Νεανική επιδερμίδα και ακμή: ενημερωθείτε και αντιμετωπίστε την

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Influence:

Μπορεί τα χρόνια της εφηβείας να έχουν εγκαταλείψει προ πολλού τους περισσότερους από εμάς, όμως η ακμή είναι ένα κατάλοιπο εκείνης της μαγικής επόχης που μάλλον, χρόνια δεν κοιτά.  Στην πραγματικότητα, ο ενήλικος πληθυσμός που παρουσιάζει λιπαρή επιδερμίδα και ενοχλητικά κόκκινα σημάδια στο πρόσωπο ή το σώμα, είναι αρκετά υψηλός και στην πλειοψηφία του νεαρές γυναίκες και άνδρες κοντά στην ηλικία των τριάντα.

Φυσικά, τόσο στην εφηβική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή, τα συμπτώματα της ακμής χρειάζονται την κατάλληλη μεταχείριση προκειμένου να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, χαρίζοντας στον παθόντα πρόσωπο καθαρό και απαλό. Αυτό προϋποθέτει μία καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας με τη χρήση σωστών προϊόντων, τα οποία όχι μόνο θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αλλά παράλληλα θα σεβαστούν το λιπαρό και με τάσεις ακμής δέρμα.

Αρχικά όμως, ας ρίξουμε μια ματιά στις αιτίες, οι οποίες είναι υπέυθυνες για την εμφάνιση της ακμής στους νέους, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Νεανική επιδερμίδα και ακμή: ενημερωθείτε και αντιμετωπίστε την

Οι αιτίες της νεανικής ακμής

Όλοι γνωρίζουμε πως η εφηβική ακμή είναι επακόλουθο των ορμονικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στο σώμα του νέου, διαφοροποιώντας τη λιπαρότητα του δέρματος με αποτέλεσμα την έκκριση περισσότερου σμήγματος. Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση των ενηλίκων;  Σε αυτή την κατηγορία του πληθυσμού οι λόγοι εμφάνισης της ακμής παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία. Οι πιο βασικές αιτίες αναφέρονται παρακάτω:

  • Η λιπαρότητα του δέρματος
  • Η κληρονομικότητα
  • Το στρες
  • Η ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Οι ορμονικές αλλαγές (πχ κατά την έναρξη ή διακοπή αντισυλληπτικών χαπιών)
  • Η διατροφή
  • Μικρόβια (όπως το βακτήριο P.Acnes)

Ακόμη, πολλά άτομα ταλαιπωρούνται από την λεγόμενη «περιστασιακή ακμή». Πρόκειται για σπυράκια που εμφανίζονται ξαφνικά και χωρίς προφανή αιτία. Οι δερματολόγοι αποδίδουν το φαινόμενο, μεταξύ άλλων, στις περιοδικές αλλαγές, στη διατροφή, τα υψηλά επίπεδα άγχους, στον ελλειπή καθαρισμό του δέρματος, στη φάση του εμμηνορρυσιακού κύκλου που βρίσκεται η γυναίκα και στη χρήση φαρμάκων.

Μία άλλη πολύ βασική αιτία της ακμής, την οποία οι περισσότεροι από εμάς παραβλέπουμε, είναι η χρήση μη κατάλληλων καλλυντικών προϊόντων, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ή την επιβάρυνση της ήδη υπάρχουσας ακμής. Έτσι, εκτός από την καθημερινή περιποιήση  και τη βελτίωση του τρόπου ζωής, στο επίκεντρο της θεραπείας της ακμής των ενηλίκων τίθεται και η χρήση των κατάλληλων καλλυντικών και προϊόντων φροντίδας για το λιπαρό δέρμα με τάσης ακμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…