Μύθοι και πραγματικότητα για το κάπνισμα

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη

Το κάπνισμα είναι μέσα στην καθημερινότητά μας. Κατά μέσο όρο, οι καπνιστές πεθαίνουν 14 χρόνια πριν από τους μη καπνιστές, και οι μισοί από όλους τους καπνιστές που δεν το κόβουν, χάνουν τη ζωή τους από αυτή τους τη συνήθεια. Ποιοι οι μύθοι και ποιες οι πραγματικότητες γύρω από αυτό το θέμα;

Μύθος

Η κατά τα άλλα υγιεινή ζωή ενός ατόμου μπορεί να επανορθώσει για αυτή την κακή συνήθεια.

Πραγματικότητα

Μερικοί καπνιστέςδικαιολογούν τη συνήθειά τους, επιμένοντας ότι η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι αρκετά για να τους κρατήσει υγιείς. Έρευνες δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή και η άσκηση δεν μειώνουν τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το κάπνισμα.

Μύθος

Η αλλαγή σε ελαφριά (light) τσιγάρα μειώνει τον κίνδυνο.

Πραγματικότητα

Οι καπνιστές που επιλέγουν «ελαφρά» τσιγάρα, αναπόφευκτα αντισταθμίζουν τα χαμηλότερα επίπεδα πίσσας και νικοτίνης με το να εισπνέουν πιο βαθιά τον καπνό ή με το να καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα.

Μύθος

Ορισμένοι καπνιστές πιστεύουν ότι αφού καπνίζουν πολλά χρόνια η ζημιά έχει ήδη γίνει.

Πραγματικότητα

Οι ζημιές που προκαλούνταιαπό το κάπνισμα είναι σωρευτικές, και όσο περισσότερο καπνίζει ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τη ζωή. Αλλά διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία φέρνει οφέλη για την υγεία. Τα οφέλη ξεκινούν την ημέρα της διακοπής. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι καπνιστές που σταμάτησαν πριν από την ηλικία των 35 ετών απέτρεψαν το 90% του κινδύνου. Ένας καπνιστής που σταματάει το κάπνισμα πριν τα 50 του χρόνια μειώνει τον κίνδυνο να πεθάνει κατά το ήμισυ μέσα στα επόμενα 15 χρόνια σε σύγκριση με κάποιον που συνεχίζει να καπνίζει.

Μύθος

Η προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος αγχώνει τον καπνιστή και αυτό είναι ανθυγιεινό.

Πραγματικότητα

Η διακοπή του καπνού είναι αγχωτική, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι το άγχος έχει αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Στην πραγματικότητα, έρευνες δείχνουν ότι οι καπνιστές που σταμάτησαν, άρχισαν να τρώνε καλύτερα, να ασκούνται περισσότερο και αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους.

Μύθος

Το βάρος που αποκτάται μετά τη διακοπή του τσιγάρου είναι εξίσου ανθυγιεινό.

Πραγματικότητα

Οι καπνιστές που διακόπτουν, παίρνουν κατά μέσο όρο 6,5 κιλά, όμως ο κίνδυνος των κιλών είναι αμελητέος σε σχέση με τη συνέχιση του καπνίσματος.

Μύθος

Οι μόνοι που επιβαρύνουν την υγεία τους με το τσιγάρο είναι αυτοί που καπνίζουν.

Πραγματικότητα

Ο καπνός βλάπτει και τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά. Στις Η.Π.Α., το παθητικό κάπνισμα προκαλεί περίπου 50.000 θανάτους το χρόνο. Υπολογίζεται ότι ένας σερβιτόρος που εργάζεται σε οκτάωρη βάρδια εισπνέει τόσο πολύ τοξικό καπνό όσο ένας καπνιστής που καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα.

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.