Μύθοι και αλήθειες για την κυτταρίτιδα

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου

Η κυτταρίτιδα είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα στο σώμα της. Πώς μπορούμε να την εξαλείψουμε; Ποια διατροφή να ακολουθήσουμε;

Πολλά είναι εκείνα τα ερωτήματα που απασχολούν κάθε γυναίκα όσον αφορά την κυτταρίτιδα. Ας μην κρυβόμαστε, όλες τις γυναίκες τις ενοχλεί η εμφάνιση κυτταρίτιδας στο σώμα τους, όσο συμφιλιωμένες κι αν είναι με αυτό. Και απογοητεύονται ακόμα πιο πολύ, καθώς γύρω από το θέμα αυτό υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση.

Ας δούμε τι ισχύει και τι όχι για την κυτταρίτιδα…

Μύθοι

Η κυτταρίτιδα είναι πάθηση

Δεν πρόκειται για ασθένεια, αλλά για μία φυσιολογική κατάσταση, η οποία οφείλεται στη φυσιολογία, τη δομή του δέρματος, καθώς και την επίδραση των οιστρογόνων. Μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, κληρονομικότητα, σε εναλλαγές του βάρους και κυριότερα σε κακή διατροφή.

Οι άντρες δεν έχουν κυτταρίτιδα

Σίγουρα η κυτταρίτιδα είναι γυναικείο πρόβλημα, ωστόσο σε ποσοστό μόλις 10% μπορεί να εμφανιστεί και στους άντρες, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς.

Οι αδύνατες γυναίκες δεν έχουν κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα είναι εχθρός όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το σωματικό τους βάρος. Αυτό σημαίνει πως και τα αδύνατα σώματα έχουν ίχνη κυτταρίτιδας απλά στα πιο «γεμάτα» είναι περισσότερο εμφανής.

Ο καφές ενισχύει την εμφάνισή της

Αυτό δεν ισχύει! Η καφεΐνη είναι απολύτως αθώα όταν καταναλώνεται με μέτρο, δηλαδή μέχρι 4 φλιτζάνια την ημέρα.

Οι θεραπείες laser καταπολεμούν την κυτταρίτιδα

Όσον αφορά την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας δεν ισχύει η θεραπεία laser. Ωστόσο, ορισμένες θεραπείες είναι η ενέσιμη μεσοθεραπεία, οι ραδιοσυχνότητες, η αναρρόφηση, καθώς και τα κρουστικά ηχητικά κύματα.

Αλήθειες

Η διατροφή είναι ο νούμερο 1 τρόπος για την εξάλειψη της κυτταρίτιδας

Η σωστή διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της υγείας μας. Μία δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας, όπως πρωτεΐνη, βιταμίνες, υδατάνθρακες κλπ. Επίσης, η διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, τα οποία διατηρούν τη φυσική αλκαλικότητα του αίματος. Επομένως, μία σωστή διατροφή είναι η καλύτερη θεραπεία για την κυτταρίτιδα.

Η έκθεση στον ήλιο συμβάλλει στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας

Η έκθεση στον ήλιο δημιουργεί κυτταρίτιδα, καθώς οι ακτίνες UV καταστρέφουν το κολλαγόνο, τη βασική πρωτεΐνη στον ιστό της επιδερμίδας την οποία και λειαίνει.

Η χρήση της καφεΐνης στο δέρμα καταπολεμά την κυτταρίτιδα

Η καφεΐνη έχει τριπλή δράση κατά της κυτταρίτιδας όταν εφαρμόζεται απευθείας στο λιπώδη ιστό. Είναι λιπολυτική, αντι-ινωτική και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Οι αυξομειώσεις του βάρους εντείνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας

Οι αυξομειώσεις του σωματικού μας βάρους, «γεμίζουν» και «αδειάζουν» τα λιποκύτταρα, με αποτέλεσμα τη χαλάρωση του δέρματος και αργότερα την πιο ορατή εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.