Να αλλάξουμε τον κόσμο;

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Είναι ο κόσμος δίκαιος; σωστός; ευαίσθητος και αλληλέγγυος; Γενιές επί γενεών μόχθησαν για να κάνουν μια όμορφη ζωή αλλά ποτέ δεν αντιμετώπισαν με απόλυτη επιτυχία θέματα όπως η φτώχεια, η κοινωνική αδικία, ο πόλεμος, τα ανθρώπινα συμφέροντα, η έλλειψη υποστήριξης, συντροφικότητας και αλληλεγγύης. Ίσως να μην μπορούμε να αποκλείσουμε κανέναν από τις ευθύνες αυτές, όμως αξίζει να αναρωτηθούμε αν θέλουμε και μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο.

Ο τρόπος ζωής

Η εποχή της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και της αυτοματοποίησης, λόγω και της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, έχει προωθήσει όσο ποτέ ένα κυρίαρχο αστικό τρόπο ζωής με ένταση εργασίας, ανταγωνισμό, ωφελιμισμό και αποξένωση. Όλοι προσπαθούν πρώτα για τον εαυτό τους και αυτό θεωρείται ηθικό και πολιτισμένο. 

Σχεδόν όλοι ζούμε σε διαμερίσματα, κινούμαστε με αυτοκίνητα, κάνουμε χρήση υπολογιστών και αφιερώνουμε πάρα πολύ χρόνο μπροστά σε μια οθόνη.

Τελικά υπάρχει ένα άλλο μέλλον που μπορεί να φέρει μια αλλαγή του τρόπου ζωής σε μια ανθρωπότητα που παραδόθηκε άνευ όρων στο όνειρο του καπιταλισμού; Είναι και κοινωνικό και πολιτικό θέμα και δεν απαντάται παρά με προσμονή και την εμπιστοσύνη ότι η διαχρονική τάση αυτοβελτίωσης και η πανίσχυρη μόδα που μυθοποιεί και απομυθοποιεί τα πάντα, θα φέρουν τα επόμενα χρόνια νέες και πιο εναλλακτικές κουλτούρες. 

Έτσι θα διαμορφωθούν πρωτοπόρες ιδέες, κοινωνικά και πολιτιστικά κινήματα, πολιτικές και οικονομικές θεωρίες και διακριτές συμπεριφορές. Για έναν αισιόδοξο άνθρωπο, όλα είναι θέμα χρόνου μέχρι να αλλάξουν και να δώσουν τη θέση τους σε κάτι άλλο, διατηρώντας μια ανάλογη πορεία σε όλο το κοινό ιστορικό μέλλον.

Η πολιτιστική ειρηνική επανάσταση

Στο παρελθόν πολλές σημαντικές αλλαγές σημαδεύτηκαν από βίαια γεγονότα, συγκρούσεις και παρασκηνιακές ισορροπίες. Όχι ότι όλα αυτά έχουν εκλείψει αλλά η δική μας εποχή επιτρέπει όσο καμία άλλη μια ήρεμη ειρηνική πρόοδο που τελικά οδηγεί σε μια διαρκή πολιτιστική επανάσταση. 

Είμαστε μικροί μπροστά στις εξελίξεις και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αξιόπιστα το μέλλον. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, η άνοδος της καινοτομίας, η βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου και η σαφής στόχευση προς την οικονομική επιτυχία εγγυώνται μια ριζοσπαστική αντιμετώπιση κάθε πτυχής της ζωής. Τα ΜΜΕ φέρνουν καθημερινά νέα δεδομένα. Το διαδίκτυο φαντάζει άπειρο σε γνώση και πληροφορίες. 

Χωρίς να προσπαθήσουμε ιδιαίτερα, η ζωή μας αλλάζει μέρα με τη μέρα. Είτε θέλουμε είτε όχι, προσαρμοζόμαστε σε διαφορετικές συνθήκες καθημερινά κι έτσι γινόμαστε μέρος της αλλαγής του κόσμου. Προφανώς κάθε άνθρωπος με ό,τι κάνει σίγουρα προσφέρει κάτι προς μια αέναη βελτίωση. Εξάλλου όλοι κατά βάθος είμαστε καλοσυνάτοι και ευγενείς και αποζητούμε μια ωραία κοινωνική ζωή, με βασικό κριτήριο την προσωπική ικανοποίηση.

Η αλλαγή δεν είναι προσωρινή

Κάθε αλλαγή είναι μια μόνιμη εξέλιξη. Μπορεί η ροή της πραγματικότητας να ξεχνάει τα παλιά προβλήματα και να επικεντρώνεται στο παρόν αλλά ό,τι συμβαίνει είναι μια σύγκρουση με την κατεστημένη νοοτροπία. Ό,τι και να μας φέρει η ζωή είναι μια αλλαγή με θετικές και αρνητικές συνέπειες, όπως κάθε νόμισμα που έχει δύο όψεις. 

Τα μικρά βήματα που κάνουμε είναι συλλογικά άλματα προς μια συνεχή αλλαγή. Ας δείξουμε επιμέλεια και ας αναδείξουμε τη συνεργασία και τις ανθρώπινες αξίες ώστε να είμαστε πιο υπεύθυνοι για τα παγκόσμια τεκταινόμενα. Κανείς δεν είναι μόνο θύτης ή μόνο θύμα μιας πραγματικότητας που, από πολλές απόψεις, κάθε στιγμή, είναι τελείως μοναδική. 

Με θέληση και προσπάθεια μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας και να ωφεληθούμε από την κοινωνική δυναμική. Μην επαναπαύεστε, αλλά ταυτόχρονα μην ανησυχείτε ότι τα πράγματα θα μείνουν ίδια για πολύ καιρό.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…