Μύθοι και πραγματικότητα για το άγχος

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Με αφορμή το πρόσφατο σεμινάριο με θέμα τη διαχείριση άγχους, συνειδητοποίησα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σε σχέση με το άγχος, είναι η άγνοιά του για αυτό. Ακόμα χειρότερα, το γεγονός ότι έχουν επικρατήσει κάποιοι μύθοι, με αποτέλεσμα αυτά που πιστεύουμε για το άγχος, να μας εμποδίζουν να το διαχειριστούμε.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο τους πιο δημοφιλείς μύθους, εξηγώντας ποια είναι τελικά η πραγματικότητα. Δίνοντας τις απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για το άγχος, όσο πιο απλά γίνεται, θα γνωρίσουμε αυτόν τον «γνωστό άγνωστο» που μας συνοδεύει τόσο πολύ στη ζωή μας.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν το άγχος…

  1. Είναι φυσιολογικό το άγχος; Σε τι μας βοηθά;

Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή η σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. Είναι πιο απλά ένας μηχανισμός άμυνας του οργανισμού με τον οποίο μας προίκισε η φύση, έτσι ώστε να επιβιώσουμε.

Το στρες μπορεί να είναι και θετικό όταν καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε σπάνια και σε περιορισμένο βαθμό (ευ στρες). Είναι το λεγόμενο δημιουργικό άγχος, που το βιώνουμε όταν θέλουμε να πετύχουμε έναν στόχο και μας παρακινεί για δράση. Όσο το άγχος είναι σε επίπεδα ελεγχόμενα από εμάς, είναι ωφέλιμο γιατί ενεργοποιεί το σώμα μας για δράση.

Μύθοι και πραγματικότητα για το άγχος

  1. Πότε γίνεται βλαπτικό το άγχος;

Όταν ξεπερνάει τα όρια στα οποία το ελέγχουμε, από eustress γίνεται distress, δηλαδή κακό και βλαβερό άγχος. Προκαλεί συμπτώματα στο σώμα μας, όπως ταχυπαλμία, εφίδρωση, τρέμουλο, χάνουμε τη συγκέντρωσή μας και το μυαλό μας πέφτει σε χαμηλότερα εξελικτικά επίπεδα. Δηλαδή πιο απλά, όταν βιώνουμε έντονο άγχος δεν μπορούμε να σκεφτούμε καθαρά και είναι κακή στιγμή για να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις, καθώς μας κάνει να κυριευόμαστε από το συναίσθημα και να χάνουμε τη λογική μας.

  1. Γιατί είναι “trendy” συναίσθημα το άγχος στις μέρες μας;

Πραγματικά έχει γίνει trendy συναίσθημα, γιατί ακούμε παντού για αυτό. Έχει γίνει η λέξη «καραμέλα» που χρησιμοποιούν όλοι άκριτα και συνεχώς. Εκφράσεις σαν τις παρακάτω ακούγονται παντού γύρω μας.

– Τι νιώθεις; Άγχος.

– Είμαι αγχώδης.

– Ε, και ποιος δεν νιώθει άγχος στην εποχή μας.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αν έχετε κάποια από αυτά τα 8 συμπτώματα, ίσως έχετε χρόνιο άγχος

______________________

Ακόμα και οι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων όταν δεν μπορούν να εξακριβώσουν από πού προέρχεται ένα πρόβλημα υγείας ασθενή τους, το αποδίδουν στο άγχος. Έτσι το άγχος έχει επικρατήσει να θεωρείται ένας «δαίμονας» που μας κυνηγάει από παντού και είναι έτοιμος να μας βλάψει.

Ενώ στην πραγματικότητα, το άγχος προκαλείται μέσα μας και δεν είναι καθόλου φυσιολογικό να το βιώνουμε συνέχεια. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει φτιαχτεί για να βιώνει μόνιμο και έντονο άγχος. Απλώς δεν είναι φυσιολογικό και πρέπει επιτέλους να το συνειδητοποιήσουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…