Νέα θεραπεία σταματά τη μετάδοση του ιού HIV

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη

Ο τερματισμός της επιδημίας του AIDS θα μπορούσε να είναι ελπιδοφόρος, έπειτα από μια μελέτη ορόσημο σε άτομα των οποίων η λοίμωξη από τον ιό HIV καταστέλλεται πλήρως από αντιρετροϊκά φάρμακα.

Η αντιρετροϊκή θεραπεία μπορεί να είναι παρωχημένη, καθώς οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει επιτυχώς ανοσοκύτταρα για να καταστρέψουν την αδρανή μορφή του ιού HI. Τα νέα ευρήματα ωστόσο, μπορεί σύντομα να οδηγήσουν σε εμβόλιο κατά του ιού. Η επιτυχία της θεραπείας σημαίνει ότι εάν όλοι οι νοσούντες με τον ιό ΗIV υποβληθούν σε πλήρη θεραπεία, τότε δε θα υπάρξουν περαιτέρω λοιμώξεις. Η αντιρετροϊκή θεραπεία μπορεί να ελέγξει τον HIV σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο ιός να είναι σχεδόν μη ανιχνεύσιμος στο αίμα.

Η θεραπεία αυτή παρ’ όλα αυτά, μπορεί να προκαλέσει πλήθος παρενεργειών. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν γαστρεντερικά προβλήματα, καρδιαγγειακά προβλήματα, αντίσταση στην ινσουλίνη και αιμορραγικά γεγονότα, καθώς και επιδράσεις στην πυκνότητα των οστών, το ήπαρ και τη νευρολογική και ψυχιατρική υγεία.

Γι’ αυτούς τους λόγους, η αναζήτηση για θεραπεία HIV βρίσκεται ακόμα σε εξελικτικό στάδιο. Τώρα, η νέα έρευνα ενδέχεται να έχει βρει έναν τρόπο να «τραβήξει» τον ιό από την κρυψώνα του και να τον εξουδετερώσει. Τα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν σε ένα εμβόλιο που θα επιτρέπει στα άτομα που ζουν με τον HIV να σταματούν την αντιρετροϊκή θεραπεία, τουλάχιστον σε καθημερινή βάση.

Οι επιστήμονες εξηγούν τα κίνητρα για τη μελέτη τους, υποστηρίζοντας ότι μέχρι τώρα οι προσπάθειες επικεντρώνονταν στην ανάπτυξη μιας θεραπείας για τον ιό HIV, η οποία θα εμπόδιζε τον ιό να κρυφτεί και στη συνέχεια θα τον εξουδετέρωνε. Υπάρχουν κάποιες ελπιδοφόρες θεραπείες που αναπτύσσονται για την εξαφάνιση του ιού, αλλά ο σκοπός είναι να εντοπιστούν τα κύτταρα που φιλοξενούν τον HIV, έτσι ώστε η θεραπεία να είναι αποτελεσματική.

Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθ’ ότι μπορεί να βοηθήσει την παύση της πανδημίας του AIDS, με την πρόληψη της μετάδοσης του HIV και ακολούθως την αντιμετώπιση του στίγματος και των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι που νοσούν από τον ιό.

Οι αυξημένες προσπάθειες επικεντρώνονται πλέον στην ευρύτερη διάδοση αυτού του ισχυρού μηνύματος και στην εξασφάλιση ότι όλοι οι νοσούντες θα έχουν πρόσβαση σε δοκιμές, αποτελεσματική θεραπεία, υποστήριξη και φροντίδα.

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.