Νεφελώδεις ιστορίες από το Λονδίνο

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Updated article

Το Λονδίνο έχει μια ιδιότητα να μαγνητίζει τους επισκέπτες του. Όχι μόνο εξαιτίας των πασίγνωστων μνημείων του, αλλά και εξαιτίας μιας μυστηριακης αίσθησης που εκπέμπει. Σαν να είναι μια πόλη που κρύβει πολλά μυστικά. Τελικά αυτό δεν απέχει και πολύ από την αλήθεια. Όντως στο Λονδίνο κρύβονται αρκετά μυστικά. Θέλετε να τα εξερευνήσετε τώρα;

Για τους λάτρεις του Λονδίνου

Αφού αντικρίσατε το Big Ben και την Westminster Abbey και κατηφορίσατε στον Τάμεση, μετά περάσατε από το Hyde Park, επισκεφτήκατε το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Madame Tussauds. Κατόπιν, θελήσατε να κάνετε τα ψώνια σας στο εμπορικό κέντρο Harrods και στην Oxford Street, ενώ απολαύσατε μία ευχάριστη βόλτα στο μεγάλο παζάρι Camden Town… Νιώσατε πως το Λονδίνο είναι μία πόλη που κατάφερε να αφυπνίσει όλες τις αισθήσεις σας μέσα σε ένα μελαγχολικό και αριστοκρατικό περιβάλλον. Και γι’ αυτό της υποσχεθήκατε ότι θα ξαναπάτε!

Εσείς που επιθυμείτε λοιπόν σύντομα να επισκεφτείτε το Λονδίνο σας ή είστε απλά ανοιχτοί να ταξιδέψετε νοερά μαζί μας, τι θα λέγατε για μία ξενάγηση στις άδυτες πτυχές και ανείπωτες ιστορίες της πόλης; Υποθέτουμε πως οι περισσότεροι από τους Λονδρέζους δεν έχουν κατά νου τις ιστορίες!

Τι κρύβει το παρελθόν του Harrods;

Το πασίγνωστο και πολυτελές πολυκατάστημα Harrods (87-135 Brompton Road)  υποδέχεται μέχρι και 300.000 πελάτες την ημέρα. Άνοιξε πρώτη φορά το 1824 και πέρασαν άνθρωποι που έμειναν στην ιστορία με το έργο τους όπως ο Όσκαρ Γουάιλντ, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Λόρενς Ολίβιε, η Βίβιαν Λι, ο Φρόιντ και η βρετανική βασιλική οικογένεια. Γνωρίζατε ότι μέχρι το 1916 ήταν το σημείο συνάντησης για εκείνους που ήθελαν να πάρουν κοκαΐνη;

Το πυκνοκατοικημένο Λονδίνο

Για σχεδόν έναν αιώνα το Λονδίνο ήταν η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στη γη. Όμως, από το 1925 και στο εξής το Τόκιο την «επισκίασε» αριθμητικά.

Ο θόρυβος του μετρό

Κατά τις εργασίες για τη δημιουργία του Μετρό του Λονδίνου – London Underground (έναρξη λειτουργίας του στις 10 Ιανουαρίου 1863), λέγεται ότι βικτωριανοί κληρικοί εναντιώθηκαν στην κατασκευή του με τον ισχυρισμό πως ο θόρυβος των τρένων «θα ενοχλήσει το διάβολο».

Το σχέδιο του Χίτλερ

Ο Χίτλερ σκόπευε να αποξηλώσει τη Στήλη του Νέλσονα που δεσπόζει στην πασίγνωστη πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου από το 1843 και να την τοποθετήσει στο Βερολίνο.

Το ορθογραφικό λάθος στην πλατεία

Η πλατεία Covent Garden, η πρώτη πλατεία της πόλης με την κεντρική αγορά τροφίμων και λαχανικών, ενέχει ένα ορθογραφικό λάθος. Παλιότερα, η πλατεία αυτή  φιλοξενούσε μία γυναικεία μονή (convent)!

Διασχίζοντας την Tower Bridge και τη Waterloo Bridge

  • Η Tower Bridge – Γέφυρα του Πύργου είναι η πασίγνωστη κρεμαστή, κινητή γέφυρα που αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα του Λονδίνου. Άνοιξε επίσημα το 1894 και βρίσκεται κοντά στον Πύργο του Λονδίνου, από όπου έλαβε και το όνομά της. Το 1910 όμως η γέφυρα κλείνει για λίγο, επειδή είχε γίνει στέκι των ιεροδούλων.
  • Η Waterloo Bridge χτίστηκε ως επί το πλείστον από γυναίκες.

Το βάπτισμα

  • Η γειτονιά Soho εξέλαβε το όνομά της από μία πρωτόγονη κυνηγετική κραυγή.
  • Το αεροδρόμιο Heathrow ονομάζεται έτσι γιατί η γη στην οποία είναι χτισμένο ήταν κάποτε ένα χωριό με ακαλλιέργητες εκτάσεις το λεγόμενο Heath Row.

Η Μεγάλη Πυρκαγιά του 1666

Με τη φράση Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου περιγράφεται η ιστορική πυρκαγιά, η οποία έλαβε χώρα στην Αγγλική πρωτεύουσα από την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου έως την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου του έτους 1666. Η πυρκαγιά κατέκαψε το ιστορικό κέντρο του Λονδίνου, το οποίο περιβαλλόταν από τείχη της ρωμαϊκής εποχής. Λέγεται πως μόνο έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο σεισμός του 1750

Ένας σεισμός χτύπησε το Λονδίνο στις 8 Μάρτιου του 1750. Αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται ότι τα σπίτια «βυθίστηκαν» και τα ψάρια του Τάμεση εξοβελίστηκαν στον αέρα.

Η τελευταία εκτέλεση

Το τελευταίο πρόσωπο που εκτελέστηκε στον Πύργο του Λονδίνου ήταν ο Josef Jakobs, ένας γερμανός πράκτορας. Πυροβολήθηκε από το εκτελεστικό απόσπασμα το 1941.

Ο προσιτός πρωθυπουργός

Στις αρχές του 1950 όλοι οι πολίτες μπορούσαν να δώσουν χειραψία με τον πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ο αριθμός του μάλιστα ήταν καταχωρημένος στον τηλεφωνικό κατάλογο.

Η ρύπανση του 1952

Το 1952 η ρύπανση προκάλεσε την έκτακτη εγκατάλειψη του θεάτρου Sadler Wells, αφού το νέφος είχε παρεισφρήσει στο αμφιθέατρο.

Και «ο Big Ben» δεν είναι Εγγλέζος τελικά…

Το 1995 ένα σμήνος από ψαρόνια προσγειώθηκε στο λεπτοδείκτη του Big Ben και η ώρα έδειχνε πέντε λεπτά πίσω.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…