Νέες θεραπείες για τον καρκίνο που είναι πλέον αποτελεσματικές

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ο καρκίνος αποτελεί σήμερα την δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου στην Ευρώπη, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ποιες είναι οι σύγχρονες θεραπείες για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας;

Χειρουργική θεραπεία

Η εξέλιξη της χειρουργικής έχει συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Ο σεβασμός των οργάνων και των ιστών, η λαπαροσκοπική προσπέλαση και η ρομποτική είναι πλέον καθημερινή δραστηριότητα. Οι εξελιγμένες γνώσεις πάνω στην βιολογική συμπεριφορά ορισμένων τύπων καρκίνου, επιτρέπει τον συνδυασμό της χειρουργικής με χημειοθεραπείες ή στοχευμένες θεραπείες, για πιο μεγάλα ποσοστά αποτελεσματικότητας. 

Ακτινοθεραπεία

Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς και επιτρέπει έτσι την κατασκευή μηχανημάτων με ακρίβεια ακτινοβόλησης χιλιοστού, ώστε να καταστρέφεται ο καρκινικός όγκος χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω ιστοί. Η στερεοτακτική, η εντατικοποιημένη και με κινούμενο στόχο ακτινοβόληση, είναι νεότερες μορφές ακτινοθεραπείας. Πλέον χρησιμοποιείται συνδυαστικά με τις χημειοθεραπείες.

Φάρμακα

Η χημειοθεραπεία εξακολουθεί να είναι η πιο βασική μορφή θεραπείας του καρκίνου. Με τα χρόνια έχουν περιοριστεί κατά πολύ οι παρενέργειες, ενώ είναι διαθέσιμα νεότερα υποστηρικτικά φάρμακα. Η εξέλιξη της μοριακής βιολογίας έχει ευνοήσει την αναπτύξει νέων στοχευμένων φαρμάκων, που μπορούν να αντικαταστήσουν την χημειοθεραπεία σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Η ορμονική θεραπεία συνεχίζει να είναι ιδανική για τύπους καρκίνου όπως του μαστού και του προστάτη.

Ανοσοθεραπεία 

Η ανοσοθεραπεία είναι διαδεδομένη εδώ και πολλές δεκαετίες. Ακόμη και από πιο παλιά, οι επιστήμονες αναγνώριζαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η βάση αντιμετώπισης των καρκινικών όγκων. Η δράση της ανοσοθεραπείας γίνεται μέσω της ενεργοποίησης του μηχανισμού του ανοσοποιητικού συστήματος, ο οποίος ευθύνεται για την εμφάνιση του καρκίνου. Υπάρχουν παρενέργειες στην ανοσοθεραπεία που όμως είναι αρκετά ήπιες και υποφερτές από τους ασθενείς. 

Το σημαντικό για να μπορέσει ο ασθενής να λάβει τα οφέλη των παραπάνω θεραπειών είναι να γίνουν τη σωστή χρονική στιγμή, στη σωστή φάση της ασθένειας.  Πέρα από τις θεραπείες, όμως, είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεται από πίσω μια εξειδικευμένη ομάδα που να μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή στα σωστά βήματα για την αντιμετώπιση του καρκίνου από τον οποίο πάσχει. 

Πηγή

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.