Ν. Υόρκη: Τις Κυριακές κουρεύει δωρεάν αστέγους… στο δρόμο!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Τις Κυριακές περπατάει στους δρόμους του Μανχάταν και κουρεύει τους Νεοϋορκέζους αστέγους… χωρίς την απαίτηση ούτε ενός δολαρίου! Ο 30χρονος hairstylist Mark Bustos έχει χαρακτηριστεί ως ο σύγχρονος «Ρομπέν των… μαλλιών», καθώς κάθε Κυριακή μεταφέρνει το κομμωτήριό στο πεζοδρόμιο και περιποιείται μέχρι και έξι άπορα άτομα. Ο κομμωτής ξεκίνησε από τα δωρεάν κουρέματα στα φτωχά παιδιά το Μάιο του 2012, όταν είχε ταξιδέψει σε μια οικογένεια στις Φιλιππίνες, ενώ αργότερα συνέχισε στην Τζαμάικα, την Κόστα Ρίκα και το Λος Άντζελες.

Βέβαια, ο κομμωτής, που τυχαίνει να εργάζεται στο “Three Squares Studio”, δεν περπατά στο δρόμο μόνο με το ψαλίδι του, αλλά με μια οργανωμένη θήκη γεμάτη χτένες, μια κουρευτική μηχανή, κρέμες και βούρτσες ξυρίσματος κ.α. «Η αίσθηση που ένιωσα μετά από τα κουρέματα των μη προνομιούχων παιδιών ήταν τόσο ικανοποιητική που αποφάσισα να φέρω τη θετική ενέργεια πίσω στη Νέα Υόρκη. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται με περισσότερο σεβασμό και εμπιστοσύνη, ειδικά στον επαγγελματικό τομέα, όταν έχουν περιποιημένα μαλλιά και είναι ξυρισμένοι», εξηγεί ο Mark Bustos στην Huffington Post.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, κουρεύει επίτηδες τους αστέγους σε δημόσιους χώρους, με την ελπίδα ότι οι περαστικοί θα εμπνευστούν από την πράξη του και θα πουν και αυτοί «ναι» σε μια καλή πράξη. «Υπάρχει τόση αρνητικότητα σήμερα στον κόσμο που θέλω απλά να του χαρίσω μια θετική αύρα με το δικό μου τρόπο», συνεχίζει.

Ο πιο αξιοσημείωτος «πελάτης» του ήταν ο Jamar Banks, ο οποίος βρισκόταν έξω από ένα καταφύγιο αστέγων και αφού του προσφέρθηκε λίγο φαγητό, κάθισε στο ξύλινο σκαμνί του κομμωτή στη γωνία Bowery και Rivington Street στο Μανχάταν. «Δεν μίλησε πολύ κατά τη διάρκεια του κουρέματος. Αφού τελείωσε και το ξύρισμα, κοιτάχτηκε έκπληκτος στον καθρέφτη και με ρώτησε, εάν γνωρίζω κάπου που να ζητούν υπαλλήλους. Τότε κατάλαβα ότι ακόμα και ένα κούρεμα χαρίζει μια νέα ζωή στους ανθρώπους με ανάγκες», συνεχίζει ο Bustos, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του hairstyling στην ηλικία των 14 ετών από το γκαράζ των γονιών του.

Η πιο έντονη ανάμνηση του, βέβαια, ήταν η αντίδραση ενός παιδιού που μετά το κούρεμα, του χάρισε ένα αξέχαστο χαμόγελο. «Ήταν ένα 12χρονο ντροπαλό παιδί που σπάνια είχε οπτική επαφή με τους γύρω του. Περπατούσε χωρίς παπούτσια και τα πόδια του ήταν γεμάτα κάλους. Κατά τη διάρκεια του κουρέματος, κοίταζε αναστατωμένος. Όταν τελείωσα με το ψαλίδι, ένας άνθρωπος στο κατάστημα του είπε: “Τώρα μοιάζεις σαν να είσαι από τη Νέα Υόρκη”. Τότε με κοίταξε και μου χαμογέλασε», δηλώνει ο Mark Bustos στην TODAY.com.

Οι αλλαγές στην εικόνα των αστέγων είναι συχνά απίστευτες και ο φίλος του και επαγγελματίας φωτογράφος, Devin Masga, τις ανεβάζει στο Instagram, με σκοπό να εμπνεύσει και τους υπόλοιπους ανά τον κόσμο. Η σελίδα του έχει προσελκύσει πάνω από 100.000 οπαδούς που βλέπουν φωτογραφίες των αστέγων – με hashtag #BeAwesomeToSomebody. Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Νέα Υόρκη διαθέτει 64.000 αστέγους, ενώ το 7,8% των 8,3 εκατ. κατοίκων της μεγαλούπολης είναι άνεργοι.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.