Μύθοι και πραγματικότητα για το “δέσιμο” μητέρας και μωρού

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης

Τι απαιτείται για να αναπτυχθεί ένα «δέσιμο», ένα αίσθημα ασφαλείας μεταξύ της μητέρας και του βρέφους; Οι λανθασμένες θεωρίες που υπάρχουν για το ζήτημα μπορούν να οδηγήσουν τις νέες μητέρες σε παρανόηση του ρόλου τους και σε υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό τους. Παρακάτω παραθέτουμε τους μύθους και την πραγματικότητα για το «δέσιμο» μεταξύ μητέρας και μωρού.

Μύθος

Η αγάπη της μητέρας εξασφαλίζει και το «δέσιμο» μεταξύ αυτής και του μωρού.

Πραγματικότητα

Το bonding (ο δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ του βρέφους και των γονιών του- ιδιαίτερα της μητέρας του- τις πρώτες ώρες της ζωής του) και το «δέσιμο» συμβαίνουν ενστικτωδώς ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος. Ωστόσο η μητρική αγάπη δεν εξασφαλίζει αυτόματα το απαραίτητο «δέσιμο». Για να αναπτυχθεί αυτό το αίσθημα, θα πρέπει η μητέρα να είναι ικανή να αντιμετωπίσει επιτυχώς το άγχος, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μωρού και να το ηρεμήσει όταν αυτό είναι ταραγμένο.

Μύθος

Η μητέρα δυσκολεύεται να διαβάσει τα «σημάδια» του μωρού και δεν μπορεί να καταλάβει τι ζητά. Πιστεύει ότι έχει αποτύχει να δημιουργήσει «δέσιμο» με το μωρό της.

Πραγματικότητα

Το «δέσιμο» δεν προϋποθέτει διάθεση όλου του χρόνου της μητέρας στην ικανοποίηση των αναγκών του μωρού της. Καθώς γνωρίζεται καλύτερα με το μωρό και αυξάνεται η εμπειρία της ως γονιός μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στα «μηνύματα» που της στέλνει. Η αυτοπεποίθηση για τη ικανότητα της να καταλάβει τι ζητά το βρέφος αυξάνεται όσο αυξάνεται και η εμπειρία της.

Μύθος

Η μητέρα που ανταποκρίνεται πάντα στις ανάγκες του βρέφους το κακομαθαίνει.

Πραγματικότητα

Είναι λανθασμένη αυτή η αντίληψη. Το βρέφος τους πρώτους μήνες της ζωής του έχει ανάγκη το «δέσιμο» και το bonding. Η ανάπτυξη αυτών των δύο αυτών στοιχείων βοηθά το παιδί αργότερα να νιώθει ανεξάρτητο από τους γονείς του. Το αίσθημα υπερβολικής εξάρτησης μεταξύ παιδιού και γονιών έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτυχθεί αν διαταραχθεί το «δέσιμο» μεταξύ μητέρας και μωρού

Μύθος

Η ανάπτυξη ενός αισθήματος ασφαλείας μεταξύ της μητέρας και του βρέφους είναι αδύνατο να επιτευχθεί επειδή μια εργαζόμενη μητέρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μωρού 24 ώρες τη μέρα.

Πραγματικότητα

Μια μητέρα δεν είναι απαραίτητο να είναι με το μωρό όλο το 24ώρο για να υπάρξει το αίσθημα ασφαλείας μεταξύ αυτής και του βρέφους. Περισσότερο από την ποσότητα του χρόνου που διαθέτει για το παιδί μετράει η ποιότητα. Είναι σημαντικό όποιο πρόσωπο εκτός από τη μητέρα αναλαμβάνει να φροντίσει το μωρό να αναπτύξει μαζί του το απαραίτητο «δέσιμο».

Μύθος

Το «δέσιμο» είναι μια μονόδρομη διαδικασία που επικεντρώνει στο ακριβές διάβασμα των «μηνυμάτων» του μωρού.

Πραγματικότητα

Το «δέσιμο» είναι μια διαδικασία αλληλεπίδρασης όπου το μωρό διαβάζει τα «μηνύματα» που το στέλνει η μητέρα του και εκείνη με τη σειρά της τα δικά του.

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr