Νέα Ζηλανδία: Δελφίνια έσωσαν κολυμβητή από λευκό καρχαρία

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Νέα Ζηλανδία: Δελφίνια έσωσαν κολυμβητή από λευκό καρχαρίαΑπό τα σαγόνια του λευκού καρχαρία γλίτωσε ένας κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων από τη Βρετανία… χάρη στην σωτήρια παρέμβαση ενός κοπαδιού δελφινιών! Ο Adam Walker βούτηξε με σθένος στα παγωμένα νερά της Νέας Ζηλανδίας – ανταποκρινόμενος στην πρόκληση “Oceans Sevens”- μέχρι που αντιλήφθηκε ότι κατευθυνόταν κατά πάνω του ένας λευκός καρχαρίας δυο μέτρων. Μέσα σε δευτερόλεπτα, τον «περικύκλωσαν» δέκα δελφίνια και απομάκρυναν το πιο επικίνδυνο πλάσμα του ωκεανού…

Πρόκειται για την έκτη βουτιά του Βρετανού, διάρκειας 8 ωρών και 36 λεπτών, που έχει ως στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για τη μη κυβερνητική οργάνωση “Whale and Dolphin Conservation Society”. Τα δελφίνια κολυμπούσαν δίπλα του για περίπου μια ώρα, διανύοντας 16 μίλια απόσταση, ώστε να τον βοηθήσουν να μετατραπεί στον πρώτο Βρετανό που κερδίζει το στοίχημα των επτά θαλάσσιων μαραθωνίων…

«Θα ήθελα να πιστεύω ότι εμφανίστηκαν για να με προστατέψουν και να μου «δείξουν» το δρόμο προς το σπίτι. Αυτή η βουτιά θα μείνει για πάντα μέσα στο μυαλό μου. Κολυμπούσαν τόσο κοντά μου που μερικές φορές χτυπούσα τα χέρια μου πάνω στις ουρές τους», εξηγεί ο Walker στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. Ευτυχώς, ο καρχαρίας δεν επιχείρησε επίθεση στα δελφίνια, αλλά χάθηκε στο βυθό των Στενών Κουκ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου αντιμετωπίζουν πιο μεγάλες απειλές από την εμφάνιση ενός καρχαρία, καθώς τα δυνατά ρεύματα μετατρέπουν το κολύμπι… σε ασταθές! Δεν είναι τυχαίο ότι ο Walker παρομοιάζει την κατάσταση με το «κολύμπι μέσα σε πλυντήριο». Ωστόσο, ο κολυμβητής έχει αντιμετωπίσει πολύ χειρότερες στιγμές, όπως είναι η συνάντηση με ένα κοπάδι μεδουσών στη Χαβάη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δελφίνια σώζουν κολυμβητές από τον τρομακτικό «βασιλιά» των ωκεανών. Χαρακτηριστικό ήταν ότι στη Νέα Ζηλανδία, το 2004, τέσσερις κολυμβητές, ο Rob Howes, η 15χρονη κόρη του και δυο φίλες της, γλίτωσαν από θαύμα την επίθεση καρχαρία τριών μέτρων, όταν ένα κοπάδι δελφινιών του έκλεισε το δρόμο και συνόδευσε την παρέα για 40 λεπτά μέσα στον ωκεανό.

«Τα νερά ήταν πεντακάθαρα και παρατηρήσαμε ότι δυο μέτρα μακριά κολυμπούσε ένας λευκός καρχαρίας. Ξαφνικά εμφανίστηκαν αρκετά δελφίνια και σχημάτισαν ένα στενό κύκλο γύρω μας. Τότε συνειδητοποιήσαμε ότι ήρθαν για να μας προστατεύσουν», είχε δηλώσει ο Rob Howes στη “Guardian”.

Το παρακάτω βίντεο τραβήχτηκε από την ομάδα της αποστολής που συνοδεύει τον Walker στη φιλανθρωπική αποστολή του.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.