Νεκρά θάλασσα: Υδάτινα άψυχα νερά και συνάμα ευεργετικά

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Νεκρά θάλασσα: Υδάτινα άψυχα νερά  και συνάμα ευεργετικάΣτα βιβλικά χρόνια, τα Σόδομα, τα Γόμορρα και η Πεντάπολις προκάλεσαν την οργή του Θεού εξαιτίας του αμαρτωλού και ανήθικου βίου των κατοίκων τους. Οι μόνοι τίμιοι ήταν ο Λωτ και η οικογένειά του. Ο ανήθικος βίος στενοχωρούσε τον Λωτ. Στην προειδοποίηση του Θεού ότι αυτές οι πόλεις πρόκειται να αφανιστούν, ο Λωτ Τον παρακαλά να τους λυπηθεί. Τότε ο Θεός του υπόσχεται ότι θα δώσει συγχώρεση μόνο αν του βρει 7 τίμιους ανθρώπους. Φυσικά, στάθηκε αδύνατο να εντοπίσει… Κυριευμένος από λύπη υπακούει στη θέλησή Του να πάρει την οικογένειά του και να φύγει από τον τόπο χωρίς να κοιτάξουν πίσω. Η γυναίκα του όμως γυρίζει το κεφάλι της, παρά την προειδοποίησή Του, και μένει στήλη άλατος. Ο Λωτ παίρνει τις κόρες του και φεύγει γρήγορα. Πυρ και θειάφι πέφτουν από τον ουρανό. Το πυρ καίει όλη την περιοχή και το θειάφι καλύπτει τη βρωμιά. Και ο Ιορδάνης ποταμός με τη σειρά του καλύπτει τον τόπο σχηματίζοντας μία μεγάλη λίμνη χωρίς ζωή… γι’ αυτό ονομάστηκε Νεκρά Θάλασσα ή Θάλασσα του Λωτ.

Σε έναν υδάτινο τόπο που κανένας ζωικός οργανισμός τελικά δεν μπόρεσε να ζήσει ή να πετάξει, η φύση φρόντισε να εξισορροπήσει την έλλειψη αυτή προσφέροντας στον άνθρωπο την αναγέννηση των ζωτικών λειτουργιών του δέρματός του μέσα από τις φυσικές ιδιότητες των συστατικών της.

Οι ιδιότητες του υδάτινου νερού της…

Τα νερά του Ιορδάνη ποταμού που χύνονται στη θάλασσα δεν κατάφεραν να γλυκάνουν το αλμυρό και πικρό νερό της με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ζήσει ζωικός οργανισμός. Μάλιστα, η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα αποπνικτική που ούτε πουλί δεν πετά στην περιοχή αυτή.

Η περιεκτικότητά της σε αλάτι φτάνει το 24% που είναι περίπου δέκα φορές περισσότερο από το νερό της θάλασσας. Έτσι, η υψηλή συγκέντρωση αλάτων δημιουργεί τέτοια πυκνότητα η οποία προκαλεί αυξημένη φυσική άνωση. Τη στιγμή λοιπόν που πολλά αντικείμενα σε μια φυσιολογική θάλασσα θα χάνονταν στον βυθό της, εκεί “κολυμπάνε” χωρίς φόβο.

…τη μετατρέπουν σε ένα φυσικό spa

Παρόλα αυτά, οι ιδιότητες της Νεκράς Θάλασσας είναι παγκοσμίως γνωστές, καθώς λειτουργεί ως κέντρο περιποίησης του δέρματος. Πράγματι, τα συστατικά της περικλείουν υψηλές ποσότητες χλωρίου, νατρίου, μαγνησίου, καλίου, θειώδους οξέος, τιτανίου. Τα μέταλλα αυτά δεν οξειδώνονται, γι’ αυτό και διατηρούνται οι θεραπευτικές τους ιδιότητες με αποτέλεσμα να διαπερνούν την επιδερμίδα.

