Μύθοι και πραγματικότητα για τον έρπη

Συντάκτης: Flowmagazine

Οι ιοί του έρπητα αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια ιών. Στον άνθρωπο έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα 8 ερπητοϊοί . Χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των ιών της ομάδας του έρπητα είναι ότι μετά την υποχώρηση της αρχικής λοίμωξης, δεν εγκαταλείπουν τον οργανισμό του ανθρώπου, αλλά διατηρούνται σε λανθάνουσα κατάσταση.

Μύθος

Ένα άτομο μπορεί να γνωρίζει πότε ο έρπης είναι μεταδοτικός.

Πραγματικότητα

Ο ιός του έρπητα μπορεί να είναι ενεργός στην επιφάνεια του δέρματος χωρίς να παρουσιάζει σημάδια ή να προκαλεί οποιαδήποτε συμπτώματα.

Μύθος

Ένα άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό του έρπητα μόνο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του.

Πραγματικότητα

Κάποιος μπορεί να εξαπλώσει τον ιό, ακόμη και όταν δεν υπάρχει φανερή εκδήλωση. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη έδειξε ότι το 70% των ατόμων που είχαν έρπη, κόλλησαν από το σύντροφό τους, όταν αυτός δεν είχε ενδείξεις ή συμπτώματα της νόσου.

Μύθος

Τα προφυλακτικά παρέχουν πλήρη προστασία από τη διάδοση του έρπη των γεννητικών οργάνων.

Πραγματικότητα

Τα προφυλακτικά προσφέρουν μόνο μερική προστασία από λοιμώξεις των ερπητοϊών. Τα προφυλακτικά μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του έρπη των γεννητικών οργάνων, όμως δεν εξαλείφουν πλήρως τον κίνδυνο. Δεν είναι 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη της εξάπλωσης.

Μύθος

Προσβάλλει μόνο ανθρώπους με προδιάθεση.

Πραγματικότητα

Ο έρπης μπορεί να επηρεάσει τον καθένα, ανεξάρτητα από ηλικία και φύλο. Επιπλέον, εξακολουθεί να υπάρχει επ’ αόριστον στον οργανισμό.

Μύθος

Ο έρπης δε θεραπεύεται, ούτε μπορεί να αντιμετωπιστεί. Προκαλεί πληγές με κνησμό που δε φεύγουν.

Πραγματικότητα

Αν και ο έρπης δε μπορεί να θεραπευτεί εντελώς, μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αντιϊικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη παύση του πολλαπλασιασμού του έρπη και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη επαναλαμβανόμενων κρουσμάτων. Μετά από αρκετά χρόνια, ίσως να αντιμετωπίσετε λιγότερα κρούσματα ή και καθόλου. Βέβαια είναι δυνατόν να υπάρξει ξέσπασμα χωρίς οποιοδήποτε σύμπτωμα.

Μύθος

Ο έρπης μπορεί να μεταδοθεί μέσω αντικείμενων, όπως καθίσματα τουαλέτας.

Πραγματικότητα

Ο ιός του έρπη δεν μπορεί να επιβιώσει σε ξηρό αέρα, οπότε η μετάδοση μέσω αντικειμένων δεν είναι πολύ πιθανή.

Μύθος

Ο έρπης των γενετικών οργάνων επηρεάζει τη δυνατότητα απόκτησης παιδιού.

Πραγματικότητα

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων δεν επηρεάζει τη γονιμότητα. Ωστόσο, είναι δυνατόν ένα νεογέννητο μωρό να μολυνθεί με τον ιό, αν η λοίμωξη είναι ενεργή τη στιγμή της γέννησης. Αυτό αποφεύγεται με την εκτέλεση μιας καισαρικής τομής, για να μειωθεί η επαφή μεταξύ της λοίμωξης και του μωρού.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…