Να εκτιμάς όσα έχεις πριν να είναι αργά

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η ζωή δεν έχει δεδομένα, τίποτα δεν συμβαίνει κατά τύχη. Απλά συμβαίνει. Η ζωή μας είναι σύντομη και πολύτιμη, γι’ αυτό οφείλουμε να παρέχουμε στον εαυτό μας τις πιο όμορφες αναμνήσεις, τους πιο αληθινούς ανθρώπους και προσπαθούμε κάθε μέρα (έστω και λίγο) να είμαστε λίγο πιο ευτυχισμένοι από χθες.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο

Κι όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή, κι αυτό ισχύει χωρίς καμία υπερβολή. Τη στιγμή που γκρινιάζεις για τη δουλειά σου ή για την κίνηση στον δρόμο ή για το κινητό σου που κολλάει συνεχώς, σκέψου πρώτα για λίγο πως θα μπορούσες να μην είχες κάτι από αυτά και πως κανείς δεν σου εγγυάται πως θα τα έχεις και αύριο. Για ό,τι έχεις, λοιπόν, πρέπει να λες ευχαριστώ, είτε είναι υλικό αγαθό, είτε όχι.

Κάτι που έχεις εσύ, για κάποιον άλλο είναι όνειρο ζωής

Υπάρχουν πολλοί που εστιάζουν μόνο σε αυτά που δεν έχουν, κυνηγάνε με κάθε τρόπο να τα αποκτήσουν και στην πορεία ξεχνάνε να λένε ευχαριστώ πρωτίστως στα απλά, καθημερινά πράγματα που ήδη έχουν στην ζωή τους. Εάν δεν επικεντρώνεσαι σε ό,τι έχεις, ποτέ δεν θα έχεις αρκετά. Σίγουρα όλοι έχουμε κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε ευγνώμονες και αυτή η αίσθηση είναι τόσο σημαντική. Άλλωστε η κάθε μέρα που ζεις είναι δώρο.

Να εκτιμάς όσα έχεις πριν να είναι αργά

Η ευγνωμοσύνη χαρίζει ευεξία

Έχεις σκεφτεί πόσα μπορείς να κερδίσεις με το να εστιάζεις απλά σε πιο θετικές αποχρώσεις της καθημερινότητας και της ζωής σου γενικότερα; Έχεις σκεφτεί πόσα χάνεις και πόσο πιο άσχημα αισθάνεσαι επιμένοντας σε αρνητικές σκέψεις που σου τριβελίζουν το μυαλό, ρουφώντας πολύτιμη ενέργεια και εκκρίνοντας την ορμόνη του στρες, την γνωστή στους περισσότερους κορτιζόλη; Αντίδοτο, λοιπόν, στη στρεσογόνα αυτή ορμόνη είναι η έκκριση των αντικαταθλιπτικών μας ορμονών της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης που μας βοηθούν να νιώθουμε όμορφα και με πιο ανεβασμένη -σε φυσιολογικά πλαίσια- διάθεση.

Η ευγνωμοσύνη μπορεί να μας εφοδιάσει και οργανικά με ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε πιο γεμάτοι και ευδιάθετοι. Όσο πιο ευδιάθετοι είμαστε, τόσο περισσότερη ενέργεια νιώθουμε πως έχουμε μέσα μας να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα και πιο δύσκολες καταστάσεις, όπου με τη σειρά τους, όσο πιο εύκολα αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές δυσκολίες, τόσο περισσότερο αυξάνεται η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, η δημιουργική μας διάθεση και η αυτοεκτίμησή μας. Και όσο καλύτερα νιώθουμε με τον εαυτό μας, τόσο καλύτερα μπορούμε να σχετιστούμε και με τους συνανθρώπους μας σε φιλικό, επαγγελματικό αλλά και ερωτικό επίπεδο.

Να απολαμβάνεις και να εκτιμάς όσα έχεις στη ζωή σου πριν να είναι αργά. Μην θεωρείς τίποτα δεδομένο. Ζήσε με την καρδιά σου ανοιχτή και γίνε ευγνώμων για την κάθε μέρα, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολα μπορεί να είναι ή να φαίνονται τα πράγματα μερικές φορές.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.