Μύθοι για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια συνηθισμένη ορμονική πάθηση, που υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 10% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Οι γυναίκες με αυτό το σύνδρομο έχουν αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων, όπως και ινσουλίνης. Το σύνδρομο αυτό, δυστυχώς, δεν έχει απασχολήσει όσο θα έπρεπε, συνεπώς κυκλοφορούν ορισμένοι μύθοι για αυτό, που ήρθε η ώρα να ανατρέψουμε μια και καλή.

Μύθος  1: Το ίδιο το όνομα της πάθησης

Πράγματι, λέγεται σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αλλά δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν κύστες, ενώ το να έχετε κύστες δεν σημαίνει πως έχετε και το σύνδρομο. Η διάγνωση γίνεται όταν μια γυναίκα πληροί οποιεσδήποτε δύο από τις τρεις προϋποθέσεις: αυξημένα ανδρογόνα, ασταθής περίοδος, κύστες στις ωοθήκες.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολυκυστικές κι Άσκηση

______________________

Μύθος  2: Όλες οι ασθενείς έχουν υπερβολική τριχοφυΐα

Υπάρχει η πιθανότητα να βγουν τρίχες σε περιοχές όπως το άνω χείλος ή το στήθος, λόγω των ανδρογόνων, αλλά δεν είναι απόλυτο πως θα συμβεί κάτι τέτοιο. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η εθνικότητα.

Μύθος  3: Το σύνδρομο προκαλεί στειρότητα

Πράγματι, είναι συχνά αιτία στειρότητας, αλλά όχι πάντα, ενώ η πιθανότητα να μείνετε έγκυος δεν χάνεται απόλυτα. Μπορείτε να μείνετε έγκυος είτε φυσικά, είτε μετά από θεραπείες γονιμότητας. Μην απογοητεύεστε, καθώς υπάρχουν λύσεις σε περίπτωση που θελήσετε να κάνετε παιδιά.

Μύθοι για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Μύθος  4: Ασταθής περίοδος = σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Υπάρχουν τόσες πολλές αιτίες για να απορρυθμιστεί η περίοδός σας. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία από αυτές, αλλά υπάρχουν και ορισμένες αιτίες που είναι ακόμα πιο κοινές στην καθημερινότητα: το αυξημένο στρες, τα ταξίδια κ.α.

Mύθος  5: Αν δεν θες να κάνεις παιδιά, δεν σε αφορά το σύνδρομο

Αυτό δεν ισχύει, καθώς το σύνδρομο δεν επηρεάζει μόνο την γονιμότητα, αλλά μπορεί να επηρεάσει γενικότερα την υγεία. Έχει συσχετιστεί με τον διαβήτη τύπου ΙΙ, την υπέρταση, τις κακές τιμές χοληστερόλης, την κατάθλιψη, την άπνοια ύπνου, όπως και τον καρκίνο του ενδομητρίου. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση που απαιτεί παρακολούθηση και θεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…