Νέα πρωτοβουλία στην αειφόρα κατασκευή κοσμημάτων

Συντάκτης: Μένη Αναστασιάδου

Ο λόγος για την εταιρεία-κολοσσό Pandora, που στρέφεται σε μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, κάνοντας χρήση ανακυκλωμένων πολύτιμων μετάλλων για την κατασκευή κοσμημάτων.

Η εταιρεία, που κατασκευάζει περισσότερα κοσμήματα από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, αποφάσισε να σταματήσει κάθε διαδικασία η οποία στηρίζεται στην εξόρυξη μετάλλων όπως ο χρυσός και το ασήμι και, αντί αυτής, να χρησιμοποιήσει ανακυκλωμένες πρώτες ύλες.

Η νέα πολιτική θα τεθεί σε ισχύ το 2025 και έχει ως στόχο να βοηθήσει την εταιρεία να ενισχύσει τα κλιματικά της «διαπιστευτήρια» καθιστώντας την πιο ελκυστικό στόχο για επενδυτές, που ολοένα και περισσότερο προτιμούν να συνεργάζονται με επιχειρήσεις που πληρούν περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς στόχους (ESG).

Η αλλαγή της πολιτικής σε περιβαλλοντικά φιλικότερες πρακτικές δεν θα έχει αντίκτυπο στο κόστος των προϊόντων που πωλούνται, άρα ούτε και στα έσοδα της εταιρείας. Μάλιστα, οι μετοχές της Pandora σημείωσαν άνοδο περίπου 5%, ενώ η αγοραστική της αξία έχει αυξηθεί κατά 20% καθιστώντας την μία υγιή εταιρεία, τώρα και με περιβαλλοντική συνείδηση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε ότι η νέα προσέγγιση κατασκευής των κοσμημάτων δεν θα μειώσει την ποιότητά τους, καθώς τα πολύτιμα μέταλλα, ανεξαρτήτως αν έχουν εξορυχθεί πριν από αιώνες ή τώρα, είναι εξίσου ανθεκτικά και έχουν την ίδια ποιότητα, ενώ η ανάγκη για την υιοθέτηση βιώσιμων επιχειρηματικών πρακτικών γίνεται όλο και πιο σημαντική, ωθώντας την επιχείρηση να κάνει το νέο μεγάλο βήμα της.

Πιο συγκεκριμένα, η μετάβαση σε ανακυκλωμένα μέταλλα αντί στην εξόρυξη αυτών θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά τα δύο τρίτα για το ασήμι και σε ποσοστό περισσότερο από 99% για την εξόρυξη χρυσού, ενώ ένα από τα βασικά οφέλη για το περιβάλλον θα είναι και η σημαντική μείωση της χρήσης νερού ως αποτέλεσμα της μειωμένης δραστηριότητας εξόρυξης. Χαρακτηριστικά, οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από την παγκόσμια αγορά χρυσού αντιστοιχούν σε περίπου 120 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου, με περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών να προέρχονται απευθείας από την εξόρυξη και την τήξη του μετάλλου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Χρυσού.

Μία από τις πιο βλαβερές ουσίες που προέρχεται από τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου κλάδου είναι το κυάνιο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση υπόγειων υδάτων και απειλεί γενικότερα το περιβάλλον.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι επί του παρόντος αξιοποιεί το 71% του ανακυκλωμένου χρυσού και ασημιού στην παραγωγή της, με περίπου το 15% του παγκόσμιου ποσοστού παραγωγής της να προέρχεται από ανακυκλωμένες υλικές πηγές.

Η Pandora σχεδιάζει να συνεργαστεί με εξειδικευμένους προμηθευτές, για να διασφαλίσει ότι θα έχει πρόσβαση σε υπεύθυνα και πιστοποιημένα ανακυκλωμένες πρώτες ύλες, θέτοντας νέα πρότυπα στη διαδικασία και τις μεθόδους παραγωγής κοσμημάτων και δίνοντας το παρόν στη δράση απέναντι στην κλιματική κρίση.

Συντάκτης: Μένη Αναστασιάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.