Μύθοι και αλήθειες γύρω από τη διατροφή και την άσκηση

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Ο υγιεινός τρόπος ζωής, η σωστή διατροφή και η καλή φυσική κατάσταση αποτελούν στις μέρες μας ένα είδος… επιτεύγματος. Προσπαθώντας να πληροφορηθούμε όσο το δυνατόν πληρέστερα και ορθά, ρωτάμε «έμπειρους» που θεωρούν ότι κατέχουν τα πάντα γύρω από το θέμα, διαβάζουμε άρθρα, παρακολουθούμε εκπομπές, δημιουργούμε πρότυπα που «τα κατάφεραν» με επιτυχία. Ο κίνδυνος της παραπληροφόρησης, των εσφαλμένων θεωριών που μερικές από αυτές έχουν καταφέρει να επιβιώσουν εδώ και χρόνια, όλα αυτά είναι ικανά να μας τρελάνουν.

Ας δούμε κάποιους από τους συνηθέστερους, αλλά πιο στέρεους μύθους που το αν θα καταρριφθούν ποτέ ολοκληρωτικά ή όχι, παραμένει άγνωστο…

Μύθος 1: Τα light προϊόντα δεν έχουν θερμίδες.

Η αλήθεια: Όχι μόνο έχουν, αλλά αν καταναλωθούν και σε μεγάλες ποσότητες έχουν τα ίδια αποτελέσματα με εκείνα της πλήρους εκδοχής τους. Κι εκτός από αυτό, τα light προϊόντα επιβαρύνονται συνήθως με λιπαρά ή άλλες ουσίες προκειμένου να ενισχυθεί η φτωχή γεύση τους.

Μύθος 2: Πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά.

Η αλήθεια: Το πόσο νερό πρέπει να πίνει ο καθένας εξαρτάται από τις προσωπικές του ανάγκες, τη δραστηριότητά του, αν αθλείται ή όχι και πόσο, την εποχή του έτους, τον τρόπο ζωής του. Ο κανόνας είναι ότι πρέπει να πίνουμε τόσο νερό ώστε να μη διψάμε, ενώ το χρώμα των ούρων θα πρέπει είναι ανοιχτό κίτρινο ή σχεδόν διάφανο για να μην αφυδατωθούμε.

Μύθος 3: Το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες από το άσπρο.

Η αλήθεια: Έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες, απλώς το πρώτο θεωρείται πιο υγιεινό γιατί το αλεύρι ολικής άλεσης θεωρείται πιο υγιεινό. Το ίδιο ισχύει και για τα ζυμαρικά.

Μύθος 4: Το μέλι δεν παχαίνει όσο και να φάμε, ενώ η ζάχαρη έχει περισσότερες θερμίδες.

Η αλήθεια: Ό,τι και να φάμε σε μεγάλες ποσότητες σίγουρα δε μας κάνει καλό, το ίδιο και το μέλι. Ιδιαίτερα το να βρούμε αγνό μέλι στην εποχή μας είναι εξαιρετικά δύσκολο, τα περισσότερα είναι εμπλουτισμένα με ζάχαρη, άρα και θερμίδες. Όπως και να έχει όμως, δεν παύει να είναι πιο θρεπτικό από τη ζάχαρη.

Μύθος 5: Η καστανή ζάχαρη είναι πιο υγιεινή από τη λευκή.

Η αλήθεια: Και τα δύο είδη έχουν τις ίδιες θερμίδες.

Μύθοι και αλήθειες γύρω από τη διατροφή και την άσκηση

Μύθος 6: Τα φρούτα είναι γεμάτα ζάχαρη, άρα δεν τα καταναλώνουμε.

