Ναός του Επικούριου Απόλλωνα: Το αρχαιολογικό διαμάντι της Μεσσηνίας

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Ένας από τους πιο επιβλητικούς ναούς της αρχαιότητας βρίσκεται στη Μεσσηνία και είναι αφιερωμένος στο θεό της Μουσικής Τέχνης Απόλλωνα. Μάθετε τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει και την ιστορία του πριν σας σαγηνεύσει σε μία δια ζώσης επίσκεψη στη Μεσσηνία.

Τα μνημεία της αρχαίας Ελλάδας είναι μια μοναδική πολιτιστική κληρονομιά. Ανάμεσα στους αρχαίους ναούς που έχουν διασωθεί έως σήμερα, υπάρχει ένας που ξεχωρίζει για την επιβλητική του εικόνα και την άριστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, είναι ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στη Φιγαλεία, στα σύνορα μεταξύ Αρκαδίας και Μεσσηνίας.

Ιστορικά στοιχεία

Στο κέντρο της Πελοποννήσου, στις Βάσσες της αρχαίας Φιγαλείας, σε υψόμετρο 1130μ. στέκει ο καταπληκτικός αυτός ναός. Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα γιατί τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ανεγέρθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ.) και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα. Το μνημείο αυτό, ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986.

Η ανασκαφή του

Ο ναός παρέμεινε σε χρήση κατά τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια. Με την κατάρρευση της στέγης λόγω της φθοράς των ξύλινων δοκαριών της, επήλθε η πρώτη σημαντική καταστροφή. Το 1765 ο ναός ταυτοποιήθηκε από το Γάλλο αρχιτέκτονα J. Bocher. Το 1812 έγιναν οι πρώτες συστηματικές ανασκαφές που έφεραν στο φως τις πλάκες της ζωφόρου και το κορινθιακό κιονόκρανο. Το 1814 η ζωφόρος αγοράστηκε με εντολή του Άγγλου αντιβασιλέως Γεωργίου και το 1815 κατέληξε στο Βρετανικό Μουσείο.

Το δέος της επίσκεψης

Όταν αντικρίζει κανείς από κοντά τον μεγάλο αυτό ναό, αναρωτιέται πόσο λαμπρή ήταν η ιστορία του τόπου αυτού. Είναι μια ογκώδης κατασκευή που κατευνάζει τα πνεύματα και μεταδίδει κύρος και δύναμη. Έχει δοθεί προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια και η αισθητική του είναι πολύ προχωρημένη. Σε κάνει να θαυμάζεις την ανωτερότητα των αρχαίων Ελλήνων στις τέχνες και τις επιστήμες. Η αρμονία που έχει, τον κατατάσσει σε ένα αρχιτεκτονικό θαύμα.

Η γύρω περιοχή

Τον ναό μπορείτε να τον προσεγγίσετε από την Ηλεία, μετά από μια θεσπέσια διαδρομή δίπλα στον ρου του ποταμού Νέδα, ή από την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη. Τα όρη Κοτύλιο, Λύκαιο, Τετράζιο και Ελάιο ορθώνονται προστατευτικά γύρω από την κοιλάδα των Βασσών. Σε αυτό το φυσικό καταφύγιο λατρεύτηκαν όλοι οι θεοί της αρχαιότητας. Είναι μια προικισμένη περιοχή με ενδιαφέροντα χωριά και όμορφα τοπία. Μπορείτε να κάνετε πολλές στάσεις για φαγητό, καφέ και φωτογραφίες.

Μια αξέχαστη αρχαιολογική εκδρομή

Το να βρεθείς αυθημερόν σε έναν τόσο υπέροχο αρχαιολογικό χώρο στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας είναι μια φανταστική εμπειρία. Θα σας μαγέψει η ενέργεια του ναού και θα πιστέψετε προς στιγμή ότι ταξιδέψατε πίσω στο χρόνο. Αξίζει να δείξτε στα παιδιά και τους φίλους σας τα λαμπρά επιτεύγματα της αρχαιότητας. Είμαστε όποιοι είμαστε χάρη στους ένδοξους προγόνους μας. Αφεθείτε στην έλξη και τη δημιουργικότητα της τότε εποχής και γνωρίστε με περηφάνια και αγάπη έναν ιερό ναό για όλη την Ελληνική και Παγκόσμια Ιστορία.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…