Νέες γυναίκες και υπογονιμότητα
Είναι γεγονός πως στις μέρες όλο και περισσότερα ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας έρχονται αντιμέτωπα με το πρόβλημα της υπογονιμότητας, όταν θελήσουν να γίνουν γονείς. Έρευνες δείχνουν πως το 16% των ζευγαριών αυτών (δηλαδή 1/6 ζευγάρια) θα δυσκολευτεί να κάνει παιδί, ποσοστό το οποίο παρουσιάζει μία αυξητική τάση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Η υπογονιμότητα είναι ένα πρόβλημα που αφορά και τα δύο φύλα, ανεξαρτήτου ηλικίας και μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες αλλά και σε συνήθειες του καθημερινού τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, οι λανθασμένες διατροφικές επιλογές που οδηγούν σε παχυσαρκία ή αντίθετα οι εξαντλητικές δίαιτες που εξασθενούν τον οργανισμό.
Για τις γυναίκες νεαρής ηλικίας, δηλαδή έως 30 ετών, που θέλουν να γίνουν μητέρες αλλά εμφανίζουν υπογονιμότητα, οι αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα αυτό δεν διαφέρουν και πολύ από το υπόλοιπο ηλικιακό φάσμα, όμως παρουσιάζουν διακυμάνσεις όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητά τους. Πιο συγκεκριμένα, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, οι ορμονικές διαταραχές, το αυξημένο βάρος, τα αυτοάνοσα νοσήματα και άλλοι παθογόνοι παράγοντες είναι μερικές από τις αιτίες που μπορεί να «φθείρουν» το αναπαραγωγικό σύστημα μίας νεαρής κοπέλας.
ΣΜΝ και κολπικές λοιμώξεις
Κατά μεγάλη πλειοψηφία, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εμφανίζονται σε άτομα μικρότερων ηλικιών, εξαιτίας των διαφορετικών ερωτικών συντρόφων που αλλάζουν συχνά αλλά και της μη (σωστής) χρήσης του προφυλακτικού. Όταν μιλάμε για ΣΜΝ, αναφερόμαστε σε σοβαρές πυελικές λοιμώξεις οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ελαττωματική λειτουργία των σαλπίγγων στις νεαρές γυναίκες που έχουν νοσήσει. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται σαλπιγγίτιδες που καταστρέφουν σταδιακά τα τριχίδια των σαλπίγγων, οδηγώντας έτσι σε δυσκολία σύλληψης, μιας και οι σάλπιγγες είναι υπεύθυνες για την μεταφορά του ωαρίου αλλά και του ζυγωτού, μετά τη γονιμοποίηση.
Ορμονικές διαταραχές
Στις μέρες μας, όλο και περισσότερες νεαρές κοπέλες θα παρουσιάσουν κάποια ορμονική δυσλειτουργία που διαταράσσει τον κύκλο τους και αποτρέπει τη φυσιολογική ωρίμανση του ωαρίου. Η πιο συχνή διαταραχή είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες, που μπορούν να εμφανιστούν ήδη από την εφηβική ηλικία. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από την αυξημένη έκκριση ανδρογόνων ορμονών, οι οποίες επηρεάζουν την ωορρηξία, με αποτέλεσμα την αργοπορημένη ή και την καθόλου παραγωγή ωαρίου σε κάθε κύκλο.
Παχυσαρκία
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας υπογονιμότητας που αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες και στα δύο φύλα. Όμως, στις νεαρές κοπέλες αναπαραγωγικής ηλικίας, το αυξημένο βάρος είναι ένα αρκετά σοβαρό αίτιο που μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, διαταράσσοντας έτσι την ικανότητα σύλληψης. Ακόμα, είναι γεγονός πως η παχυσαρκία είναι μία μάστιγα της εποχής μας που «χτυπά» κυρίως τις νεαρές ηλικίες και συνήθως οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα. Ως απόρροια όλων αυτών των προβλημάτων είναι σε πολλές περιπτώσεις και η υπογονιμότητα.
Άλλες παθογόνες καταστάσεις
Πολλές φορές η υπογονιμότητα μπορεί να προκληθεί ως απόρροια της θεραπείας άλλων παθογόνων καταστάσεων που μπορεί να αντιμετωπίζει η γυναίκα. Έτσι, ένα χειρουργείο στην κοιλιακή χώρα είναι δυνατόν να επιφέρει την δημιουργία συμφύσεων, επηρεάζοντας τη σωστή λειτουργία των σαλπίγγων. Επιπλέον, τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν να βλάψουν τη λειτουργία των ωοθηκών και να οδηγήσουν σταδιακά στη μείωση της γονιμότητας.
Πρόληψη και αντιμετώπιση
Πολλές φορές θα έχετε ακούσει πως «ο οργανισμός μας λειτουργεί σαν μία καλά κουρδισμένη μήχανη», πράγμα το οποίο είναι αληθές μιας και όλες του οι λειτουργίες συνδέονται και επηρεάζουν η μία την άλλη σαν τα ορθά τοποθετημένα γρανάζια του μηχανήματος. Έτσι λοιπόν, η συνολική υγεία του σώματός μας είναι ένας πολύ καλός δείκτης ακόμα και για την ικανότητα σύλληψης. Για το λόγο αυτό, φροντίστε να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα ενταχθεί στην καθημερινότητά σας από μικρή ηλικία και θα περιέχει ισορροπημένη διατροφή, αρκετή άσκηση και όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερη ψυχολογία. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε πολλά προβλήματα υγείας, το οποία δυνητικά θα επιφέρουν υπογονιμότητα.
Επιπλέον, από μικρή ηλικία κιόλας, κάντε τον γυναικολόγο σας τον καλύτερό σας φίλο. Οι ετήσιοι έλεγχοι, αλλά και οι επισκέψεις σε περιπτώσεις ανάγκης, θα σας γλιτώσουν από πολλά προβλήματα. Τέλος, αν είστε σε αναπαραγωγική ηλικία και διαπιστώσετε δυσκολία στη σύλληψη, μετά από ένα χρονικό διάστημα ελεύθερων επαφών, απευθυνθείτε άμεσα σε έναν γιατρό εξειδικευμένο στην υπογονιμότητα.