Η αλήθεια: Αποκλείοντας τα φρούτα από τη διατροφή μας αποκλείουμε μεγάλες ομάδες βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό μας. Τα περισσότερα φρούτα έχουν πράγματι κάποια ποσότητα ζάχαρης (φρουκτόζη), η οποία όμως δε μας βλάπτει όπως η επεξεργασμένη ζάχαρη. Όπως και να έχει πάντως, ιδιαίτερη προσοχή στα φρούτα πρέπει να δείχνουν οι διαβητικοί.

Μύθος 7: Για επιδόρπιο ας φάμε φρούτο και όχι γλυκό.

Η αλήθεια: Τα φρούτα δεν πρέπει να καταναλώνονται μετά το φαγητό γιατί δεν χωνεύονται εύκολα και μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία. Καλύτερα να τα καταναλώνουμε μόνα τους ως σνακ ή στο πρωινό.

Μύθος 8: Οι ασκήσεις με μεγάλα βάρη θα μας «φουσκώσουν».

Η αλήθεια: Για να φουσκώσουν υπερβολικά οι μύες τα βάρη δεν αρκούν. Οι γυναίκες δεν μπορούν να φουσκώσουν εύκολα γιατί ούτε τις απαραίτητες ορμόνες έχουν για κάτι τέτοιο όπως οι άντρες (τεστοστερόνη) ούτε τόσο μεγάλη μυική μάζα. Οι ασκήσεις με αντιστάσεις και βάρη είναι απαραίτητες για την υγεία των οστών.

Μύθος 9: Όταν ιδρώνουμε οι τοξίνες φεύγουν.

Η αλήθεια: Μόνο το 1% των τοξινών φεύγει με τον ιδρώτα. Ο ιδρώτας ρυθμίζει μόνο τη θερμοκρασία του σώματος. Την αποτοξίνωση του οργανισμού αναλαμβάνουν το συκώτι, το έντερο, το ανοσοποιητικό σύστημα, οι πνεύμονες και τα νεφρά.

Μύθος 10: Για να φύγει το λίπος της κοιλιάς πρέπει να κάνουμε 1000 κοιλιακούς καθημερινά.

Η αλήθεια: Πρώτον, οι κοιλιακοί είναι μύες άρα όπως και για τις υπόλοιπες μυικές ομάδες, πρέπει να μεσολαβεί κάποιο κενό διάστημα ώστε να «ξεκουράζονται». Δεύτερον, όσους κοιλιακούς κι αν κάνουμε το λίπος από την κοιλιά δε φεύγει αν δεν αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες αποφεύγοντας τροφές θερμιδοφόρες που προκαλούν φουσκώματα. Με τις ασκήσεις κοιλιακών, οι μύες απλώς σφίγγουν και διαγράφονται μόνο όταν φύγει το λίπος από πάνω τους.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μύθοι που πρέπει να ξεχάσεις αν θες να χάσεις κιλά

______________________

Μύθος 11: Το ότι ιδρώνουμε κατά τη διάρκεια της άσκησης σημαίνει ότι κάψαμε λίπος.

Η αλήθεια: Ιδρώνοντας χάνουμε μόνο υγρά. Για να κάψουμε λίπος πρέπει να ανεβάσουμε την ένταση της άσκησης, οι μύες να δουλέψουν πιο έντονα, οι καρδιακοί παλμοί μας να ανέβουν, ώστε με δυσκολία να μπορούμε να μιλήσουμε ή ακόμα και να μη μπορούμε καθόλου.

Μύθος 12: Αν κάνουμε πιλάτες, θα ψηλώσουμε.

Η αλήθεια: Σίγουρα θα βελτιώσουμε την ευλυγισία μας, τη στάση του σώματός μας, θα νιώθουμε πιο ευθυτενείς και ψηλότεροι. Αυτού του είδους η γυμναστική, όπως και η γιόγκα δημιουργεί οφθαλμαπάτη κάνοντας τους μύες να φαίνονται μακρύτεροι, αλλά οι μύες δεν αλλάζουν μήκος με τίποτα, ούτε με τη γυμναστική.

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…