  • Νάτριο: ενισχύει το κυκλοφορικό σύστημα.
  • Κάλιο: είναι αντι-αλλεργικό και αντι-ερεθιστικό. Ο συνδυασμός του με μαγνήσιο και ασβέστιο επηρεάζει την υδατική ισορροπία του σώματος προκαλώντας διέγερση των εκκρίσεων των νεφρών.
  • Ασβέστιο: επιδρά εναντίον των οιδημάτων σταθεροποιώντας τους ιστούς.
  • Μαγνήσιο: τονώνει την άμυνα του οργανισμού, παρεμποδίζει την αρτηριοσκλήρωση, εμποδίζει τη συγκέντρωση χοληστερίνης στα τοιχώματα των αγγείων και διεγείρει τη λειτουργία των κυττάρων.

Νεκρά θάλασσα: Υδάτινα άψυχα νερά  και συνάμα ευεργετικάΠολλά εργοστάσια καλλυντικών επωφελήθηκαν από τα συστατικά αυτά και παράγουν καλλυντικά υψηλής ποιότητας για την περιποίηση του δέρματος.

και συνυπογράφει γι’ αυτό και η απαράμιλλη ομορφιά της Κλεοπάτρας.

Από τα αρχαία χρόνια η Νεκρά Θάλασσα αποτελεί διάσημο κέντρο ομορφιάς, υγείας και ευεξίας. Κατάφερε να σαγηνεύσει ακόμη και την Κλεοπάτρα με τις μυστικές θεραπευτικές της δυνάμεις. Πρόσφατες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Ein Gedi δίπλα από την Νεκρά Θάλασσα εντόπισαν το πρώτο εργοστάσιο καλλυντικών το οποίο της ανήκε. Παράλληλα, ανακάλυψαν κανάλια τα οποία φαίνεται να διοχέτευαν το νερό της Νεκράς Θάλασσας στα προσωπικά της διαμερίσματα. Γίνεται αντιληπτό ότι η ίδια επωφελούνταν στο έπακρο από την πανίσχυρη δύναμη των μεταλλικών στοιχείων της με αποτέλεσμα ο χρόνος πάνω της να κυλά αντίστροφα χαρίζοντάς την εκθαμβωτική λάμψη και απερίγραπτη ομορφιά. Σήμερα, η Νεκρά Θάλασσα είναι παγκοσμίως γνωστή για τη μοναδική της ικανότητα να αναγεννά με φυσικό τρόπο τις ζωτικές λειτουργίες του δέρματος.

Ενώ το 2050 προβλέπεται πως θα εξαφανισθεί…

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι παράδοξο το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που η Νεκρά θάλασσα αποτελεί εχθρό για τις περισσότερες μορφές ζωής, την επόμενη να πληροφορούμαστε από ειδικούς πως απειλείται από εξαφάνιση. Επιστήμονες προειδοποιούν πως η Νεκρά Θάλασσα πρόκειται να εξατμιστεί μέχρι το 2050, εφόσον κάθε χρόνο η στάθμη των υδάτων της φαίνεται να υποχωρεί κατά ένα ολόκληρο μέτρο. Κύριο αίτιο της πτώσης της στάθμης είναι η αλόγιστη παρέμβαση του ανθρώπου. Το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Συρία λαμβάνουν από τον Ιορδάνη ποταμό εκατομμύρια κυβικά λίτρα ετησίως τόσο για πόσιμο νερό όσο και για γεωργικές καλλιέργειες. Ωστόσο, μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο της εξαφάνισής της ο άνθρωπος δεν μένει άπραγος και καταστρώνει σχέδιο διάσωσής της. Για τη διάσωσή της οι άνθρωποι του Ισραήλ και της Ιορδανίας κατασκευάζουν ένα κανάλι μήκους 160 χιλιομέτρων στο χαμηλότερο σημείο του πλανήτη.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…