επίσης, κάτι άλλο που μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική ζωή του ζευγαριού, είναι και η επιπλέον κούραση που επέρχεται με την παρουσία και ενός άλλου ατόμου στο σπίτι, το οποίο έχει ανάγκη τους γονείς του στο 100%. Η αϋπνία, το βάρος των αναγκών εξαντλούν τόσο την ενέργεια, όσο και τα συναισθηματικά αποθέματα με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και η ερωτική επιθυμία. Τα καλά νέα είναι, όμως, ότι όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικά να συμβαίνουν για την πρώτη περίοδο μετά την γέννηση του βρέφους. Εφόσον το ζευγάρι είναι ερωτευμένο και επιθυμεί ο ένας τον άλλο, σιγά σιγά πάντα βρίσκει τον ρυθμό του στον ερωτικό τομέα. Καθώς το παιδί μεγαλώνει και έχει ολοένα και λιγότερο την ανάγκη των γονιών του, είναι στο χέρι του ζευγαριού να ξαναβρεί τα σεξουαλικά του πατήματα.
Το μωρό μου είναι 3 μηνών και κοιμάται στην κρεβατοκάμαρα μας, είναι σωστό να κάνουμε σεξ όταν κοιμάται;
Τα μωρά είναι καλό να κοιμούνται στο υπνοδωμάτιο των γονιών τους μέχρι τους 8 μήνες με 1 χρόνο το πολύ. Και εκεί θα πρέπει να μην μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με τους γονείς, αλλά να κοιμούνται στην δική τους κούνια. Επειδή το ανδρόγυνο, πέρα από τον γονεϊκό τους ρόλο, είναι πολύ σημαντικό να τροφοδοτήσουν ξανά τον συντροφικό τους ρόλο και να βρουν ξανά τα σεξουαλικά τους πατήματα μετά την γέννηση του μωρού, δεν θα πρέπει η παρουσία του βρέφους στο δωμάτιο να τους αναστείλει την ερωτική επιθυμία. Εάν δεν μπορούν να νιώσουν άνετοι να απολαύσουν την ερωτική τους επαφή στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό, εφόσον αυτό κοιμάται, είναι καλό να βάλουν την φαντασία τους να λειτουργήσει για το που και το πότε μπορούν να συνευρεθούν σεξουαλικά.
Από τότε που ήρθε το μωρό με τον άντρα μου έχουμε γίνει σαν ξένοι. Γιατί;
Ένα μωρό, πέρα από απέραντη ευτυχία, φέρνει και κούραση, φόβο, καυγάδες και νεύρα στο ζευγάρι. Ο ερχομός του βρέφους αποσταθεροποιεί αρκετά τους γονείς, τους αλλάζει τις συνήθειες, τις προτεραιότητες και αναγκαστικά οι προσωπικές τους ανάγκες μένουν για λίγο πίσω. Αυτούς τους κλυδωνισμούς μπορεί ο άντρας και η γυναίκα να τους ξεπεράσει, χωρίς να υπάρχουν σημαντικές απώλειες, όταν η σχέση τους είναι βασισμένη σε «γερά θεμέλια», πριν έρθει ανάμεσα τους το τρίτο, τέταρτο, κ.ο.κ. μέλος της οικογένειας. Είναι λάθος η πεποίθηση πολλών ζευγαριών, ότι το μωρό φέρνει πιο κοντά τους συντρόφους και τους βοηθά να λύσουν τις όποιες διαφορές είχαν πιο πριν. Η αλήθεια είναι ότι το μωρό μεγαλώνει τις όποιες διαφωνίες και τις τονίζει περισσότερο, γιατί ένα παιδί πέρα από χαρά, έχει και πάρα πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις. Εάν σε αυτά τα δύσκολα κομμάτια, το ζευγάρι δεν θα μπορέσει να επιστρατεύσει τους όποιους καλούς μηχανισμούς επικοινωνίας και μοιράσματος είχαν από την αρχή, πως θα τα καταφέρει να παραμείνει ενωμένο και αγαπημένο; Το παιδί απαιτεί συνεχή φροντίδα, επαγρύπνηση, προσοχή και ενασχόληση. Οι ρυθμοί γίνονται φρενήρεις και για αυτό οι νέοι γονείς απορροφούνται και ξεχνούν εν μέρει την σχέση τους. Είναι στο χέρι τους καθαρά, εφόσον συνηθίσουν τα νέα δεδομένα στην καθημερινότητα τους και προσαρμοστούν σε αυτά, να διεκδικήσουν ξανά την συναισθηματική και ερωτική τους επαφή.
