Είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία; Ή αντιθέτως είναι τα ανεπεξέργαστα τρόφιμα ακίνδυνα ή πιο υγιεινά; Δείτε …
Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τα συντηρητικά στα τρόφιμα
Η διατροφή είναι από τα βασικότερα στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τον άνθρωπο. Από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας ο άνθρωπος παρήγαγε αρκετά τρόφιμα τα οποία αν δεν καταναλώνονταν αμέσως, κατέληγαν να σαπίζουν. Κατά την διάρκεια λοιπόν των αιώνων χρησιμοποιήθηκαν αρκετές τεχνικές για να συντηρηθούν τα τρόφιμα. Σήμερα με την χρήση αρκετών ουσιών μπορούμε να δημιουργήσουμε τρόφιμα τα οποία αντέχουν στον χρόνο χωρίς να είναι επικίνδυνα. Δείτε το γιατί.
Τι είναι τα συντηρητικά;
Είναι ουσίες οι οποίες προστίθενται στο τρόφιμο με σκοπό να επιμηκύνουν την διάρκεια ζωής του τροφίμου. Μπορεί να είναι χημικές ουσίες ή ακόμα και κοινό αλάτι. Για παράδειγμα στην φέτα η άλμη θεωρείται ως συντηρητικό μια και το αλάτι το οποίο περιέχει διατηρεί το τυρί αναλλοίωτο. Είναι φτιαγμένα και παρασκευασμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να μην επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία.
Διαβάστε Επίσης: Η διατροφική σύσταση του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού
Περνούν από πολλούς ελέγχους
Όσο πιο εύκολα αλλοιώνεται ένα τρόφιμο, τόσο περισσότερα συντηρητικά χρειάζεται. Αντίστοιχα όμως περνάει και από πολλούς διαδοχικούς ελέγχους οι οποίοι έχουν ως στόχο να παραδοθεί στην αγορά ένα ασφαλές προϊόν. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές διαδοχικές μελέτες ώστε η χρήση συντηρητικών να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο μιας και οι πολλές προσθήκες αυξάνουν το κόστος του τελικού προϊόντος άρα και την τελική τιμή του για τον καταναλωτή.
Ελέγχουν παθογόνους παράγοντες στα τρόφιμα
Πολλά τρόφιμα περιέχουν μικροοργανισμούς οι οποίοι μπορεί να είναι επικίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία. Εκτός από ότι τα περισσότερα συντηρητικά ελέγχουν την ανάπτυξη αυτών των μικροοργανισμών μέχρι την στιγμή που το τρόφιμο θα μαγειρευτεί, τελικά μειώνουν και τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης.
Διαβάστε Επίσης: Στροφή στην υγιεινή διατροφή
Μερικά από αυτά δίνουν και γεύση
Στην βιομηχανία τροφίμων κανένα συστατικό του τροφίμου δεν είναι περιττό. Συνεπώς λοιπόν πολλά από τα υλικά του ίδιου του τροφίμου έχουν αντιμικροβιακή δράση και ταυτόχρονα δίνουν γεύση και συνοχή στο τρόφιμο, ενώ του δίνουν και πολλές από τις επιθυμητές ιδιότητες. Φανταστείτε για παράδειγμα ένα λευκό κρασί το οποίο να μην έχει το κλασικό του κιτρινόλευκο χρώμα αλλά να είναι θολό σαν να περιέχει σκόνη ή για παράδειγμα μια κρέμα η οποία είναι αρκετά ρευστή. Τα παραπάνω αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα χρήσης συντηρητικών που κάνουν το τρόφιμο καλύτερο και πιο αποδεκτό οπτικά.
Συμπερασματικά, τα συντηρητικά είναι απαραίτητα για τη μακροβιότητα των τροφίμων και πάνω από όλα για την ασφάλεια.