Νέα μελέτη: ποιες και γιατί είναι οι καλύτερες ώρες για άσκηση σε άντρες και γυναίκες

Συντάκτης: Flowmagazine

Πότε γυμναζόμαστε; Ανάλογα με το φύλο μας, η καλύτερη χρονική στιγμή μπορεί να είναι διαφορετική…

Προηγούμενη έρευνα σε αυτόν τον τομέα της έρευνας της φυσικής κατάστασης είχε επικεντρωθεί κυρίως στους άνδρες. Αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες καίνε περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της πρωινής άσκησης, ενώ οι συνάδελφοί τους το ίδιο κάνουν το βράδυ.

Οι παράγοντες που διαφοροποιούν τα φύλα είναι πιθανό να είναι οι ορμονικές διαφορές το βιολογικό ρολόι και κύκλοι ύπνου-αφύπνισης, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η μελέτη από το Skidmore College της Πολιτείας της Νέας Υόρκης εξέτασε 56 άτομα (30 άνδρες και 26 γυναίκες, όλοι υγιείς μεταξύ 25-55 ετών) κατά τη διάρκεια 12 εβδομάδων.

Παρακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια προγραμμάτων φυσικής κατάστασης που περιλάμβαναν προπόνηση σπριντ, διατάσεις, αντίσταση και προπόνηση αντοχής.

Η μία ομάδα ασκήθηκε για μια ώρα, πριν από τις 8:30, ενώ η άλλη μεταξύ 18:00 και 20:00. Και οι δύο έφαγαν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα γευμάτων.

Οι ερευνητές εξέτασαν την αρτηριακή πίεση και το σωματικό λίπος όλων κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τη δύναμή τους, την ευελιξία και την αερόβια ισχύ τους.

Τα καλά νέα είναι ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στη μελέτη είχαν καλύτερη γενική υγεία, ανεξάρτητα από το πότε ασκούνταν. Επομένως, είτε είμαστε πρωινοί είτε απογευματινοί τύποι, η συνέχιση της κίνησης είναι ο δρόμος.

«Η καλύτερη στιγμή για άσκηση είναι η καλύτερη στιγμή που μπορούμε να την κάνουμε και να την εντάξουμε στο πρόγραμμά μας», λέει λέει ο δρ. Πάουλ Αρκέριο, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής υγείας και ανθρώπινης φυσιολογικής επιστήμης στο Skidmore College.

Οι διαφορές μπορεί να προκύψουν από το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αποθηκεύουν κοιλιακό λίπος από τους άνδρες, σε συνδυασμό με τον εσωτερικό ρυθμό του σώματος. Οι ερευνητές θέλουν να μελετήσουν περαιτέρω αυτούς τους δύο παράγοντες για να βρουν τι ακριβώς προκαλεί το γεγονός ότι οι βέλτιστοι χρόνοι (άσκησης) είναι διαφορετικοί.

Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο σε αυτό, είπαν οι συγγραφείς, οι οποίοι τόνισαν ότι οι ιδανικές ώρες μπορεί επίσης να διαφέρουν για άνδρες και γυναίκες, ανάλογα με το είδος της προπόνησης που κάνουν.

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, εάν οι γυναίκες θέλουν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση και να χάσουν λίπος γύρω από τη μέση του σώματός τους, θα πρέπει να παραμείνουν (στην άσκηση) τα πρωινά.

Αλλά αν προσπαθούν να κάνουν προπόνηση ενδυνάμωσης, στοχεύοντας ιδιαίτερα στο πάνω μέρος του σώματός τους, καθώς και να βελτιώσουν τη διάθεση και την πρόσληψη τροφής, η βραδινή άσκηση μπορεί να είναι η καλύτερη.

Συγκριτικά, οι άνδρες βρέθηκαν να είναι λιγότερο ευαίσθητοι σε χρονοδιαγράμματα και ήταν σε θέση να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση ανεξάρτητα από το τάιμινγκ. Ωστόσο, ο δρ. Αρκέριo πρόσθεσε: «Η βραδινή άσκηση βρέθηκε να είναι ιδανική για άνδρες που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και του μεταβολισμού, καθώς και για τη συναισθηματική τους ευεξία».

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…