Μύθοι που πρέπει να ξεχάσεις αν θες να χάσεις κιλά

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

Έχουν ακουστεί τόσες πολλές έρευνες, τόσο διαφοροποιημένες απόψεις και επαγγελματικές μέθοδοι για την απώλεια βάρους που πλέον είναι σχεδόν αδύνατος ο διαχωρισμός μεταξύ όσων ισχύουν και όσων πρόκειται για ανυπόστατες θεωρίες. Παρ’ όλα αυτά, στην απόπειρά μας να χάσουμε βάρος ακολουθούμε αρκετές πρακτικές, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις δεν λειτουργούν και δεν προσφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ακολουθούν μερικές από τις συνήθεις παρερμηνείες σχετικά με την επιτυχημένη δίαιτα.

Όλες οι θερμίδες είναι ίδιες αρκεί να είναι μειωμένη η κατανάλωσή τους

Η κατανάλωση θερμίδων δεν είναι ίδια από όποια τροφή και να προέρχεται. Για παράδειγμα, ακόμη κι αν ένα αναψυκτικό έχει λιγότερες θερμίδες από μία μερίδα ξηρών καρπών, δεν προσφέρουν την ίδια διατροφική αξία. Όταν ένα γεύμα φρούτων, σύμφωνα με συγκεκριμένη διατροφική αγωγή, πρέπει, για παράδειγμα να προσφέρει 400 θερμίδες, αυτό δεν πρέπει να αντικατασταθεί από ένα γλυκό ίσων θερμίδων. Παρ’ όλο που η αξία ους σε θερμίδες είναι ίση, το δεύτερο δεν υποβοηθά την δίαιτα.

Η απώλεια κιλών εξαρτάται από τον μεταβολισμό, και αυτός δεν μπορεί να αλλάξει

Έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι κανείς γεννιέται με καλό ή κακό μεταβολισμό και ότι από την λειτουργία αυτή του μεταβολισμού εξαρτάται ο βαθμός ευκολίας στην απώλεια βάρους.  Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Η στροφή σε ορισμένες  υγιεινές, θετικές συνήθειες έχουν την δυνατότητα να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό. Αλλά και στις περιπτώσεις εκ φύσεως υπολειτουργούντος μεταβολισμού, ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει  την διατροφή του στις προσωπικές του ανάγκες με εξίσου θετικά αποτελέσματα.

Η «τάδε» δίαιτα είναι η αποδοτικότερη

Ένας ακόμη μύθος που πρέπει απαραιτήτως να διαγράψετε από το μυαλό σας αν σκοπεύετε να χάσετε βάρος. Ο κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες και επομένως η δίαιτα που θα ακολουθήσει κάποιος πρέπει να είναι προσαρμοσμένη ώστε να έχει αποτελεσματικότητα στον ίδιο. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένες διατροφές που έχουν θετικά αποτελέσματα σε αρκετά άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος, αυτό όμως δεν πιστοποιεί ότι θα έχει την ίδια απόδοση και σε εσάς. Η ιδανικότερη λύση είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό διατροφολόγο, ο οποίος θα αναγνωρίσει τις ανάγκες του δικού σας οργανισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr