Μύθοι και αλήθειες για τον κορονοϊό

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Οι τελευταίες εβδομάδες της ζωής μας έχουν γεμίσει με την παρουσία του κορονοϊού. Η χώρα μας αντιμετωπίζει σθεναρά την απειλή της πανδημίας, όπως και τόσες άλλες χώρες του κόσμου, με τους έλληνες πολίτες να έχουν κλεισθεί στα σπίτια τους τις τελευταίες ημέρες. Όπως είναι αναμενόμενο, το διαδίκτυο έχει κατακλυσθεί από πληροφορίες σχετικά με τον νέο ιό, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από μη τεκμηριωμένες πηγές.

Για τον λόγο αυτό λοιπόν, εμείς συμβουλευτήκαμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και σας παραθέτουμε μύθους και αλήθειες σχετικά με τον κορονοϊό, έτσι όπως έχουν διατυπωθεί στην ιστοσελίδα του Π.Ο.Υ.

Ο COVID-19 μεταδίδεται σε περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα;

Σύμφωνα με τα επικρατή δεδομένα, ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοδεί σε κάθε περιοχή, ανεξαρτήτως του κλίματός της. Έτσι λοιπόν, ανεξάρτητα με το κλίμα της περιοχής σας, ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από τον ιό, είναι να πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή όταν αυτό δεν είναι δυνατόν, με κάποιο αλκοολούχο διάλυμα (70%).

Μπορεί το κρύο και το χιόνι να σκοτώσει τον ιό;

Όχι, το κρύο και το χιόνι δεν σκοτώνει τον κορονοϊό, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. Άλλωστε, η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος υπό φυσιολογικές συνθήκες, κυμαίνεται από 36,5-37οC, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία.

Το ζεστό μπάνιο μας βοηθά να μην κολλήσουμε τον ιό;

Και πάλι η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι αρνητική. Όπως είπαμε και παραπάνω, η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι σταθερή και δεν αλλάζει στις αλλαγές της εξωτερικής θερμοκρασίας. Επιπλέον, θυμηθείτε ότι το πολύ ζεστό νερό στο μπάνιο, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και εγκαύματα στο δέρμα σας. Ο καλύτερος τρόπος να προφυλαχτείτε από τον κορονοϊό είναι να σαπουνίζετε τα χέρια σας τακτικά και όσο γίνεται να μην τα φέρνετε στο πρόσωπό σας.

Ο κορονοϊός μεταφέρεται με τα κουνούπια;

Δεν υπάρχουν καθόλου αποδεικτικά στοιχεία που να υποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται με τα σταγονίδια που εκτοξεύονται όταν κάποιος που έχει μολυνθεί φταρνιστεί ή βήξει στο ίδιο περιβάλλον με άλλους ανθρώπους.

Βοηθάνε τα αυτόματα μηχανήματα στεγνώματος των χεριών στην αδρανοποίηση του ιού;

Όχι, δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Αφού πλύνουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό θα πρέπει να τα στεγνώνουμε είτε με χαρτί, είτε σε αυτόματο μηχάνημα στεγνώματος χεριών, έχοντας πρακτικά το ίδιο αποτέλεσμα.

Μπορεί η λυχνία απολύμανσης υπεριώδους ακτινοβολίας να αδρανοποιήσει τον ιό;

Οι λυχνίες απολύμανσης υπεριώδους απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται στα χέρια ή σε άλλα μέρη του δέρματος, καθώς προκαλούν δερματικό ερεθισμό.

Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι θερμικοί ανιχνευτές στην ανίχνευση ασθενών με τη νέα λοίμωξη;

Οι θερμικοί ανιχνευτές είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ασθενών που έχουν πυρετό, το οποίο μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης Covid-19 ή λοίμωξης από άλλο παθογόνο. Ωστόσο, οι θερμικοί ανιχνευτές δε μπορούν να ανιχνεύσουν ασθενείς που δεν παρουσιάζουν πυρετό ή βρίσκονται στην περίοδο επώασης του ιό (2-10 ημέρες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων).

Μπορώ βάζοντας αλκοόλ ή χλωρίνη στο σώμα μου να θανατώσω τον νέο κορονοιό;

Όχι δεν πρόκειται να θανατωθούν ιοί που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα σας. Επιπλεόν, αυτή ηπρακτική είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία σας.

Παρέχει προστασία το εμβόλιο έναντι του πνευμονιοκόκκου έναντι του κορονοιού;

Η απάντηση είναι σαφώς και όχι. Τα εμβόλια έναντι μικροβίων που προκαλούν πνευμονία όπως του πνευμονιοκόκκου και του αιμόφιλου της γρίπης δεν προσφέρουν προστασία προς τον κορονοιό. Ο ιός SARS-CoV-2 είναι καινούριος και απαιτεί εξειδικευμένο εμβόλιο – πολλά υποψήφια βρίσκονται στη φάση προκλινικών και κλινικών μελετών, αλλά δεν αναμένεται να είναι ευρέως διαθέσιμα στην αγορά πριν την παρέλευση μερικών μηνών.

Έχει προληπτικό ρόλο η χρήση ρινικών εκνεφωμάτων φυσιολογικού ορού στη μύτη;

Όχι, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τέτοιο όφελος.

Η κατανάλωση σκόρδου βοηθάει στην πρόληψη της λοίμωξης Covid-19;

Το σκόρδο μπορεί να διαθέτει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, δεν υπάρχει ένδειξη ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατευτική δράση έναντι του Covid-19.

Είναι αποτελεσματικά τα αντιβιοτικά για την πρόληψη και τη θεραπεία του νέου κορονοιού; Υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα;

Τα αντιβιοτικά δρουν έναντι των βακτηριών – όχι έναντι των ιών, και φυσικά ούτε έναντι του νέου κορονοιού. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του ένας ασθενής μπορεί να λάβει αντιβιοτική αγωγή παράλληλα με τα αντιικά φάρμακα και την υποστηρικτική αγωγή ώστε να καλυφθεί το ενδεχόμενο βακτηριακής συλλοίμωξης. Η θεραπεία του νέου κορονοιού είναι συμπτωματική, ενώ πολλά αντιικά βρίσκονται υπό κλινική αξιολόγηση και σύντομα θα έχουμε διαθέσιμα τα πρώτα αποτελέσματα.

Μόνο οι μεγαλύτεροι ή και οι νεότεροι είναι ευαίσθητοι να κολλήσουν τον νέο κορονοιό;

Όλες οι ηλικίες είναι εξίσου ευαίσθητες να κολλήσουν τον νέο κορονοιό. Οι μεγαλύτερες ηλικίες και τα άτομα με συνυπάρχουσες νοσηρότητες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία να αρρωστήσουν σοβαρά αν προσβληθούν από τον ιό αυτό.

Πηγή: who.int

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…