Νέα μέθοδος βελτίωσης της ηλιακής ενέργειας

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Νέα μέθοδος βελτίωσης ηλιακής ενέργειαςΜηχανικοί ηλιακής ενέργειας, του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, ανακάλυψαν νέα μέθοδο για τη βελτίωση ελλείψεων σε χαμηλότερα ποιοτικά μέρη πυριτίου, το οποίο είναι μακράν το πιο ακριβό συστατικό για τα φωτοβολταϊκά στοιχεία. Η μέθοδος αυτή αναμένεται να βελτιώσει την απόδοση ηλεκτρικής ενέργειας των ηλιακών συλλεκτών και να μειώσει το κόστους τους.

Η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας, επικεντρώνεται εδώ και χρόνια στη μείωση του κόστους του πυριτίου. Ωστόσο το φθηνότερο πυρίτιο, και τα υλικά χαμηλής ποιότητας, είναι πιο ελαττωματικά και περιέχουν μολυσματικούς παράγοντες, που μειώνουν την αποδοτικότητα.

Η μέθοδος που ακολουθείται, κάνει τα φωτοβολταϊκά στοιχειά από χαμηλής ποιότητας πυρίτιο, να ξεπεράσουν αποδοτικά όσα είναι φτιαγμένα από καλής ποιότητας υλικά. Τα συμβατικά κύτταρα πυριτίου έχουν μέγιστη απόδοση κοντά στο 19%. Με τη νέα αυτή τεχνική πατέντα, που ανακάλυψαν οι ερευνητές νωρίτερα μέσα στη χρονιά, αναμένεται να παράγουν αποδόσεις περίπου στο 21-23%. Οι υπεύθυνοι του εγχειρήματος αναφέρουν πως με τη χρήση κατώτερης ποιότητας πυριτίου για την επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων, επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του κόστους.

Εδώ και αρκετές δεκαετίες, είναι γνωστό πως για τη διόρθωση αυτών των ελαττωμάτων, μπορεί να εισαχθούν μέσα στην ατομική δομή του πυριτίου, άτομα υδρογόνου όμως μέχρι τώρα οι ερευνητές δεν είχαν επιτυχία. Τα άτομα υδρογόνου υπάρχουν σε τρεις καταστάσεις (θετική, ουδέτερη και αρνητική) και η κατάσταση φόρτισης τους καθορίζει το πόσο καλά το υδρογόνο μπορεί να κινηθεί γύρω από το πυρίτιο και να το κάνει πιο δραστικό. Το εγχείρημα της ομάδας, υποστηρίζεται γενναιόδωρα από τον αυστραλιανό Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr