Μύθοι και πραγματικότητα για την ημικρανία

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης

Η ημικρανία είναι μια χρόνια νευρολογική κατάσταση με κύριο σύμπτωμα τον έντονο πονοκέφαλο συνήθως περιορισμένο στη μια πλευρά του κεφαλιού. Ο πόνος εναλλάσσεται αρκετές φορές μεταξύ του αριστερού και δεξιού μισού του εγκεφάλου. Στην Ελλάδα το 10% του πληθυσμού πάσχει από ημικρανία. Υπάρχουν κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις για τη φύση και τα αίτια της ασθένειας. Η σωστή ενημέρωση δεν μας αφήνει να πέσουμε στην παγίδα αυτών των μύθων. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι μύθοι;

Μύθος

Η ημικρανία είναι μια από τις πολλές μορφές πονοκεφάλου. Πρόκειται για έναν πιο επίμονο και δυνατό πονοκέφαλο σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Πραγματικότητα

Η ημικρανία είναι ασθένεια με διάφορα συμπτώματα. Ένα από αυτά είναι ο πονοκέφαλος που μπορεί να είναι επίμονος και μεγάλης διαρκείας. Άλλα συμπτώματα της ασθένειας είναι η ναυτία, ο πόνος στον αυχένα, η κόπωση και η ευαισθησία στο φως. Τα αίτια πρόκλησης του πόνου της ημικρανίας είναι αντίθετα από αυτά του πονοκεφάλου. Ο πρώτος προκαλείται από τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του κρανίου ενώ ο δεύτερος από τη συστολή τους.


Μύθος

Η ημικρανία προκαλείται από ψυχολογικούς παράγοντες όπως το άγχος και η κατάθλιψη

Πραγματικότητα

Τα αίτια της ασθένειας είναι βιολογικά. Η κλινική κατάθλιψη δεν προκαλεί ημικρανία. Οι γιατροί που συνδέουν λανθασμένα τις δύο καταστάσεις ενδεχομένως να χορηγήσουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα σε ασθενείς με ημικρανία. Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων έχει θετικά αποτελέσματα. Οι ενδεχόμενες αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις της ημικρανίας στους ασθενείς είναι συνέπειες αυτής και όχι αίτια πρόκλησης της.

Μύθος

Η ημικρανία είναι ενοχλητική για τον ασθενή αλλά όχι πραγματικά επικίνδυνη για την υγεία του.

Πραγματικότητα

Η ημικρανία μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη ακόμη και για τη ζωή του ασθενούς. Εγκεφαλικό επεισόδιο, κώμα, ανεύρυσμα και μόνιμη απώλεια όρασης είναι οι πιο δυσάρεστες συνέπειες της ημικρανίας σε προχωρημένο στάδιο. Η ασθένεια έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα του ασθενούς. Μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σοβαρό εμπόδιο στις κοινωνικές του επαφές. Ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπος με μια αβάσιμη αρνητική προκατάληψη συναδέλφων ή γνωστών προς το πρόσωπο του.


Μύθος

Είναι εύκολο για τους γιατρούς να διαγνώσουν και εφαρμόσουν την κατάλληλη θεραπεία για την ημικρανία.

Πραγματικότητα

Η ημικρανία είναι μια τις πιο δύσκολες να διαγνωστούν και να θεραπευτούν ασθένειες. Αρκετοί γιατροί δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο ασθενής. Αποδίδουν τους πονοκεφάλους του ασθενούς στην νευρωτική του φύση και στο έντονο άγχος με το οποίο αντιμετωπίζει τη ζωή και την καθημερινότητα του. Στις ΗΠΑ υπάρχει 60% πιθανότητα για τους άντρες και 70% για τις γυναίκες να μην διαγνωστεί ποτέ ότι πάσχουν από ημικρανία!

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr