Μύθοι και πραγματικότητα γύρω από τον καφέ

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ

Είναι γεγονός ότι το πιο περιζήτητο ρόφημα στο κόσμο είναι ο καφές και γι’ αυτό τον λόγο περιβάλλεται από ποικίλους μύθους και δεισιδαιμονίες, που δεν είναι εύκολο πάντα να αποκωδικοποιήσεις.  

Παρακάτω παρατίθενται κάποιοι από αυτούς:

Μύθος 1ος: ο απογευματινός καφές θα σας προκαλέσει αυπνία. Η καφεΐνη είναι διεγερτική ουσία, ωστόσο όταν καταναλώνεται μετά το μεσημεριανό σας γεύμα, επεξεργάζεται με μεγάλη ταχύτητα μέσω του ήπατος και αποβάλλεται από το σώμα σας εντός 4 με 7 ωρών. Επομένως, αν πιείτε ένα δεύτερο φλιτζάνι καφέ στις 3 μ.μ., η επίδραση θα έχει τελειώσει μέχρι την ώρα του ύπνου.

Μύθος 2ος: Ο καφές σας αφυδατώνει. Αυτό δεν είναι αλήθεια, καθώς η ποσότητα του H2O σε ένα φλιτζάνι αντισταθμίζει τις αφυδατικές επιδράσεις της καφεΐνης. 

Μύθος  3ος: Ένα φλιτζάνι καφέ θα σας ξεμεθύσει. Η καφεΐνη μπορεί να κάνει ένα μεθυσμένο άτομο να είναι σε εγρήγορση, αλλά μια μελέτη της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καφές δεν αντιστρέφει τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ. Στην πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερο για εσάς, καθώς τα άτομα που έχουν καταναλώσει αλκοόλ και καφεΐνη μπορεί να αισθάνονται ξύπνιοι και αρκετά ικανοί για να αντιμετωπίσουν δυνητικά επιβλαβείς καταστάσεις, όπως οδήγηση ενώ είναι μεθυσμένοι, με αποτέλεσμα να βάλουν τον εαυτό τους σε επικίνδυνες κοινωνικές καταστάσεις.

Μύθοι και πραγματικότητα γύρω από τον καφέ

Μύθος 4ος: Ο καφές σας βοηθά να χάσετε βάρος. Όχι, ακριβώς. Οι διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης μπορούν ελαφρώς να αυξήσουν το μεταβολισμό σας, αλλά όχι αρκετά για να αντισταθμίσουν μια κακή διατροφή. Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει την επιθυμία σας να φάτε για λίγο, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση βοηθά στην απώλεια βάρους.

Μύθος 5ος: Ο καφές διακόπτει την ανάπτυξή σας. Αυτός ο μύθος υπήρξε από πάντα. Ωστόσο, η πεποίθηση ότι ο καφές εμποδίζει την ανάπτυξή σας είναι απλά ένας μύθος. Δεν είναι σαφές πώς ξεκίνησε αυτός, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να το υποστηρίζουν.

Μύθος 6ος: Η καφεΐνη είναι εξαιρετικά εθιστική. Υπάρχει μία αλήθεια σε αυτό. Στην πραγματικότητα, η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο προκαλεί μια πολύ μικρή εξάρτηση και τα συμπτώματα “απεξάρτησης” διαρκούν μόνο μία με δύο ημέρες σε σύγκριση με άλλες πιο εθιστικές ουσίες. 

Μύθος 7ος: Ο καφές είναι κακός για την υγεία σας. Υπάρχουν πολλά δείγματα από έρευνες του Χάρβαρντ που αποδεικνύουν ότι ο καφές είναι καλός για εσάς.  Η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφεΐνης (έως 300 χιλιοστόγραμμα ή τρία φλιτζάνια καφέ) καθημερινά δεν θα σας βλάψει. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, θα μπορούσατε ενδεχομένως να αντιμετωπίσετε μια προσωρινή αύξηση του καρδιακού ρυθμού, αλλά δεν έχει σχέση με την καφεΐνη και την υψηλή χοληστερόλη ή τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μύθοι και πραγματικότητα γύρω από τον καφέ

Μύθος 8ος: Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν καφέ. Συνιστάται σε έγκυες γυναίκες να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης μόνο σε 200 χιλιοστόγραμμα, περίπου ένα φλιτζάνι καφέ. Η καφεΐνη μπορεί να περάσει από τον πλακούντα και να φτάσει στο μωρό, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες που να αποδεικνύουν, ότι είναι επιβλαβείς.

Μύθος 9ος: Όσο πιο μαύρος είναι καφές, τόσο πιο δυνατός είναι.

Στην πραγματικότητα, η διαφορά του μαύρου καφέ με μια πιο ανοιχτόχρωμη ποικιλία καφέ δεν είναι άλλη από την γεύση της. Η περιεκτικότητα καφεΐνης είναι ίδια ανάλογα τη δοσολογία. Απλά στη περίπτωση του μαύρου καφέ μιλάμε για διάρκεια ψησίματος των κόκκων καφέ για πιο έντονη γεύση

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.