Τα ταξίδια σε εξωτικές χώρες επιλέγονται από τους ανθρώπους για ψυχαγωγικούς, επαγγελματικούς ή/και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η επίσκεψη σε εξωτικές χώρες …
Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια
Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αισθητή την παρουσία του το κίνημα κατά των εμβολίων, που δεν άργησε να έρθει και στην Ελλάδα. Γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, υποστηρίζοντας πως τα εμβόλια είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών, αυτισμού ή μαθησιακών δυσκολιών. Φυσικά, αυτές οι πεποιθήσεις βρίσκουν αντίθετους τους παιδιάτρους και τους επισκέπτες υγείας, οι οποίοι εκφράζουν καθαρά την άποψή τους, πως τέτοιες συμπεριφορές μπορούν να θεωρηθούν επικίνδυνες.
Τι ισχύει όμως πραγματικά για τα εμβόλια, γι’ αυτή τη σύγχρονη κατάκτηση της ιατρικής, που προέκυψε μετά από χρόνια μελετών και πειραμάτων και πραγματικά σώζει ζωές; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) δίνει απαντήσεις στους μύθους γύρω από αυτά.
Μύθος 1: Η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής βοηθάει στο να εξαφανιστούν οι ασθένειες οπότε τα εμβόλια δεν είναι απαραίτητα.
Αλήθεια: Τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό θα επιστρέψουν αν σταματήσουν τα προγράμματα εμβολιασμών. Αν και η καλύτερη υγιεινή, το πλύσιμο των χεριών και το καθαρό πόσιμο νερό προστατεύουν από μεταδοτικά νοσήματα, πολλές λοιμώξεις μπορούν να εξαπλωθούν, άσχετα με το πόσο καθαροί είμαστε. Αν ο κόσμος σταματήσει να εμβολιάζεται, πολλές ασθένειες που είναι πια σπάνιες, όπως η πολιομυελίτιδα και η ιλαρά, θα επανεμφανιστούν σύντομα.
Μύθος 2: Τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές ακόμη και θάνατο.
Αλήθεια: Τα εμβόλια είναι πολύ ασφαλή. Οι περισσότερες αντιδράσεις στον εμβολιασμό είναι παροδικές και ήπιες, όπως πόνος και ερυθρότητα στην περιοχή της ένεσης και χαμηλός πυρετός. Είναι πολύ πιο πιθανό κάποιος να υποστεί σοβαρές βλάβες από την -προλαμβανόμενη με τον εμβολιασμό -ασθένεια από ότι με το εμβόλιο. Για παράδειγμα, η πολιομυελίτιδα μπορεί να προκαλέσει παράλυση, η ιλαρά εγκεφαλίτιδα και τύφλωση, και πολλά νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό να επιφέρουν και θάνατο.
Μύθος 3: Το πολυδύναμο εμβόλιο διφθερίτιδας – τετάνου – κοκκύτη και το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας μπορούν να προκαλέσουν σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου σε βρέφη.
Αλήθεια: Δεν έχει τεκμηριωθεί κάποια σχέση μεταξύ της χορήγησης των εμβολίων και του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, ωστόσο τα εμβόλια αυτά χορηγούνται σε ηλικία που τα βρέφη κινδυνεύουν από το σύνδρομο. Με άλλα λόγια οι θάνατοι από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, συνέπεσαν με τον εμβολιασμό και θα μπορούσαν να συμβούν ακόμα και αν το παιδί δεν είχε εμβολιαστεί.
Μύθος 4: Τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό έχουν σχεδόν εξαλειφθεί οπότε ο εμβολιασμός είναι περιττός.
Αλήθεια: Αν και τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό είναι πλέον σπάνια σε πολλές χώρες, οι μολυσματικοί παράγοντες που τα προκαλούν συνεχίζουν να «κυκλοφορούν» σε κάποια μέρη του κόσμου και μπορούν εύκολα να διαπεράσουν τα γεωγραφικά σύνορα και να μολύνουν οποιονδήποτε δεν είναι προστατευμένος. Έτσι, δύο βασικοί λόγοι για να εμβολιαστούμε είναι να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και να προστατεύσουμε τους γύρω μας.
Μύθος 5: Οι προλαμβανόμενες με εμβολιασμό παιδικές ασθένειες είναι απλά ένα ατυχές γεγονός στη ζωή.
Αλήθεια: Οι ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό δεν πρέπει να θεωρούνται «απλά γεγονότα της ζωής». Ασθένειες όπως η ιλαρά, η ερυθρά και η παρωτίτιδα είναι πολύ σοβαρές και μπορούν να προκαλέσουν βαριές επιπλοκές σε παιδιά και σε ενήλικες, όπως πνευμονία, εγκεφαλίτιδα, τύφλωση, διάρροια, λοιμώξεις του ωτός, σύνδρομο συγγενούς ερυθράς (αν μια γυναίκα μολυνθεί με ερυθρά στην αρχή της εγκυμοσύνης ) και θάνατο.
(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)