Μύθοι για το αλκοόλ που σίγουρα έχετε ακούσει

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Το αλκοόλ αποτελεί βασικό στοιχείο της καθημερινότητας και του πολιτισμού τόσο των Ελλήνων, όσο και άλλων λαών. Πολλοί πίνουν επειδή τους αρέσει η γεύση, άλλοι για να τιμήσουν ένα σπουδαίο γεγονός ή για να ευχηθούν σε μια σημαντική περιστάση. Για όποιον λόγο και να αγαπάει κάποιος το αλκόολ, κατά γενική ομολογία αυτό μας προσφέρει χαρά και απόλαυση πάντα όταν καταναλώνεται με μέτρο. Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε πως η αλόγιστη χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε πολλά οργανικά προβλήματα, όπως αύξηση βάρους, προβλήματα με το ήπαρ κ.α.

Όσον αφορά την πρόληψη, σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει ή ακόμα και πει κάποιους μύθους που κυκλοφορούν γύρω από την κατανάλωση των οινοπνευματώδων ποτών. Ας δούμε πιο αναλυτικά τους μύθους αυτούς, αλλά και τι ισχύει στην πραγματικότητα.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπορεί το αλκοόλ να μας δώσει παραπάνω κιλά;

______________________

Αλκοόλ + Αναψυκτικό = Λιγότερο μεθύσι

Πρόκειται για έναν μύθο που κυκλοφορεί ευρέως σε κάθε νυστερινή έξοδο. Και όμως είναι λάθος. Εξίσου ψέμα και  το ότι μερικές γουλιές καφέ ενώ πίνουμε θα μας βοηθήσουν να μείνουμε νηφάλιοι. Η ιδέα του να αναμειγνύουμε αλκοολούχα ποτά με αναψυκτικά  που περιέχουν καφεΐνη είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς η καφεΐνη απλά θα μας προσφέρει επιπλέον ενέργεια, με αποτέλεσμα να πιούμε περισσότερο από όσο πρέπει.

«Έχω μεγάλες αντοχές»

Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει αυτή τη φράση μέσα στο φιλικό μας περιβάλλον. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχουν «γερά ποτήρια». Μερικοί άνθρωποι όντως επεξεργάζονται το αλκοόλ με διαφορετικό τρόπο, και πιστεύουν ότι έχουν μεγαλύτερη ανοχή, αλλά αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο επικίνδυνο. Χρειάζονται τις ίδιες ποσότητες αλκοόλ για να μεθύσουν, όπως ο υπόλοιπος κόσμος, αλλά πολύ περισσότερο αλκοόλ για να εμφανίσουν συμπτώματα μέθης, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι ο οργανισμός τους να δώσει το πολύ αργοπορημένο σήμα ότι δεν είναι καλά, θα έχουν πιει τεράστιες ποσότητες.

Μύθοι για το αλκοόλ που σίγουρα έχετε ακούσει

Μπορώ να οδηγήσω

Στους άνδρες, ο οργανισμός χρειάζεται μία ώρα για να επεξεργαστεί και να μεταβολίσει ένα ποτό, και στις γυναίκες μιάμιση. Αυτό δεν σημαίνει ότι είστε έτοιμοι να καθίσετε πίσω από το τιμόνι. Δεν μπορείτε να εμπιστεύεστε την κρίση σας, ακόμα κι αν υπάρχουν μικρές ποσότητες αλκοόλ στον οργανισμό σας, συνεπώς θα ήταν καλό να περιμένετε λίγο ακόμα, μέχρι να αισθανθείτε εντελώς νηφάλιοι. Ή, εναλλακτικά και ακόμη καλύτερα, να πάρετε ταξί. Λίγα χρήματα παραπάνω δεν είναι τίποτα μπροστά στην ασφάλεια.

Η βότκα και τα λευκά ποτά είναι καλύτερα

Έχουμε ακούσει πολλούς μύθους σχετικά με  την βότκα, και ο χειρότερος είναι ότι δεν μας μεθάει τόσο πολύ σε σχέση με πιο σκούρα ποτά, όπως το ουίσκι και το ρούμι. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει. Κάθε είδους ποτό με μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ (βότκα, ρούμι, ουίσκι, τζιν, τεκίλα και πολλά άλλα) μας μεθάει εξίσου γρήγορα, ενώ περιέχουν  και τις ίδιες θερμίδες πάνω-κάτω. Το μόνο πλεονέκτημα που μπορούμε να δώσουμε στην βότκα είναι πως δεν μας κάνει να αισθανόμαστε τόσο άσχημα την επόμενη ημέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πιο σκούρα ποτά περιέχουν επιπλέον ουσίες που είναι υποπροϊόντα της ζύμωσης, που καθυστερούν τον μεταβολισμό του αλκοόλ, προκαλώντας πιο έντονο hangover.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…