Φυσικό καταφύγιο για τους καρχαρίες οι Μπαχάμες!

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Η παρουσία ενός καρχαρία δεν είναι και ό,τι καλύτερο μπορεί να ευχηθεί μια χώρα για τις ακτές της, μάλιστα μια χώρα που ποντάρει στον τουρισμό της. Κι όμως οι Μπαχάμες έκαναν το αδιανόητο: Η κυβέρνηση του μικρού αυτού νησιώτικου κράτους στην Καραϊβική αποφάσισε να απαγορέψει το ψάρεμα του καρχαρία στα χωρικά της ύδατα, που περιλαμβάνουν έναν χώρο 630.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή τέσσερις φορές και βάλε την έκταση της Ελλάδας! Με τον τρόπο αυτό τα χωρικά ύδατα στις Μπαχάμες θα ανακηρυχθούν «φυσικό καταφύγιο» για τους καρχαρίες της περιοχής.

Η κυβέρνηση έκανε δική της έρευνα για την παρουσία καρχαριών γύρω από τα νησιά και επιβεβαίωσε τις διαπιστώσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, που διαμαρτύρονται ήδη από το 1993 (!) για την ανελέητη σφαγή των θαλάσσιων πλασμάτων. Περισσότεροι από 73 εκατομμύρια καρχαρίες πεθαίνουν κάθε χρόνο και οι Μπαχάμες ήταν μέχρι τώρα ένας από τους… αγαπημένους τόπους ψαρέματος, καθώς εκεί διαβιούν μερικά από τα πιο σπάνια είδη. Το κρέας του καρχαρία θεωρείται εκλεκτός μεζές στην κινέζικη κουζίνα και το δέρμα του χρησιμεύει μέχρι και για κατασκευή… μαγιό, που βοηθούν τους πρωταθλητές της κολύμβησης να γλιστρούν πιο εύκολα στο νερό.

Οι Μπαχάμες έχουν μάθει να προστατεύουν τις πιο δημοφιλείς παραλίες τους με ειδικά ατσάλινα δίχτυα, που τοποθετούνται περιμετρικά και δεν αφήνουν τα κήτη να πλησιάσουν. Εχουν προσπαθήσει, όμως, ακόμα και να… εκμεταλλευθούν το ότι τα νερά τους βρίθουν από καρχαρίες. Το shark diving”,δηλαδή η κατάδυση τουριστών σε μέρη όπου υπάρχουν καρχαρίες μέσα σε ειδικά κλουβιά, αποφέρει στην οικονομία της χώρας πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο! Στις Μπαχάμες υπάρχει και το Jaws Beach, ένα θαλάσσιο πάρκο όπου γυρίστηκαν όλες οι… επίμαχες σκηνές από τις ταινίες «Τα Σαγόνια του Καρχαρία»…

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…