Ναυμαχία Σπετσών – Αρμάτα

Συντάκτης: Άννα Μοραγλή

Οι Σπέτσες είναι ένα μικρό νησί απέναντι από το νοτιότερο άκρο της Αργολίδας, στην είσοδο του Αργολικού κόλπου, με παραλίες σε όλο το μήκος της δαντελωτής ακτογραμμής του και πευκοδάση που καλύπτουν τους χαμηλούς λόφους και φθάνουν μέχρι τη θάλασσα. Στη βορειοανατολική ακτή του νησιού βρίσκεται ο ομώνυμος, παραδοσιακός οικισμός, που διατηρεί ακόμη την αίγλη του ένδοξου ναυτικού παρελθόντος στα παλαιά αρχοντικά των αγωνιστών της Επανάστασης και των πλούσιων καραβοκύρηδων με τις ανθοστόλιστες αυλές και τα βοτσαλωτά, αλλά και τους ταρσανάδες που εξακολουθούν να λειτουργούν στο Παλιό Λιμάνι. Τα μόνιππα προσφέρονται για μία ρομαντική βόλτα στην πόλη κατά μήκος της παραλίας.

Ο εορτασμός της Αρμάτας είναι μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή γιορτή που λαμβάνει χώρα στο λιμάνι των Σπετσών κάθε χρόνο το δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου. Αν σκέφτεστε να επισκεφθείτε το κοσμοπολίτικό νησί των Σπετσών δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία. Θα το δείτε στις μεγάλες του δόξες. Προσοχή όμως γιατί κυριολεκτικά «βουλιάζει το νησί» από κόσμο. Να είστε προνοητικοί αν θέλετε να το απολαύσετε.

Τι σημασία είχε για την ιστορία της Ελλάδος αυτό το σπουδαίο ιστορικό γεγονός;

Η Πυρπόληση του τουρκικού στόλου στις 12 Σεπτεμβρίου 1822

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1822 ο τουρκικός στόλος, προερχόμενος από τη Μονεμβασία, κίνησε προς ανεφοδιασμό του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο, το οποίο πολιορκούσαν από τη στεριά δυνάμεις του Αλεξάνδρου Υψηλάντου και από τη θάλασσα οι δυνάμεις της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Φθάνοντας στον χώρο ανάμεσα στο Τρίκερι και τη Σπετσοπούλα, οι τουρκικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με τον στόλο των τριών ηρωϊκών νησιών της Ελλάδος, των Σπετσών, της Ύδρας και των Ψαρών. Ο ναύαρχος του ελληνικού στόλου, Ανδρέας Μιαούλης, έδωσε διαταγή να κινηθεί ο ελληνικός στόλος προς το εσωτερικό του Αργολικού Κόλπου, για να εγκλωβίσει εκεί τους πολυαριθμότερους και καλύτερα εξοπλισμένους Τούρκους.

Οι Σπετσιώτες πλοίαρχοι Ι. Τσούρπας, Δ. Λάμπορυ (ή Λεωνίδας) και Ι. Κούτσης, καθώς και ο Υδραίος Α. Κριεζής, προκειμένου, να αφήσουν τις Σπέτσες ανυπεράσπιστες στο έλεος των Τούρκων, αγνόησαν το σήμα του Μιαούλη και άνοιξαν πυρ εναντίον των Τούρκων.

Προκλήθηκε μεγάλη μάχη και τότε ο Σπετσιώτης πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης (1792-1887), όρμησε με το πυρπολικό του στο κέντρο του τουρκικού σχηματισμού, κατορθώνοντας να φθάσει στη ναυαρχίδα των εχθρών, στην οποία έβαλε φωτιά. Η τουρκική ναυαρχίδα κάηκε και βούλιαξε —σύμφωνα με την παράδοση μπροστά στο λιμάνι.

Η ενέργεια του Μπαρμπάτση ήταν καθοριστική για την έκβαση της ναυμαχίας, και ο τουρκικός στόλος υποχώρησε άπρακτος, με αποτέλεσμα το Ναύπλιο να πέσει πολύ αργότερα μετά από δυόμιση μήνες. Σε ανάμνηση αυτού του ιστορικού γεγονότος, οι Σπετσιώτες έχτισαν την εκκλησία της Παναγίας της Αρμάτας, στην περιοχή του φάρου των Σπετσών.

Τι είναι η Αρμάτα;

Πρόκειται για μια σειρά εβδομαδιαίων πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της πυρπόλησης ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μεγαλειώδη νίκη των Ελλήνων απέναντι στους Τούρκους στα νερά των Σπετσών, μία από τις σημαντικότερες στιγμές του αγώνα του 1821.

Η εμπειρία είναι μοναδική και αξίζει να βρεθείτε στις Σπέτσες για τη γιορτή της Αρμάτας κάποιο Σεπτέμβρη. Για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν το φαντασμαγορικό αυτό θέαμα θα πρέπει να κλείσουν έγκαιρα δωμάτια λόγω της πολύ μεγάλης προσέλευσης κόσμου.

Συντάκτης: Άννα Μοραγλή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.