Νέα ελκυστική ισορροπία στα Ακίνητα

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη

Οι τάσεις που επικρατούν στον χώρο των ακινήτων το τελευταίο διάστημα εμπεριέχουν κάποια αισιόδοξα μηνύματα. Η δίνη της κρίσης έχει αγγίξει όλο τον κόσμο άλλα οι πιέσεις που δέχτηκαν οι τιμές των σπιτιών, οικοπέδων, επαγγελματικών χώρων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα διαμόρφωσαν μια νέα ελκυστική ισορροπία που επιβεβαιώνεται διαρκώς από τις τελευταίες δημοσιευμένες εκτιμήσεις, εκθέσεις και τα στατιστικά στοιχεία των επενδυτικών οίκων και αναλυτών από τον χώρο των ακινήτων.

Μια καλύτερη επιλογή κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης πέρα από το ότι μπορεί να καλύπτει μια ανάγκη ή επιθυμία, μπορεί να οδηγήσει και σε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων. Μεγαλύτεροι χώροι, με πολύ μικρότερα ενοίκια διευκολύνουν γενικά την μεταστέγαση. Αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις αξιοποιούν τις συνθήκες ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους τους, ενώ στον χώρο των κατοικιών οι οικογένειες μπορούν να αναζητήσουν έναν καλύτερο τόπο διαμονής, με πιο προσιτό ενοίκιο και περισσότερες παροχές.

Οι ιδιοκτήτες παλαιών διαμερισμάτων είναι πρωταγωνιστές στη μείωση των τιμών των ακινήτων τους αλλά και οι νέες οικοδομές έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις. Το ξεφούσκωμα των τιμών διαρκεί περίπου όσο και η κρίση, από το 2008 έως και σήμερα. Όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες, με τη βοήθεια κάποιου ειδικού συμβούλου ή και με προσεκτική προσωπική διερεύνηση, μπορούν να εντοπιστούν χρυσές ευκαιρίες σε ολόκληρη την Ελλάδα στον χώρο των ακινήτων ακόμα και για αγορά.

Τα πρόσφατα μηνύματα της αγοράς δείχνουν τάση σταθεροποίησης, κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από ξένους επενδυτικούς οίκους όσο και από εγχώριους χρηματοπιστωτικούς ομίλους και εταιρείες στατιστικών αναλύσεων. Τα ακίνητα υπήρξαν για καιρό υπερτιμημένα ενώ πλέον έχει επέλθει διόρθωση. Οι ξένοι επισημαίνουν επίσης ότι έρχεται, πέρα από την σταθεροποίηση, και άνοδος των τιμών σε βάθος δύο περίπου ετών, ενώ οι εγχώριοι παράγοντες διακρίνουν πιο άμεση αναστροφή του κλίματος.

Αν και η αβεβαιότητα δεν πρόκειται να εξαλειφτεί πλήρως, η πορεία της οικονομίας και η φορολόγηση των ακινήτων θα είναι σίγουρα καθοριστικοί παράγοντες ως προς τις παραπάνω εξελίξεις, ενώ τα μηνύματα τη συγκεκριμένη στιγμή έχουν πράγματι μια χροιά θετικότητας.

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.