Ο εντυπωσιακός μύθος για το κανάλι της Αγάπης στην Κέρκυρα

Συντάκτης: Ραφαέλλα Α. Μπούχλα

Είναι ένας από τους δημοφιλέστερους και ρομαντικότερους προορισμούς στην κοντέσα του Ιονίου, με το πιο γλυκό του μύθο καλά βυθισμένο στα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά του.

Έτσι λοιπόν εν όψει της γιορτής των ερωτευμένων και με άκρως ρομαντική διάθεση, σας ταξιδεύω για μια ακόμη φορά στις ομορφιές της Κέρκυρας και στο γνωστό ξακουστό διαμάντι της, το κανάλι της Αγάπης (Canal d` Amour).

Ας ξεκινήσουμε όμως την περιήγησή μας.

Το κανάλι της αγάπης τιτλοφορείται παγκοσμίως, ως ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέρετρα του νησιού και εδρεύει σε δύο από τα πιο παραδοσιακά χωριά της Κέρκυρας, μεταξύ Σιδάρι και Περουλάδες.

Ως ένα από τα ελάχιστα αιθέρια τοπία ομορφιάς στην Μεσόγειο, το ζωγραφιστό αριστούργημα της θάλασσας και του ανέμου με την φυσική ποικιλομορφία των χρωμάτων των βράχων και των κοιλοτήτων που ζωγραφίζονται με διάφορες αποχρώσεις, μαγεύει και ξετρελαίνει κάθε επισκέπτη του.

Παρουσιάζεται μέσω μιας σειράς από βραχώδεις σχηματισμούς μέχρι το εσωτερικό του νερού, δημιουργώντας μικρούς κολπίσκους, δρομάκια σαν σκαλοπάτια.

Σύμφωνα με ειδικούς που κατά καιρούς ασχολήθηκαν με την επεξηγηματική θεωρία της δημιουργίας του, αιτιολογείται πως ο σχηματισμός του καναλιού οφείλεται στην εύθραυστη σύνθεση των βράχων, που με το πέρασμα του χρόνου σε συνδυασμό με το νερό της θάλασσας αλλα και των καιρικών συνθηκών (ανέμου κλπ) επέφεραν και επιτάχυναν την διαδικασία της διάβρωσής τους, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί το κανάλι με αυλακωτό παρουσιαστικό.

Ανάμεσά τους, υπάρχει ένα υπόγειο μονοπάτι και στο βυθό πολλές κρυφές θαλάσσιες σπηλιές, πρόκληση για κάθε ιχνηλάτη των καταδύσεων.

Όμως όπως κάθε όμορφη περιοχή έχει την δική της ξεχωριστή ιστορία, έτσι και το κανάλι της αγάπης δεν θα μπορούσε να μην αποτελείται από μια.

Ο μύθος λοιπόν του πανέμορφου τοπίου με την ελληνική απαράμιλλη ρομαντική ομορφιά φαίνεται να ξεκίνησε σαν φήμη.

Οι κάτοικοι της περιοχής απέδωσαν το όνομά του, όταν μια τουρίστρια μαζί με τον έρωτα της ζωής της, ανακάλυψε την πρώτη σπηλιά του μέσα στην θάλασσα.

Έκτοτε ο μύθος καθιερώθηκε από στόμα σε στόμα σε παγκόσμια κλίμακα, εκμυστηρεύοντας σε όλους ένα κοινό μαγικό, μα τόσο γλυκό μυστικό. Βάση αυτού, όποιος κολυμπήσει μαζί με την/τον αγαπημένη/νο του, από την μια άκρη ώς στην άλλη άκρη του καναλιού, θα μείνουν για πάντα ερωτευμένοι.

Η παράξενη και εξαιρετικής φύσεως ομορφιά του καναλιού της αγάπης στο νησί της εξωτικής Κέρκυρας, είναι πόλος έλξης για πολλούς θαυμαστές που κάθε χρόνο το επισκέπτονται, με στόχο να βυθιστούν στα νερά του, ή να αναβιώσουν κρυφά η φανερά με την/τον σύντροφό του τον γλυκό του μύθο, που η απήχησή του μεγαλώνει και φωλιάζει σαν πρόκληση στις καρδιές όσων τολμούν μέρα με την μέρα.

Αυτό λοιπόν είναι το μοναδικό κανάλι, Ύμνος στον έρωτα!

Συντάκτης: Ραφαέλλα Α. Μπούχλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.