Νέα ανάλυση: Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο υγιεινά

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Νέα ανάλυση: Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο υγιεινάΠερισσότερα διατροφικά αντιοξειδωτικά και λιγότερα τοξικά φυτοφάρμακα είναι τα αποτελέσματα μιας μετα-ανάλυσης για τα βιολογικά τρόφιμα που δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουλίου στο περιοδικό British Journal of Nutrition. Με επικεφαλής τον Carlo Leifort, στο Πανεπιστήμιο του Newcastle της Αγγλίας, η ανάλυση είναι μια επιστημονική διάψευση σε μια προηγούμενη μελέτη του Πανεπιστημίου του Stanford που δημοσιεύθηκε το 2012, η οποία διαπίστωσε ότι υπήρχε μικρή διαφορά μεταξύ του θρεπτικού περιεχομένου των βιολογικών τροφίμων και των συμβατικών προϊόντων που καλλιεργούνται. Πάντως, και οι δύο μελέτες εντόπισαν μικρότερες ποσότητες φυτοφαρμάκων στα βιολογικά προϊόντα.

Ενώ οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Stanford εξέτασαν μόνο 200 μελέτες, ο Δρ Leifert και η ομάδα του επέκτειναν το πεδίο εφαρμογής της μετα-ανάλυσή τους σε 343 μελέτες, και επίσης χρησιμοποίησαν πιο ισχυρά εργαλεία με σκοπό την ανάλυση των δεδομένων από τις μελέτες. «Εάν αγοράζετε βιολογικά φρούτα και λαχανικά, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι έχουν, κατά μέσο όρο, ένα υψηλότερο ποσοστό αντιοξειδωτικών στο ίδιο επίπεδο θερμίδων» διαπίστωσε ο Δρ Leifert. Τα αντιοξειδωτικά, οι ενώσεις όπως φαινολικά οξέα, στιλβένια, φλαβονόλες και ανθοκυανίνες, έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Για πολλούς η είδηση του υψηλού θρεπτικού περιεχομένου σε βιολογικά τρόφιμα είναι απλά ένα ακόμη όφελος σε ένα σύστημα που αποφεύγει τα τοξικά φυτοφάρμακα, συμπεριφέρεται στα ζώα με φροντίδα και προστατεύει τους αγρότες. Και στις δύο μελέτες πάντως βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων τέσσερις φορές περισσότερα στις συμβατικές καλλιέργειες από ό, τι στα βιολογικά προϊόντα.

Νέα ανάλυση: Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο υγιεινάΤα φυτοφάρμακα, ακόμη και σε χαμηλές ποσότητες που βρέθηκαν σε τρόφιμα, έχουν συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα δυσμενών επιπτώσεων στην άγρια ζωή και στους ανθρώπους, ιδιαίτερα στα παιδιά. Το 2012, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συμβουλεύει τους γονείς να επιλέγουν βιολογικά προϊόντα προκειμένου να αποφευχθεί η έκθεση σε φυτοφάρμακα. Επίσης, το 2012, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από μία ομάδα 12 επιστημόνων διαπίστωσαν ότι οι χαμηλές δόσεις χημικών προκαλούν ανθρώπινες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των συνδέσεων με τη στειρότητα, της καρδιαγγειακής νόσου, της παχυσαρκίας, του καρκίνου και άλλων παθήσεων. «Πράγματι, δεν είναι πλέον εικασίες, οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι χημικές ουσίες σε τρόφιμα συνδέονται με ανθρώπινες ασθένειες και αναπηρίες» αναφέρει η έκθεση. Μάλιστα, μία άλλη έρευνα στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι η δόση στο ζιζανιοκτόνο, ατραζίνη μετατρέπει γυρίνους σε ερμαφρόδιτα.

Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων παρέχει τεράστια πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραγωγή χημικών τροφίμων, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι καταναλωτές να εξακολουθούν να πιέζουν το Υπουργείο Γεωργίας για τη διατήρηση της βιολογικής ακεραιότητας.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…