Νομίζω πως ο άντρας μου δεν με θέλει ερωτικά όπως παλιά…
Η πατρότητα πολλές φορές βάζει σε δεύτερη μοίρα το σεξ. Είναι πιο συνηθισμένο να λέγεται πως η νέα μητέρα περισσότερο απορροφάται από τον καινούριο της ρόλο και απομακρύνεται σεξουαλικά από τον σύντροφο της. Δεν ισχύει πάντα όμως κάτι τέτοιο. Ο πατρικός ρόλος συχνά δημιουργεί στην αρχή συναισθήματα μελαγχολίας και άγχους, τα οποία μεγεθύνονται όταν και η μητέρα διανύει επιλόχειο κατάθλιψη. Όπως και για την μητέρα, έτσι και για τον πατέρα πολλά πράγματα αλλάζουν στην καθημερινότητα του και αισθάνεται, πέρα από χαρά, εκνευρισμό, φόβο, κούραση. Δεδομένου ότι η γυναίκα είναι αυτή που θα προσηλωθεί παραπάνω στην φροντίδα του μωρού, το αίσθημα της μοναξιάς και της συναισθηματικής παραμέλησης είναι δυνατόν να τον κάνει να απομακρυνθεί από την σύντροφο του και να μην έχει το ίδιο ενδιαφέρον για το σεξ. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να συζητά το ζευγάρι μεταξύ του, να παραθέτει τις όποιες δυσκολίες του και να προσπαθούν από κοινού να βρίσκουν λύσεις. Στο κάτω κάτω και οι δύο περνούν μία μεταβατική φάση στην ζωή τους και εφόσον υπάρχει αγάπη και σύμπνοια, ας την εκμεταλλευτούν για να στηρίξουν ο ένας τον άλλο.
Ο άντρας μου είναι συνέχεια αγχωμένος και για τα πιο απλά θέματα. Πώς μπορώ να τον βοηθήσω;
Ο ερχομός ενός μωρού σε ένα ζευγάρι προκαλεί απίστευτη ευτυχία, αλλά δυστυχώς φέρνει και πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις. Αλλάζει τις προσωπικές και τις συντροφικές συνήθειες και οι γονείς χρειάζονται να είναι συνέχεια επικεντρωμένοι στις ανάγκες του βρέφους. Αυτό ενδεχομένως μπορεί να αγχώσει αρκετά τους νέους γονείς και να τους οδηγήσει να γενικεύσουν την αγωνία τους και σε άλλα κομμάτια της ζωής τους, από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα. Τι είναι καλό να συμβεί; Αρχικά πρέπει το ανδρόγυνο να μιλά αρκετά μεταξύ του. Το μωρό δεν επιτρέπεται να τους στερήσει το μοίρασμα και την επικοινωνία. Συζητήστε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες σας και προσπαθήστε με κατανόηση να βρείτε από κοινού απαντήσεις και λύσεις. Κατά δεύτερο, δεν χρειάζεται να παίρνετε και τόσο σοβαρά τον γονεϊκό σας ρόλο και να ξεχνάτε εντελώς τους εαυτούς σας. Ναι μεν είναι κάτι καινούριο και η απειρία δεν βοηθά, αλλά σκεφτείτε ότι όλοι τελικά οι νέοι γονείς βρίσκουν τα πατήματα τους και λειτουργούν αρκετά με το ένστικτό τους. Σιγά σιγά θα βρείτε ξανά τους ρυθμούς σας και θα προσαρμοστείτε στα καινούρια σας δεδομένα. Χρειάζεται να δώσετε χρόνο σε εσάς και να προτρέπετε ο ένας τον άλλο να κάνει πράγματα για τον εαυτό του και για την σχέση σας. Επίσης, μοιραστείτε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις, γιατί το φορτίο είναι λιγότερο βαρύ όταν δεν πέφτει σε μία πλευρά. Ανακουφιστείτε αναλογιζόμενοι ότι το μωρό δεν μπορεί από μόνο του να σας στερήσει πράγματα, που κάνατε πριν από αυτό. Είναι στο χέρι σας να τα διατηρήσετε και να συνεχίσετε να παίρνετε ευχαρίστηση από αυτά.
Θέλουμε να κάνουμε πράγματα μαζί αλλά δεν υπάρχει χρόνος. Πάντα έτσι θα είναι;
Το μωρό και οι ανάγκες του καταναλώνουν αρκετό χρόνο από τους γονείς και την σχέση τους. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό να συμβαίνει στην αρχή, όπου το βρέφος είναι στο 100% εξαρτημένο από εκείνους, για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Καθώς το παδί μεγαλώνει και αποκτά τον έλεγχο του εαυτού του, είναι λογικό να λύνονται περισσότερο και τα χέρια των γονιών και να τους δίνει παραπάνω χρόνο, για να κάνουν πράγματα που τους ευχαριστούν. Χρειάζεται λίγη υπομονή και επιμονή, για να περάσει το μεταβατικό αυτό στάδιο.
«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την ψυχολόγο κ. Αθανασιάδου. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ»